Abonneren
Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
hand met hoorntje ijs erin

IJs van geroosterde zoete aardappel

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 10 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 10 min. bereidingstijd

  • ca. 4 uur wachttijdca. 4 u. wachttijd

Zoete aardappel in een dessert? Klinkt vreemd, totdat je dit ijs proeft. Het is romig, lichtzoet en zo verrassend lekker dat je nooit meer terug wilt naar de standaard smaken.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Benodigdheden

  • diepvrieszak

Zoete aardappel in een dessert? Klinkt vreemd, totdat je dit ijs proeft. Het is romig, lichtzoet en zo verrassend lekker dat je nooit meer terug wilt naar de standaard smaken.

Tip
Gebruik het liefst lange en dunne zoete aardappels en kies een zo zoet mogelijke variant, zoals die met een oranje of een witte binnenkant.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 230°C / hetelucht: 210°C). Was de zoete aardappels goed, maar schil ze niet. Leg de aardappels op een rooster en bak 40-60 minuten in de oven. Ze zijn klaar als de schil los begint te laten van de binnenkant en een beetje hol klinkt als je erop tikt. De aardappels moeten een beetje naar karamel ruiken.

  2. Laat de aardappels afkoelen op een rooster. Doe ze in een diepvrieszak zodra ze zijn afgekoeld. Leg de zoete aardappels minimaal 4 uur in de diepvries, dan hebben ze de perfecte textuur.

  3. Laat, wanneer je de aardappelijsjes wil eten, ze ca. 10 minuten ontdooien op kamertemperatuur, of doe ze ca. 30 seconden in de magnetron. Bestrooi met de fijngehakte pistachenoten. Serveer koud en eet hem uit het vuistje met een lepeltje.

Per portie: 315 kcal | 73 g koolhydraten | 5 g eiwit

Receptuur: Werner Drent Fotografie: Willem van Santen Styling: S’usi Gastro Studio

Wist je dat?
De zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd en is eigenlijk geen aardappel, maar maakt deel uit van de windefamilie, waar ook waterspinazie toe behoort. De meest voorkomende variëteit is de oranjevlezige beauregard. Daarnaast heb je ook nog de witgeel gevlekte bonita en de paars gevlekte sakura.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (2 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!