
Wat is citroenverbena?
Citroenverbena behoort, net als de in Nederland inheemse ijzerhard, tot de ijzerhardfamilie en is een kruid met kleine paars-witte bloemetjes. De struiken worden ongeveer twee tot drie meter hoog en hebben lange, spitse, groene blaadjes die je in dranken en gerechten kunt verwerken. In de 17e eeuw werd citroenverbena door de Spanjaarden vanuit Zuid-Amerika naar Europa verscheept, waar het kruid vooral om zijn geur werd gewaardeerd en in de daaropvolgende eeuwen met name werd gebruikt in geurige boeketten en als parfum. Ook namen de Europeanen de toepassing van citroenverbena als keukenkruid over van de Zuid-Amerikanen.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Hoe smaakt citroenverbena?
Zoals de naam al doet vermoeden ruikt citroenverbena vooral naar citroen, al is de geur wat lichter en zoeter dan die van de citrusvrucht. De smaak van citroenverbena is kruidig, aards en een beetje citrusachtig. Thee van citroenverbena (in dit verband vaak ‘verveine’ genoemd) smaakt naast citroenig ook een beetje romig.
Waar koop je het?
Omdat het geen ontzettend populair keukenkruid is, is het helaas niet in de supermarkt te koop. Bij tuinwinkels kun je wel vaak hele planten kopen, die je in een pot of in de tuin op een zonnige plek kunt zetten. Bij natuurwinkels kun je citroenverbena in gedroogde vorm kopen, bijvoorbeeld om thee van te trekken of in een kruidenmix te verwerken.
Wat kun je er allemaal mee?
Naast thee kent citroenverbena nog veel meer toepassingen. Gerechten met vis en gevogelte krijgen een heerlijk citroenachtig aroma dankzij het kruid. Je kunt verse citroenverbena ook verwerken in dressings en marinades voor een bijzondere noot of een takje in een karaf water doen voor een verfrissend drankje. Ook zoete gerechten kun je op smaak brengen met dit fijne kruid. Denk bijvoorbeeld aan panna cotta of Griekse yoghurt of serveer het met vers zomerfruit.
Hoe vervang je het?
Citroenverbena is niet overal verkrijgbaar, dus we kunnen ons voorstellen dat je een alternatief zoekt voor dit kruid. Gelukkig kun je ook kiezen voor citroenmelisse of citroengras, die een vergelijkbaar citrusachtig aroma aan je gerecht afgeven. Om eenzelfde soort frisheid als citroenverbena heeft te vervangen, kun je ook kiezen voor munt of citroenmunt.
Recepten met citroenverbena
Misschien heb je na het lezen van dit artikel al genoeg inspiratie opgedaan om aan de slag te gaan met dit aromatische kruid, maar zo niet, dan heb je hier nog een aantal van onze favoriete recepten:

Perziken met amandelroom en citroenverbena
Een lekker zomers recept met sappige perziken, luchtige amandelroom en natuurlijk frisse citroenverbena. Het beste nieuws? Het kost slechts een kwartiertje om dit nagerecht te maken.

Hittegolfsalade met meloen, komkommer, avocado, feta en sumak-ui
Heel veel kunnen we hier niet meer aan toevoegen, want de naam van dit recept zegt eigenlijk al genoeg: eten op warme dagen. Je kunt voor dit gerecht munt of citroenverbena gebruiken, maar wij raden uiteraard die laatste aan.

Groenethee-eclairs
Hoe mooi zijn deze?! De gedroogde verveine in dit recept zorgt voor een fris aroma dat mooi afsteekt tegen de romige vulling. Maak deze eclairs als er mensen op bezoek komen: ‘ohh’s en ‘ahh’s gegarandeerd!

Mosselen, groenten en kruiden à la nage
De saus waar deze mosselen in zwemmen zit barstensvol smaak en dat is deels te danken aan de citrusachtige citroenverbena. De frisse smaak van het kruid is heerlijk bij de ziltige mosselen.

Perziken met amandelroom en citroenverbena
Een lekker zomers recept met sappige perziken, luchtige amandelroom en natuurlijk frisse citroenverbena. Het beste nieuws? Het kost slechts een kwartiertje om dit nagerecht te maken.
Ingrediënten
Bereiding
Klop de slagroom met de suiker lobbig. Spatel voorzichtig het amandelmeel en de amaretto door de slagroom. Was de perziken, halveer ze en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in partjes en verdeel het over borden.
Schep de room over de perzikpartjes. Rooster het amandelschaafsel in een droge pan goudbruin. Laat kort afkoelen. Was de citroenverbena, pluk de blaadjes van de takjes en snijd eventueel grof. Strooi de citroenverbena en de geroosterde amandelen over de room.
Foto’s: foodies
Lees ook:
Onze tips

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Wat is rabarber en wat kun je ermee?

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten
Lotus van Overveldt
Eindredacteur
Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.