Advertentie
Wat is citroenverbena?
Citroenverbena behoort, net als de in Nederland inheemse ijzerhard, tot de ijzerhardfamilie en is een kruid met kleine paars-witte bloemetjes. De struiken worden ongeveer twee tot drie meter hoog en hebben lange, spitse, groene blaadjes die je in dranken en gerechten kunt verwerken. In de 17e eeuw werd citroenverbena door de Spanjaarden vanuit Zuid-Amerika naar Europa verscheept, waar het kruid vooral om zijn geur werd gewaardeerd en in de daaropvolgende eeuwen met name werd gebruikt in geurige boeketten en als parfum. Ook namen de Europeanen de toepassing van citroenverbena als keukenkruid over van de Zuid-Amerikanen.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt citroenverbena?
Zoals de naam al doet vermoeden ruikt citroenverbena vooral naar citroen, al is de geur wat lichter en zoeter dan die van de citrusvrucht. De smaak van citroenverbena is kruidig, aards en een beetje citrusachtig. Thee van citroenverbena (in dit verband vaak ‘verveine’ genoemd) smaakt naast citroenig ook een beetje romig.
Waar koop je het?
Omdat het geen ontzettend populair keukenkruid is, is het helaas niet in de supermarkt te koop. Bij tuinwinkels kun je wel vaak hele planten kopen, die je in een pot of in de tuin op een zonnige plek kunt zetten. Bij natuurwinkels kun je citroenverbena in gedroogde vorm kopen, bijvoorbeeld om thee van te trekken of in een kruidenmix te verwerken.
Wat kun je er allemaal mee?
Naast thee kent citroenverbena nog veel meer toepassingen. Gerechten met vis en gevogelte krijgen een heerlijk citroenachtig aroma dankzij het kruid. Je kunt verse citroenverbena ook verwerken in dressings en marinades voor een bijzondere noot of een takje in een karaf water doen voor een verfrissend drankje. Ook zoete gerechten kun je op smaak brengen met dit fijne kruid. Denk bijvoorbeeld aan panna cotta of Griekse yoghurt of serveer het met vers zomerfruit.
Hoe vervang je het?
Citroenverbena is niet overal verkrijgbaar, dus we kunnen ons voorstellen dat je een alternatief zoekt voor dit kruid. Gelukkig kun je ook kiezen voor citroenmelisse of citroengras, die een vergelijkbaar citrusachtig aroma aan je gerecht afgeven. Om eenzelfde soort frisheid als citroenverbena heeft te vervangen, kun je ook kiezen voor munt of citroenmunt.
Recepten met citroenverbena
Misschien heb je na het lezen van dit artikel al genoeg inspiratie opgedaan om aan de slag te gaan met dit aromatische kruid, maar zo niet, dan heb je hier nog een aantal van onze favoriete recepten:
Perziken met amandelroom en citroenverbena
Een lekker zomers recept met sappige perziken, luchtige amandelroom en natuurlijk frisse citroenverbena. Het beste nieuws? Het kost slechts een kwartiertje om dit nagerecht te maken.
> naar het recept: perziken met amandelroom en citroenverbena
Hittegolfsalade met meloen, komkommer, avocado, feta en sumak-ui
Heel veel kunnen we hier niet meer aan toevoegen, want de naam van dit recept zegt eigenlijk al genoeg: eten op warme dagen. Je kunt voor dit gerecht munt of citroenverbena gebruiken, maar wij raden uiteraard die laatste aan.
> naar het recept: hittegolfsalade met meloen, komkommer, avocado, feta en sumak-ui
Groenethee-eclairs
Hoe mooi zijn deze?! De gedroogde verveine in dit recept zorgt voor een fris aroma dat mooi afsteekt tegen de romige vulling. Maak deze eclairs als er mensen op bezoek komen: ‘ohh’s en ‘ahh’s gegarandeerd!
> naar het recept: groenethee-eclairs
Mosselen, groenten en kruiden à la nage
De saus waar deze mosselen in zwemmen zit barstensvol smaak en dat is deels te danken aan de citrusachtige citroenverbena. De frisse smaak van het kruid is heerlijk bij de ziltige mosselen.
> naar het recept: mosselen, groenten en kruiden à la nage
Lees ook:
13x snelle salades die je binnen een kwartier op tafel zet
Wat is laurier en wat kun je ermee?
5x recepten voor het ideale tuinfeestje
Onze tips
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het + de lekkerste recepten
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Wat is havermout en wat kun je ermee?
Sriracha: wat is het voor saus en waar gebruik je het voor?
Wat is ricotta en wat kun je ermee?
Koolraap: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Shiitake: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Pandan: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Dashi: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maizena: wat is het en waar gebruik je het voor?
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Sumak: wat is het en waar gebruik je het voor?
Lotus van Overveldt
Eindredacteur
Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.