Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Tempeh- en ananaskebabs

Vegan BBQ: de lekkerste recepten

Advertentie

Hoera, de barbecue mag weer aan! Maar je hoeft niet naar de slager, want wij gaan deze keer voor 100% plantaardig met seitanburger, broodje pulled jackfruit en gegrilde perziken. Wij delen onze favoriete recepten en tips voor een vegan BBQ!

Vegan BBQ

De klassieke bbq met veel vlees is inmiddels wel een beetje achterhaald. Tegenwoordig is naast de vegetarische barbecue ook de vegan bbq helemaal hot. Maar we snappen best dat dit soms ook wel lastig kan zijn. Want wat serveer je als het stokbroodje kruidenboter al niet meer ‘mag’? Geen zorgen! Wij helpen je graag een handje en hebben een lijstje vol met heerlijke vegan bbq recepten samengesteld.

Wat is vegan?

Wie een vegan BBQ wil organiseren, moet eerst goed begrijpen wat dit precies inhoudt. Zo weet je zeker dat jij iedereen aan tafel mee kan eten!

Wat is vegan?

Vegan eten bevat geen dierlijke producten. Dus geen vis en vlees maar ook geen zuivel, boter, eieren, honing en insecten.

Het is belangrijk om te begrijpen dat vegan eten nóóit dierlijke producten bevat. Dus bij een vegan BBQ laat je niet alleen het vis en vlees achterwege, maar ook zuivelproducten zoals kaas. Daarbij gebruik je ook altijd plantaardige olie zoals zonnebloem- of olijfolie.

Vegan BBQ recepten

Welke producten mogen dan ‘wel’? Deze recepten zijn helemaal vegan, foolproof en ontzettend lekker:

Taco’s met gegrilde paprika en molesaus

Taco’s met gegrilde paprika en molesaus

De taco’s grillen we en smeren we rijkelijk in met molesaus. Dit is de trots van de Mexicaanse keuken. Het is een dikke saus met de rijke smaken van pinda’s, gerookte chilipeper, specerijen en pure chocolade. De saus is een perfecte aanvulling op de wat bittere groene paprika in dit vegan hoofdgerecht. De frisse koriander en limoensap maken het geheel helemaal af.

Naar het recept

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Seitanburger met kimchi-mayo

Seitanburger met kimchi-mayo

Een burger mag bij de barbecue niet ontbreken. Voor een vegan bbq maak je ‘m zelf van seitan. Dit is een traditionele Chinese vleesvervanger gemaakt van tarwegluten. Dit ingrediënt wordt al eeuwen gegeten door onder anderen boeddhistische monniken. Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst of bereidingstijd; zelf seitanburgers maken is juist supermakkelijk. De stoom doet meeste werk, terwijl jij een uurtje lekker achterover kan leunen in afwachting van het genot van heerlijke vegan burgers met een vleesachtige structuur en een hartige umamismaak.

Naar het recept
Tempeh- en ananaskebabs

Tempeh- en ananaskebabs

De tempeh in deze kebabs breng je op smaak met Umeboshi. Dat is een Japanse vrucht die ook wel de Japanse pruim wordt genoemd. Umeboshi-pasta wordt gemaakt van de ingelegde vruchten en gebruikt als een krachtige smaakmaker in de Japanse keuken. Zijn zurighartige smaak combineert perfect met de zoetheid van de ananas.

Naar het recept
Farro-salade met gegrildeperzik en pecannoten

Farro-salade met gegrilde perzik en pecannoten

Deze farro-salade heeft alles wat je van een lekkere salade verlangt. Wat denk je bijvoorbeeld van de voedzame farro, zoete perziken, aromatische kruiden, een frisse dressing en knapperige noten? Een heerlijk fris vegan bijgerecht voor in de zomer bij de barbecue!

Naar het recept
Gegrilde mais met cashewcrème

Gegrilde mais met cashewcrème

Gegrilde mais is een BBQ-klassieker die vooral heel populair is in Mexico. Traditioneel eet je hem daar met zure room en kaas, maar wij steken hem in een vegan jasje. In dit recept maken we het met cashewcrème en een plantaardige versie van de Mexicaanse cotija-kaas. Heerlijk om te serveren als vegetarisch hoofdgerecht of als bijgerecht bij de barbecue.

Naar het recept
Broodje pulled jackfruit

Broodje pulled jackfruit

Jackfruit biedt uitkomst voor iedereen die graag plantaardig eet maar wel op zoek is naar de chewy en draadjesachtige structuur van vlees. Want jackfruit heeft van zichzelf precies de juiste textuur en een neutrale smaak. Als je hem bijvoorbeeld onderdompelt in een lekker rokerige zelfgemaakte BBQ-saus, is hij niet te onderscheiden van het bekende pulled pork.

Naar het recept
REDACTIEFAVORIET
Taco’s met gegrilde paprika en molesaus

Taco’s met gegrilde paprika en molesaus

Molesaus is de trots van de Mexicaanse keuken. Het is een dikke saus met de rijke smaken van pinda’s, gerookte chilipeper, specerijen en pure chocolade. De saus is een perfecte aanvulling op de wat bittere groene paprika in dit vegan hoofdgerecht. De frisse koriander en limoensap maken het geheel helemaal af.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

4 groene paprika’s (gehalveerd en de zaadlijsten verwijderd)
10-12 kleine maïstortilla’s
1 klein bosje koriander (alleen de blaadjes en gehakt)
1 limoen (in partjes)
Voor de saus
350 ml groentebouillon
1 gedroogde ancho-peper*
1 gedroogde chipotle-peper
1 sneetje witbrood (in stukjes)
200 g (cherry)tomaten (uit blik)
2 el olie
1 ui (gesnipperd)
2 teentjes knoflook (geperst)
20 g ongezouten pinda’s (fijngehakt)
30 g rozijnen
½ tl gedroogde tijm
1 el komijnzaad
1 tl kaneelpoeder
¼ tl gemalen kruidnagel
¼ tl gemalen piment
50 g vegan pure chocolade (fijngehakt)
2 el bruine basterdsuiker
snuf zout
Voor de uienpickles
½ rode ui (in dunne halve ringen)
1 rode peper (zonder pitjes en in dunne reepjes)
sap van 1 limoen

Bereiding

  1. Breng voor de saus 250 ml bouillon aan de kook in een pan. Rooster de gedroogde pepers en het brood in een droge koekenpan ca. 2 minuten op matig vuur. Voeg toe aan de kokende bouillon. Neem de bouillon van het vuur en laat 10 minuten staan. Voeg de tomaten toe aan de bouillon en pureer het geheel glad in een keukenmachine of met een staafmixer.

  2. Verhit de olie in een hapjespan op matig vuur. Voeg de ui, de knoflook, de pinda’s, de rozijnen, de tijm en de specerijen toe. Fruit het geheel 5 minuten tot de uien zacht zijn. Voeg het geheel toe aan de bouillon-peperpuree en pureer alles samen tot een gladde saus.

  3. Giet de puree terug in de pan en roer er de overgebleven bouillon, de chocolade, de suiker en een snuf zout doorheen. Laat 10 minuten rustig koken en roer regelmatig door tot de saus wat ingekookt is.

  4. Meng voor de uienpickles alles samen in een kom. Laat afgedekt 20 minuten in de koelkast staan tot de uien felroze zijn.

  5. Gril de paprikahelften op een hete barbecue met de schil naar beneden tot de schil blakert. Dit kan eventueel ook onder een hete grill in de oven. Keer de paprika’s en gril verder tot ze mooi zacht zijn. Neem de paprika’s van de grill en scheur ze in stukken.

  6. Verwarm de tortilla’s kort op de barbecue of onder een hete grill. Schep er een flinke lepel saus op en beleg met wat gegrilde paprika en wat uienpickles. Maak af met de verse koriander en het limoensap.

*Ancho-pepers zijn gedroogde Mexicaanse pepers die je ook onder de naam Poblano pepers kunt vinden. Je kunt ze online kopen of eventueel vervangen door een gedroogde chilipeper.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Richard Makin Foto’s: Ant Duncan Styling: Olivia Wardle Foodstyling: Lottie Covell

Tips voor een vegan BBQ

Maar hoe organiseer je nou zo’n vegan BBQ en waar moet je precies op letten? Allereerst is het belangrijk om ingrediëntenlijsten van alle producten goed te checken. Zo weet je zeker wat erin zit en kun je kiezen voor geheel plantaardige producten. Vergeet daarbij ook de sauzen, drankjes en BBQ desserts niet.

In de meeste supermarkten zijn tegenwoordig heel veel vleesvervangers te vinden waarvan de meerderheid ook in het plantaardige dieet past. Wil je barbecueën met vleesvervangers? Kijk dan altijd goed op de verpakking of het product geschikt is voor de BBQ of kamado. Want waar je de meeste stukken vlees en vis altijd op de grill kunt leggen, is dit bij vleesvervangers niet het geval. Sommige producten kun je niet zo hoog verwarmen waardoor de structuur aangetast wordt.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!