Vegan BBQ recepten

De klassieke bbq met veel vlees is inmiddels wel een beetje achterhaald. Anno 2022 is een vegan bbq helemaal hot. Maar we snappen best dat dit soms ook wel lastig kan zijn. Want wat serveer je als het stokbroodje kruidenboter al niet meer ‘mag’? Geen zorgen! Wij helpen je graag een handje en hebben een lijstje vol met heerlijke vegan bbq recepten samengesteld.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Seitanburger met kimchi-mayo

Een burger mag bij de barbecue niet ontbreken. Voor een vegan bbq maak je ‘m zelf van seitan. Dit is een traditionele Chinese vleesvervanger gemaakt van tarwegluten. Dit ingrediënt wordt al eeuwen gegeten door onder anderen boeddhistische monniken. Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst of bereidingstijd; zelf seitanburgers maken is juist supermakkelijk. De stoom doet meeste werk, terwijl jij een uurtje lekker achterover kan leunen in afwachting van het genot van heerlijke vegan burgers met een vleesachtige structuur en een hartige umamismaak.

Seitanburger met kimchi-mayo vegan bbq recepten

Taco’s met gegrilde paprika en molesaus

De taco’s grillen we en smeren we rijkelijk in met molesaus. Dit is de trots van de Mexicaanse keuken. Het is een dikke saus met de rijke smaken van pinda’s, gerookte chilipeper, specerijen en pure chocolade. De saus is een perfecte aanvulling op de wat bittere groene paprika in dit vegan hoofdgerecht. De frisse koriander en limoensap maken het geheel helemaal af.

Taco’s met gegrilde paprika en molesaus vegan bbq recepten

Tempeh- en ananaskebabs

De tempeh in deze kebabs breng je op smaak met Umeboshi, een Japanse vrucht die ook wel de Japanse pruim wordt genoemd. Umeboshi-pasta wordt gemaakt van de ingelegde vruchten en gebruikt als een krachtige smaakmaker in de Japanse keuken. Zijn zurighartige smaak combineert perfect met de zoetheid van de ananas.

Tempeh- en ananaskebabs vegan bbq recepten

Farro-salade met gegrilde perzik en pecannoten

Deze farro-salade heeft alles wat je van een lekkere salade verlangt: de voedzame farro, zoete perziken, aromatische kruiden, een frisse dressing en knapperige noten. Kortom: een heerlijk fris vegan bijgerecht voor in de zomer bij de barbeque!

Farro-salade met gegrildeperzik en pecannoten

Gegrilde mais met cashewcrème

Gegrilde mais is een BBQ-klassieker die vooral heel populair is in Mexico. Traditioneel eet je hem daar met zure room en kaas, maar wij steken hem in een vegan jasje met cashewcrème en een plantaardige versie van de Mexicaanse cotija-kaas. Heerlijk om te serveren als vegetarisch hoofdgerecht of als bijgerecht bij de barbeque.

Gegrilde mais met cashewcrème

Broodje pulled jackfruit

Jackfruit biedt uitkomst voor iedereen die graag plantaardig eet maar wel op zoek is naar de chewy en draadjesachtige structuur van vlees. Jackfruit heeft van zichzelf precies de juiste textuur en een neutrale smaak. Als je hem onderdompelt in een lekker rokerige zelfgemaakte BBQ-saus, is hij niet te onderscheiden van het bekende pulled pork.

Broodje pulled jackfruit vegan bbq recepten

Lees meer: