Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 225°C / hetelucht: 200°C). Breng voor het beslag onder af en toe roeren in een pan de boter, de melk, 90 ml water, de suiker en het zout aan de kook. Neem de pan van het vuur en voeg de bloem in een keer toe. Roer met een houten lepel tot een massa. Zet de pan weer op het vuur en blijf roeren tot het geheel een glanzende bol vormt. Laat ca. 5 minuten afkoelen.
  2. Voeg al kloppend een voor een de eieren en het eiwit toe aan het deeg. Het beslag moet heel langzaam van de lepel afdruipen. Schep het beslag in de spuitzak.
  3. Spuit 8 eclairs (ca. 2,5×10 cm) op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ca. 3 cm ruimte tussen de eclairs. Bak de eclairs in de oven in ca. 20 minuten goudbruin. Verlaag na ca. 10 minuten de oventemperatuur (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C). Laat de eclairs afkoelen op een rooster.
  4. Week voor de vulling de gelatine in koud water. Verwarm de melk met de groene thee en laat ca. 10 minuten trekken. Kluts de eidooiers met de suiker en roer de bloem erdoorheen. Schenk de warme melk door een zeef al roerend bij het eidooiermengsel. Schenk het geheel terug in de pan en breng al roerend op laag vuur aan de kook. Kook ca. ½ minuut op laag vuur. Knijp de gelatine uit en los hem op in de warme crème. Vul de spuitzak met de crème. Laat afkoelen in de koelkast.
  5. Prik 2 kleine gaatjes in iedere eclair en vul ze met de groene-theecrème. Roer het eiwit, de poedersuiker en de kleurstof tot een glad glazuur. Doop de eclairs met de bovenkant in het glazuur. Laat het glazuur ca. 30 minuten drogen en bestuif het met het verveinepoeder.

Tip: Om lekker veel glazuur op de eclair te krijgen, maak je gebruik van een simpel trucje. Strijk met de achterkant van een vork over het beslag om ondiepe geulen op de eclairs te maken. Tijdens het bakken wordt de bovenkant van de eclair iets ruwer, zo krijgt het glazuur meer grip.

*Maak eventueel zelf: verpulver gedroogde verveineblaadjes tussen de vingers tot poeder

Per stuk: ca. 345 kcal
9 g eiwit | 15 g vet | 44 g koolhydraten

Foto’s: Eddy Haitjema Receptuur & foodstyling: Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp Servies etc.: eigen collectie