Advertentie
Wat is citroenverbena?
Citroenverbena behoort, net als de in Nederland inheemse ijzerhard, tot de ijzerhardfamilie en is een kruid met kleine paars-witte bloemetjes. De struiken worden ongeveer twee tot drie meter hoog en hebben lange, spitse, groene blaadjes die je in dranken en gerechten kunt verwerken. In de 17e eeuw werd citroenverbena door de Spanjaarden vanuit Zuid-Amerika naar Europa verscheept, waar het kruid vooral om zijn geur werd gewaardeerd en in de daaropvolgende eeuwen met name werd gebruikt in geurige boeketten en als parfum. Ook namen de Europeanen de toepassing van citroenverbena als keukenkruid over van de Zuid-Amerikanen.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt citroenverbena?
Zoals de naam al doet vermoeden ruikt citroenverbena vooral naar citroen, al is de geur wat lichter en zoeter dan die van de citrusvrucht. De smaak van citroenverbena is kruidig, aards en een beetje citrusachtig. Thee van citroenverbena (in dit verband vaak ‘verveine’ genoemd) smaakt naast citroenig ook een beetje romig.
Waar koop je het?
Omdat het geen ontzettend populair keukenkruid is, is het helaas niet in de supermarkt te koop. Bij tuinwinkels kun je wel vaak hele planten kopen, die je in een pot of in de tuin op een zonnige plek kunt zetten. Bij natuurwinkels kun je citroenverbena in gedroogde vorm kopen, bijvoorbeeld om thee van te trekken of in een kruidenmix te verwerken.
Wat kun je er allemaal mee?
Naast thee kent citroenverbena nog veel meer toepassingen. Gerechten met vis en gevogelte krijgen een heerlijk citroenachtig aroma dankzij het kruid. Je kunt verse citroenverbena ook verwerken in dressings en marinades voor een bijzondere noot of een takje in een karaf water doen voor een verfrissend drankje. Ook zoete gerechten kun je op smaak brengen met dit fijne kruid. Denk bijvoorbeeld aan panna cotta of Griekse yoghurt of serveer het met vers zomerfruit.
Hoe vervang je het?
Citroenverbena is niet overal verkrijgbaar, dus we kunnen ons voorstellen dat je een alternatief zoekt voor dit kruid. Gelukkig kun je ook kiezen voor citroenmelisse of citroengras, die een vergelijkbaar citrusachtig aroma aan je gerecht afgeven. Om eenzelfde soort frisheid als citroenverbena heeft te vervangen, kun je ook kiezen voor munt of citroenmunt.
Recepten met citroenverbena
Misschien heb je na het lezen van dit artikel al genoeg inspiratie opgedaan om aan de slag te gaan met dit aromatische kruid, maar zo niet, dan heb je hier nog een aantal van onze favoriete recepten:
Perziken met amandelroom en citroenverbena
Een lekker zomers recept met sappige perziken, luchtige amandelroom en natuurlijk frisse citroenverbena. Het beste nieuws? Het kost slechts een kwartiertje om dit nagerecht te maken.
Hittegolfsalade met meloen, komkommer, avocado, feta en sumak-ui
Heel veel kunnen we hier niet meer aan toevoegen, want de naam van dit recept zegt eigenlijk al genoeg: eten op warme dagen. Je kunt voor dit gerecht munt of citroenverbena gebruiken, maar wij raden uiteraard die laatste aan.
Groenethee-eclairs
Hoe mooi zijn deze?! De gedroogde verveine in dit recept zorgt voor een fris aroma dat mooi afsteekt tegen de romige vulling. Maak deze eclairs als er mensen op bezoek komen: ‘ohh’s en ‘ahh’s gegarandeerd!
Mosselen, groenten en kruiden à la nage
De saus waar deze mosselen in zwemmen zit barstensvol smaak en dat is deels te danken aan de citrusachtige citroenverbena. De frisse smaak van het kruid is heerlijk bij de ziltige mosselen.
Perziken met amandelroom en citroenverbena
Een lekker zomers recept met sappige perziken, luchtige amandelroom en natuurlijk frisse citroenverbena. Het beste nieuws? Het kost slechts een kwartiertje om dit nagerecht te maken.
Ingrediënten
Bereiding
Klop de slagroom met de suiker lobbig. Spatel voorzichtig het amandelmeel en de amaretto door de slagroom. Was de perziken, halveer ze en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in partjes en verdeel het over borden.
Schep de room over de perzikpartjes. Rooster het amandelschaafsel in een droge pan goudbruin. Laat kort afkoelen. Was de citroenverbena, pluk de blaadjes van de takjes en snijd eventueel grof. Strooi de citroenverbena en de geroosterde amandelen over de room.
Foto’s: foodies
Lees ook:
Onze tips
Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten
Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is spijs en wat kun je ermee?
Wat is guanciale en hoe bereid je het?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en is het gezond?
Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Wat is knoflook en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Lotus van Overveldt
Eindredacteur
Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.