Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
No meat-loaf van pompoen, linzen, dadels en noten

No meat-loaf van pompoen, linzen, dadels en noten

  • Gemiddeld

  • ca. 2 uur bereidingstijdca. 2 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 6

Ingrediënten

Voor de topping

No meat-loaf, de naam zegt het al. Niet met vlees, maar met geroosterde pompoen, linzen en noten. De sojasaus geeft hem een umamiboost, dankzij de gerookte paprika is hij een beetje smoky en de pompoen maakt ‘m lekker zoet!

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Meng de pompoen met 1 tl gerookte-paprikapoeder, de knoflookteentjes, de salie, 1 el olie en wat zout en peper op een bakplaat. Verdeel alles in een enkele laag over de bakplaat en rooster 20-25 minuten in de oven of tot de pompoen zacht is en de randjes bruin beginnen te worden. Haal de pompoen uit de oven maar laat de oven aanstaan.

  2. Verhit intussen 1 el olie in een pan en bak er de ui in ca. 10 minuten zacht in. Voeg de champignons toe en bak ca. 10 minuten verder tot al het vrijgekomen vocht verdampt is en de champignons beginnen te karamelliseren. Roer 2 tl gerookte paprikapoeder, de tomatenpuree, de sojasaus, de linzen en de bouillon erdoorheen en breng aan de kook. Kook 20-25 minuten op laag vuur tot de linzen zacht zijn en de bouillon opgenomen is. Neem van het vuur en laat ca. 10 minuten afkoelen.

  3. Roer de dadels, het broodkruim, de noten en de eieren door het afgekoelde linzen-champignonmengsel samen met een flinke snuf zout en peper. Houd 6-8 blokjes pompoen achter voor de garnering en spatel de overige pompoen door het mengsel. Druk de geroosterde knoflook uit de schil en meng hem er ook doorheen.

  4. Vet een cakeblik (ca. 28×11 cm) in met olie en bekleed met bakpapier. Schep het mengsel in het cakeblik, druk een beetje aan en strijk glad. Bedek de bovenkant van het cakeblik met aluminiumfolie en zet ca. 30 minuten in de oven. Verwijder het folie en bak ca. 20 minuten verder tot de bovenkant goudbruin is. Laat ca. 10 minuten afkoelen in het cakeblik en stort de loaf op een serveerschaal.

  5. Smelt intussen voor de topping de boter in een koekenpan tot hij begint te bruisen en bak er de noten en de salie in ca. 2 minuten knapperig in. Roer de achtergehouden pompoen, de honing, het gerookte-paprikapoeder en de dadel erdoorheen en neem van het vuur. Verdeel het mengsel over de bovenkant van de loaf. Snijd in plakken en serveer.

Per portie: 546 kcal | 37 g koolhydraten | 16 g eiwit | 36 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush & Anna Glover Foto’s: Ant Duncan Styling: Alexander Breeze Foodstyling: Ella Tarn

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)