Bereiding

1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Vet een diepe springvorm (ca. 23 cm Ø) in met boter en bestrooi de bodem met 2 el basterdsuiker. Leg de plakken grapefruit en clementine op de bodem, ze mogen elkaar overlappen om de hele bodem te bedekken.

2. Doe voor het beslag de boter en de basterdsuiker in een grote kom en klop met de gardes van een handmixer in 5-8 minuten licht en romig. Voeg langzaam beetje bij beetje de geklutste eieren toe en klop erdoorheen. Voeg pas meer ei toe als het vorige ei goed is opgenomen. Spatel de rest van de ingrediënten erdoorheen.

3. Spatel het beslag over het fruit in de springvorm en strijk glad. Zet de springvorm op een met bakpapier beklede bakplaat (er kan wat siroop uit de vorm lopen tijdens het bakken). Bak 45-50 minuten in de oven tot de cake gerezen en goudbruin is en een satéprikker er schoon uitkomt. De cake moet terugveren als je hem indrukt, maar nog steeds zacht en smeuïg zijn.

4. Doe intussen de ingrediënten voor de siroop in een steelpan en breng aan de kook. Kook 2-3 minuten tot de meeste alcohol verdampt is maar de siroop nog een subtiele ginsmaak heeft.

5. Haal de springvorm uit de oven en verwijder voorzichtig de ring. Besprenkel de cake met 2-3 el siroop. Stort de cake voorzichtig ondersteboven op een rooster. Zet de overige siroop in de steelpan opnieuw op het vuur. Kook hem in 3-4 minuten in tot hij dik en stroperig is en laat ca. 5 minuten afkoelen. Schenk de siroop over de bovenkant van de taart. Serveer de taart met wat yoghurt of crème fraîche.

Per portie: ca. 590 kcal
9 g eiwit | 35 g vet | 56 g koolhydraten

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur en foodstyling: Lottie Covell Foto’s: Ant Duncan Styling: Tony Hutchinson