Bereiding

Janneke Vreugdenhil: “Natuurlijk kun je ook midden in de winter sla eten. Maar ik zou dan wel kiezen voor echt winterse slasoorten, zoals frisee, veldsla, winterpostelein, waterkers, radicchio, rood- en witlof. Die hebben als het een beetje meezit niet de halve wereld over gereisd in een gekoelde container en zijn dus nog vers en vol levensvreugde. Veel van zulke winterse variëteiten hebben een bittertje; dat maakt ze nu juist zo bijzonder. Vaak zijn ze ook wat knapperiger dan zomersla. Het is leuk en lekker om zulke crispy slasoorten af te wisselen met wat teerdere blaadjes, en om er, als tegenhanger van dat bittere, een wat zoetere dressing door te husselen. In dit recept is die gemaakt van ingekookt sinaasappelsap en marsala. De partjes sinaasappel en geroosterde hazelnoten zijn optioneel. Zónder is deze bitterzoete sla ook al erg de moeite waard.”

  1. Breng de marsala en het sinaasappelsap in een kleine pan aan de kook, draai het vuur laag en laat de vloeistof inkoken tot er 50-60 ml van over is. Laat afkoelen en roer er de mosterd, honing, azijn en zout en peper door. Klop er vervolgens de beide soorten olie door, tot een lobbige dressing ontstaat.
  2. Als je sinaasappel door de sla wilt doen, snijd er dan met een scherp mes de schil af (ook het wit) en snijd vervolgens de partjes tussen de vliezen uit. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze kleuren.
  3. Hak ze grof.
  4. Schenk de dressing in een slakom. Leg het slabestek kruislings in de kom – dit werkt als een raster dat de sla beschermt tegen doorweekt raken – en leg de frisee, radicchio of roodlof en de postelein er losjes bovenop. Verdeel er de partjes sinaasappel (als je die gebruikt) en de hazelnoten over. Hussel de sla en dressing pas op het laatste moment.
We love groente

Uit het boek:

We love groente
€27,50