Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Zalm uit de oven met citroen erop en daarnaast dille-mosterdmayo en een aardappelsalade

Langzaam gegaarde zalm met aardappelsalade en dille-mosterdmayo

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 15 min. bereidingstijd

Een heerlijke combinatie van malse zalm, smaakvolle aardappeltjes en romige saus. Beter dan dit gaat het écht niet worden. Dit is precies zoals comfort food hoort te smaken.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
8

Ingrediënten

Voor de aardappelsalade

Voor de dille-mosterdmayo

Een heerlijke combinatie van malse zalm, smaakvolle aardappeltjes en romige saus. Beter dan dit gaat het écht niet worden. Dit is precies zoals comfort food hoort te smaken.
Serveertip
Zin in wat extra groenten bij dit heerlijke gerecht? Serveer het dan met geroosterde groenten uit de oven!

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 120°C / hetelucht: 100°C). Verdeel de citroenplakjes, de tijmtakjes en de dillesteeltjes over de bodem van een grote, ondiepe braadslee of bakplaat.

  2. Bestrooi de zalm met flink wat zout en peper en wrijf de helft van de olijfolie over hele vis. Leg de zalm met de huidzijde naar boven op de citroen en de kruiden.

  3. Rooster 40-45 minuten in de oven, tot de vis stevig aanvoelt en je de huid bij het hoekje makkelijk los kunt trekken. Gebruik je een vleesthermometer? Dan is de zalm bij ca. 55°C klaar. Laat even afkoelen in de braadslee.

  4. Doe terwijl de zalm in de oven staat voor de aardappelsalade de krieltjes in een pan koud water met wat zout en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de krieltjes 10-15 minuten zachtjes koken, tot ze beetgaar zijn. Giet af en laat uitlekken.

  5. Roer de mosterd, het citroensap en de olijfolie door elkaar in een grote kom en breng op smaak met zout en peper. Doe de hete aardappels in de kom en schep om, zodat ze bedekt zijn met de dressing. Houd apart.

  6. De aardappelsalade kun je warm serveren of een dag van tevoren maken, in de koelkast bewaren en koud serveren.

  7. Til de zalm voorzichtig op een serveerschaal (je kunt hem ook in de braadslee serveren). Trek de huid eraf en gooi weg. Schraap met een tafelmes het grijze vlees voorzichtig van de vis (maak er bijvoorbeeld viskoekjes mee) en laat het roze vlees zitten.

  8. Je kunt de zalm nu warm eten, of laten afkoelen en op kamertemperatuur eten. In de koelkast blijft de zalm tot twee dagen goed; je kunt hem ook koud serveren.

  9. Roer alle ingrediënten voor de dille-mosterdmayo in een kommetje door elkaar. Je kunt de mayo een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren.

  10. Bestrijk om te serveren de zalm met de rest van de olijfolie en bestrooi met zeezout. Serveer met de aardappelsalade en de dille-mosterdmayo erbij.

Per portie: 516 kcal | 22 g koolhydraten | 28 g eiwit | 34 g vet

© BBC Good Food Magazine / Immediate Media Receptuur: Tom Kerridge Fotografie: Clare Winfield Styling: Faye Wears Foodstyling: Esther Clark

Tip
Maak van het grijze vlees van de zalm heerlijke viskoekjes! Meng het vlees met 300 g gekookte, geprakte aardappels en 1 ei. Vorm er koekjes van, wentel in bloem en frituur goudkleurig in zonnebloemolie.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!