
Panna cotta recepten
Lees verder na de advertentie
Het klassieke nagerecht panna cotta komt oorspronkelijk uit Piëmont in Noord-Italië. Dat is een regio die bekendstaat om het gretige gebruik van room. En dat proef je! Dit romige dessert heeft dan ook niet veel nodig. Wanneer je aan de slag gaat met één van onze panna cotta recepten, merk je al snel dat kleine toevoegingen tot groots resultaat leiden. Met enkel wat vers fruit als topping heb jij binnen no-time een indrukwekkend nagerecht op tafel staan. Wat denk je bijvoorbeeld van panna cotta met balsamico of verse vijgen?
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Basisrecept panna cotta
Met het basisrecept kun je naar hartenlust variëren. Wat in het recept wel vaststaat, is de verhouding tussen de vloeistof, de suiker en de gelatine. Met de vloeistof kun je variëren – je kunt alleen melk of alleen room gebruiken of een deel vervangen door Griekse yoghurt, crème fraîche of koffielikeur.

Panna cotta met frambozencoulis
Genieten van het zoete leven van Italië. Wil je de lekkerste dolci maken? Maak dan bijvoorbeeld deze panna cotta met frisse frambozencoulis.

Panna cotta met kersensaus
De felrode kersensaus steekt waanzinnig af tegen de witte kleur van de panna cotta. Met zo’n nagerecht maak je indruk, denk je ook niet?

Citroenpannacotta met geroosterde amandelen
Dit recept is misschien wel de friste variant in ons lijstje met panna cotta recepten. Dus boen snel die citroen en je hebt vanavond een heerlijk nagerecht op tafel staan. Wat denk je van dit heerlijke recept?

Koffie panna-cotta met speculaaskruimels
Wij geven de Italiaanse smaken van panna cotta en koffie een Hollandse twist. Want de kruidige speculaaskruimels in dit recept geven de zachte panna cotta een heerlijke crunch.

Kokosyoghurtpanna-cotta met gegrilde nectarines en kokoscrumble
Wil je een plantaardige versie van je favoriete toetje maken? Je maakt eenvoudig een vegan versie door plantaardige zuivel te gebruiken. Dit recept laat je zien hoe je dat het beste doet. Let er dan wel op dat je de boter ook door een plantaardige versie vervangt.

Panna cotta met vijgen en amandelen
Verse vijgen eet je met schil en al. Door ze in plakjes te snijden, laat je de waanzinnige kleurcombinatie mooi zien. Vijgen zijn namelijk groen van buiten en prachtig roze van binnen. Wat een lust voor het oog! Vind je ook niet?

Panna cotta met balsamico
Tot slot: panna cotta met balsamico. Gebruik bij voorkeur balsamico van goede kwaliteit. Deze is zoeter en stroperiger dan een gemiddelde balsamico en zeker de investering waard. Je koopt deze bij een delicatessenzaak.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50

Basisrecept panna cotta
Panna cotta een heerlijk romige toetje. Het dessert komt oorspronkelijk uit Piëmont in Noord-Italië, een regio die bekendstaat om het gretige gebruik van room. Wat in het recept vaststaat, is de verhouding tussen de vloeistof, de suiker en de gelatine. Met de vloeistof kun je variëren – je kunt alleen melk of alleen room gebruiken of een deel vervangen door Griekse yoghurt, crème fraîche of koffielikeur.
Ingrediënten
- 3,5 gelatineblaadjes (of 7 g poedergelatine)
- 200 ml melk
- 300 ml slagroom (ongeklopt)
- 1 vanillestokje (gespleten en het merg eruit geschraapt)
- 80 g fijne kristalsuiker
- ijsblokjes
Bereiding
Week de gelatineblaadjes in koud water of volg de aanwijzingen op de verpakking als je poedergelatine gebruikt.
Meng de melk met de slagroom in een kom. Schenk ca. ¼ van dit mengsel in een steelpan en verwarm samen met de vanille op laag vuur. Roer de suiker erdoorheen en blijf roeren tot hij opgelost is. Neem de pan van het vuur. Knijp de gelatine uit en voeg de blaadjes (of de poedergelatine) toe aan de pan. Roer tot de gelatine opgelost is. Zet de pan eventueel even terug op het vuur.
Giet de warme vloeistof door een fijne zeef (om eventuele onopgeloste gelatine te verwijderen) in de kom met de overige melk en slagroom. Roer alles goed door elkaar. Verdeel de vanillezaadjes gelijkmatig over het mengsel en leg de kom in een andere, grotere kom gevuld met koud water en ij s blokjes. Laat afkoelen. Roer af en toe door.
Verdeel de panna cotta, wanneer hij net begint op te stijven, over 4 coupeglazen (à ca. 120 ml) en zet ze in de koelkast. Laat de panna cotta in ca. 3 uur helemaal opstijven. Zet de glazen enkele seconden in heet water om de panna cotta op bordjes te kunnen storten.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Ursula Ferrigno Foto’s: Gareth Morgans Styling: Luis Peral Foodstyling: Bianca Nice
Onze tips

Wrap it up! Smaakvolle wraps met gehakt voor elke gelegenheid

Halve avocado bewaren? Zo voorkom je dat hij bruin wordt

La dolce vita: 5x klassieke Italiaanse desserts

Minestronesoep: 7x de lekkerste recepten

Recepten van Ottolenghi: 7x onze favorieten

Valentijnsdag redden? Haal deze valentijnsproducten uit de supermarkt

Smaken van de liefde: maak indruk met dit valentijnsmenu

Vegetarische recepten met peulvruchten: 13x lekkere ideeën
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.