Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Wat is sereh citroengras

Wat is sereh (citroengras) en wat kun je ermee?

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Rode peper, knoflook en gember gebruiken de meeste foodies regelmatig, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je alles over sereh. Want wat is sereh en wat maak je ermee?

Wat is sereh of citroengras?

Misschien heb je de wit-groene stengels ook wel eens zien liggen onder de naam citroengras. Maar wat is sereh, oftewel citroengras eigenlijk? Het is een plant uit de grassenfamilie die voornamelijk in de Aziatische keuken veel wordt gebruikt. De stengels zijn stevig en bestaan uit meerdere lagen, zoals je dat bijvoorbeeld ook kent van een prei. Je kunt ze op verschillende manieren gebruiken om je gerecht net dat beetje extra te geven. Daar vertellen we je zo alles over.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Je kunt sereh het hele jaar door kopen bij de grotere supermarkt. Let er bij aankoop op dat je frisse en stevige stengels in huis haalt. Kun je het niet vinden bij de supermarkt? Vaak is het ook goed verkrijgbaar bij de toko.

Hoe smaakt sereh?

Nu we je vraag ‘wat is sereh?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit lekkers smaakt. De andere benaming – citroengras – geeft het al een beetje weg: de stengels hebben een frisse, kruidige citroensmaak. Perfect als je juist die subtiele hints van citroen wilt toevoegen aan je gerecht, want hij is een stuk minder zuur dan de vrucht.

Hoe kan je het vervangen?

Kun je het niet vinden in de supermarkt of bij de toko? Vervang het dan door de geraspte schil van een citroen of limoen.

Hoe gebruik je het?

Sereh wordt in de Aziatische keuken veel gebruikt door ze mee te laten trekken in curry’s, soepen, marinades en sauzen. Kneus hem voor gebruik of snijd hem in stukken. Vervolgens laat je dit lekkers smaak afgeven aan je favoriete gerecht door hem mee te laten koken. Voor het serveren moet je de stengels wel even verwijderen, ze zijn niet lekker om op te kauwen.

Hoe moet je het bewaren?

Gebruik je sereh altijd zo vers mogelijk en bewaar hem in de koelkast. Daar blijven ze ongeveer een week goed.

Wat kun je er allemaal mee?

Ben je benieuwd geworden naar sereh (citroengras)? Probeer deze heerlijke recepten eens:

Recepten met sereh:

6 Currysoep met garnalen

Currysoep met garnalen

Deze currysoep smaakt heerlijk, alleen al door de toevoeging van citroengras. De smaak past erg goed bij de ziltige garnalen. Een vullende maaltijdsoep, goed voor de grote trek!

Naar het recept
laos

Rendang met rijst en pittige boontjes

Dit is misschien wel één van onze favoriete recepten voor rendang! De zure en frisse smaak van citroengras past perfect bij de pittige boontjes, zo ontstaat er een mooie balans in alle smaken.

Naar het recept
Crème brûlée van citroengras

Crème brûlée van citroengras

Wist je dat je sereh (of citroengras) ook perfect kunt gebruiken in zoete recepten? Zo is de subtiele smaak een perfecte aanvulling in klassieke crème brûlée. Probeer maar eens uit met dit heerlijke recept!

Naar het recept
Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!