Bereiding

  1. Doe voor de curd de geraspte schil van 2 clementines, 50 ml clementinesap, de citroenschil, de suiker en de eieren in een pan. Verhit al roerende op laag vuur tot de suiker is opgelost en het geheel zo ingedikt is dat het aan de achterkant van een houten lepel blijft kleven. Schenk de curd in een kom en voeg de boter toe. Roer tot de boter gesmolten en goed opgenomen is. Schep de curd in een brandschone weckpot en laat afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Vet 2 springvormen (20 cm Ø) in met boter en bekleed ze met bakpapier. Doe voor de cake 225 g zachte boter, de suiker en de clementineschil in een grote kom en klop met de gardes van een handmixer in ca. 5 minuten licht en romig. Klop de eieren er 1 voor 1 doorheen. Voeg het vanille-extract toe en klop het kort erdoorheen. Spatel het bakmeel en het zout er voorzichtig doorheen tot een soepel beslag. Verdeel het beslag over de springvormen en strijk glad. Bak de cakes 25-30 minuten in de oven of tot de cakes terugveren wanneer je ze licht indrukt. Laat de cakes 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal de cakes voorzichtig uit de vorm en laat op een rooster helemaal afkoelen.
  3. Klop voor de champagneroom alle ingrediënten met de gardes van een handmixer tot zachte pieken. Snijd met een groot broodmes iedere cake horizontaal doormidden. Leg een cakebodem op een taartplateau of serveerschaal en verdeel er ¼ van de room over tot aan de randen. Verdeel ⅓ van de curd over de room en laat daarbij wat curd over de rand heen druppelen. Herhaal dit twee keer. Sluit af met de laatste cake en verdeel de rest van de room over de bovenkant van de taart. Maak af met de overige clementineschil.

Per portie (10): ca. 689 kcal
7 g eiwit | 52 g vet | 46 g koolhydraten

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur & foodstyling: Edd Kimber Fotografie: Ant Duncan Styling: Tony Hutchinson