
Met kip kun je alle kanten op: bakken, braden, stomen of sudderen. Maar onze favoriete bereiding is kip uit de oven. Dat is makkelijk én vooral heel erg lekker, dat bewijzen deze heerlijke recepten voor kip uit de oven wel!
Lees verder na de advertentie
Kip uit de oven
Kip uit de oven is altijd een goed idee. Zeker wanneer je een van deze heerlijke kip gerechten maakt na een drukke werkdag of op een luie zondag. Wij delen eenvoudige recepten voor het avondeten voor doordeweeks en uitpakkers voor in het weekend. Zo kun je elke dag van de week kip uit de oven bereiden!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Kip met venkel en sinaasappel
Wist je dat venkel en sinaasappel een gouden combinatie zijn? Zeker wanneer je de twee combineert in dit heerlijke gerecht voor kip uit de oven. Door alle ingrediënten samen te garen, nemen ze elkaars smaken mooi op.

Citroen, olijven, boterbonen en kip
Donna Hay vertelt over haar recept: “Voor een gerecht zo vol uitgesproken smaken en texturen kost deze kipschotel verrassend weinig inspanning. De citroen, knoflook, zoute olijven, romige bonen en knapperige cavolo nero doen het zware werk. Dit noem ik nu eenpans-perfectie”

Kip puttanesca uit de oven
Wat krijg je als je alle basisingrediënten uit de Italiaanse keuken met elkaar combineert? Een heerlijke saus genaamd puttanesca. Wanneer je de kip uit de oven hierin gaart, neemt het eenvoudig alle smaken in zich op. Lekker met rijst, couscous, korte pasta of knapperig brood en een groene salade.

Mosterdkip in tomatensaus
Door je vlees te marineren in mosterd wordt het lekker mals. Dat komt door het zuurtje in de saus dat dus niet alleen lekker veel smaak geeft. Probeer het maar eens uit!

Geroosterde kip tandoori met yoghurt-muntsaus
Er is onder de roasts misschien geen grotere klassieker dan een hele gebraden kip. Makkelijk te bereiden, altijd lekker en een echte allemansvriend. Deze versie met dragon, radijsjes, lente-ui en citroen zit bomvol frisse smaken. De perfecte roast voor het voorjaar!
Ons favoriete kip uit de oven recept:

Kip met venkel en sinaasappel
Wist je dat venkel en sinaasappel een gouden combinatie zijn? Zeker wanneer je de twee combineert in dit heerlijke gerecht voor kip uit de oven. Door alle ingrediënten samen te garen, nemen ze elkaars smaken mooi op.
Ingrediënten
- 2 el boter
- 2 venkelknollen (in dikke plakken)
- 1 sinaasappel (½ in partjes & ½ uitgeperst)
- 2 el olijfolie
- 1 tl venkelzaad
- zout en peper
- 4 kipfilet (ca. 600 g (bij voorkeur met huid))
- 100 ml Ricard Pastis (Franse anijslikeur)
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Vet een ovenschaal in met 1 el boter. Verdeel de venkel en de sinaasappelpartjes over de ovenschaal. Bedruip met de olijfolie en bestrooi met het venkelzaad, zout en peper. Meng alles goed door elkaar en rooster ca. 15 minuten in de oven.
Bestrooi de kipfilets met zout en peper. Verhit de overige boter in een koekenpan en bak er de kipfilets op de huidkant 4-5 minuten in tot ze mooi goudbruin zijn. Draai de kip en bak nog 1 minuut. Blus af met de Ricard Pastis en het sinaasappelsap.
Leg de kip op de venkel in de ovenschaal met de huidkant naar boven en giet er het vocht uit de pan overheen. Bak nog ca. 10 minuten verder tot de kip gaar is. Controleer eventueel de kerntemperatuur met een kernthermometer, deze moet ca. 70°C zijn. Neem uit de oven laat ca. 10 minuten rusten voor het serveren.
Foto’s & receptuur: Willem van Santen
Onze tips

De beste burgers: 7x recepten voor een broodje hamburger

9x recepten met aubergine die je meteen wil maken

Paashapjes: met deze recepten organiseer jij de borrel

Zalmwraps maken? Dit zijn de lekkerste recepten

Dit zijn de beste recepten voor het Paasdiner

Paasontbijt inspiratie: overheerlijke recepten en ideeën

Paaslunch ideeën: zo maak jij een tafel vol lekkers

7x onweerstaanbare recepten met gezouten karamel
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.