Zoete-aardappelcupcakes met smoky karamel, mascarpone en noten
Gemiddeld
ca. 1 uur en 45 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 45 min. bereidingstijd
30 minuten wachttijd30 min. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Bereid de Big Green Egg voor om te roken. Doe voor de karamel de boter en de slagroom in een ovenbestendige pan of ovenschaal. Steek de houtskool aan en strooi wat rookhoutsnippers over de kolen. Plaats de convEGGtor en het rvs-rooster in de EGG. Zet de pan of ovenschaal erop en sluit de Big Green Egg. Laat de temperatuur oplopen tot 100°C. Rook de boter en room ca. 20 minuten. Neem uit de Big Green Egg en laat afkoelen.
Neem het rooster en de convEGGtor uit de Big Green Egg. Leg de ongeschilde zoete aardappels in de smeulende kolen. Sluit de Big Green Egg. Gaar de zoete aardappels in ca. 30 minuten in de kolen. Keer ze tussendoor enkele malen zodat ze rondom goed geblakerd zijn. Neem de zoete aardappels als ze gaar zijn uit de kolen en laat ze afkoelen.
Plaats het rooster in de Big Green Egg en zet er een skillet of ovenbestendige pan in. Doe de suiker voor de karamel erin en laat karamelliseren op hoog vuur. Let op dat je niet te veel hoge vlammen krijgt, sluit eventueel de Big Green Egg tussendoor. Neem de karamel voorzichtig van het rooster en giet er rustig de gerookte room en boter bij. Dit kan wat spetteren dus wees voorzichtig, laat eventueel de karamel eerst wat afkoelen. Breng het geheel weer aan de kook tot de karamel mooi is opgelost tot een gladde saus. Laat afkoelen.
Pel de geblakerde schil van de zoete aardappels. Weeg 250 g van het vruchtvlees af en hak het fijn. Klop voor de cupcakes de grove zoete-aardappelpuree met de olie, de basterdsuiker, het zout en de eieren ca. 5 minuten op hoge snelheid. Meng de specerijen door het bakmeel. Meng met een spatel of houten lepel het bakmeel kort door het zoete-aardappelmengsel.
Plaats de convEGGtor en het rvs-rooster in de Big Green Egg. Laat de temperatuur oplopen tot ca. 170°C. Plaats de papieren vormpjes in het muffinbakblik en vul ze met het beslag. Bak de cupcakes in ca. 25 minuten goudbruin en gaar in de Big Green Egg. Let erop dat je een mooi constante temperatuur houdt en dat de cupcakes aan de randen niet te hard gebakken worden. Draai eventueel de vorm halverwege de baktijd. Haal de cupcakes uit de Big Green Egg en laat ze helemaal afkoelen.
Klop voor de topping de mascarpone los met de poedersuiker en de sinaasappelschil. Verdeel de topping over de afgekoelde cupcakes. Bedruip de cupcakes met de smoky karamel en strooi er de pecannoten overheen.