Advertentie
Het ingrediënt kerrie wordt door de meeste foodies wel gebruikt, maar weet jij eigenlijk wel wat het is? Vandaag vertellen we je alles over kerrie. Want wat is kerrie en wat maak je ermee?
Wat is kerrie?
Je hebt vast wel een potje in je keukenkast staan, maar wat is kerrie eigenlijk? Het is een mengsel van verschillende specerijen. Het komt oorspronkelijk uit India, denk maar aan de bekende curry’s waarin het specerijenmengsel volop wordt gebruikt. Maar vergis je niet: de kerrie in poedervorm zoals wij in Nederland kennen verschilt hiervan en is door migratiestromen verwesterd. Specerijen die je vaak ziet terugkomen in dit mengsel zijn gember, kardemom, koriander, kruidnagel, kummel, kurkuma, komijn en zwarte peper. Soms vind je ook andere specerijen in het mengsel terug zoals anijs, foelie, kaneel, cayennepeper, fenegriek, nootmuskaat, maanzaad en zelfs venkel. Vaak wordt het als laatste toegevoegd aan gerechten tijdens het koken, zodat de geur en smaak behouden blijft.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je het?
Kerrie is een van de populairste specerijenmengsels van het land. Je kunt het dan ook in haast elke supermarkt kopen. Let wel goed op; het ene mengsel is het andere niet. Sommige potjes zitten bijvoorbeeld vol met zout en bevatten maar weinig echte specerijen. Ook zijn er grofweg vijf verschillende soorten in scherpte te onderscheiden: Mild, Curry, Madras, Vindaloo en Phall.
Hoe smaakt kerrie?
Nu we weten wat kerrie is, kunnen we uitleggen hoe het smaakt. De smaak hangt natuurlijk sterk af van de samenstelling van het mengsel. Welke specerijen je gebruikt (en in welke hoeveelheid) is bepalend voor de uiteindelijke smaak. Het specerijenmengsel zoals wij in Nederland kennen heeft een milde en ietwat zoete smaak. Vooral de geur is opvallend en erg kenmerkend voor het mengsel.
Hoe kun je het vervangen?
Het antwoord is simpel; niet. Althans, er is niet zomaar een simpele vervanger omdat het een kenmerkende smaak en geur heeft. Maar omdat het een mengsel is van verschillende specerijen, kun je eventueel de specerijen uit het mengsel die je wel in huis hebt toevoegen aan je gerecht. Kies dan voor specerijen zoals bijvoorbeeld kardemom, kruidnagel, kurkuma, komijn en zwarte peper.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Kerrie is lang houdbaar, zolang je het maar droog en donker bewaard. Koop je het in de winkel? Kijk altijd goed naar de uiterste houdbaarheidsdatum. Maak je het mengsel zelf? Kijk en ruik goed voor je het gebruikt, al is het vaak maanden houdbaar. Zodra het verkleurt of zijn geur verliest is het niet meer goed.
Wat kun je er allemaal mee?
Kerrie is niet voor niets een populaire smaakmaker. Je brengt er eenvoudig sauzen mee op smaak. De smaak komt het beste tot zijn recht als je het mengsel eerst heet bakt in een pan met bijvoorbeeld wat fijngesneden ui. Voeg daarna de groenten toe en vervolgens vlees of vis. Zo nemen alle ingrediënten de smaak van het mengsel goed op en blijven de smaak en aroma van de specerijen behouden.
Recepten met kerrie:
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Laat je inspireren door onderstaande recepten en duik snel de keuken in.
Ravioli met rivierkreeft en romige kerriebouillon
Dit is wat ons betreft echt een gerecht om indruk mee te maken. Rivierkreeftjes maken haast elk gerecht net even wat chiquer, zo ook in dit recept voor ravioli met rivierkreeft en romige kerriebouillon. Die bouillon klinkt overigens net zo lekker als dat ‘ie smaakt.
Broodje makreel met pickles en kerriemayonaise
Kerrie doet het ook heel goed als snelle smaakmaker. Wat denk jij bijvoorbeeld van dit broodje met makreel, pickles en kerriemayonaise? Met slechts een snufje van het specerijenmengsel heb je een saus vol smaak.
Gevulde auberginerolletjes in kokos-dal met kerrie
Gek op de recepten van Ottolenghi? Dan is dit gerecht met kerrie echt wat voor jou. Deze gevulde auberginerolletjes hebben ontzettend diepe smaken. Yotam Ottolenghi geeft nog een tip: “Deze gevulde auberginerolletjes zijn extra lekker met wat rijst erbij.”
Onze tips
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het + de lekkerste recepten
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Wat is havermout en wat kun je ermee?
Sriracha: wat is het voor saus en waar gebruik je het voor?
Wat is ricotta en wat kun je ermee?
Koolraap: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Shiitake: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Pandan: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Dashi: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maizena: wat is het en waar gebruik je het voor?
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Sumak: wat is het en waar gebruik je het voor?
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.