Bereiding

Seitan is een traditionele Chinese vleesvervanger gemaakt van tarwegluten. Dit ingrediënt wordt al eeuwen gegeten door onder anderen boeddhistische monniken. Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst of bereidingstijd; zelf seitanburgers maken is juist supermakkelijk. De stoom doet meeste werk, terwijl jij een uurtje lekker achterover kan leunen in afwachting van het genot van heerlijke vegan burgers met een vleesachtige structuur en een hartige umamismaak.

  1. Pureer voor de mayo de mayonaise en de kimchi samen glad in een keukenmachine. Roer de bosui erdoorheen.
  2. Doe voor de burgers de shiitake, de ui, de knoflook, de sojasaus, de marmite, de miso, de biet en het shiitake-weekvocht in een keukenmachine en pureer het geheel tot het de consistentie van een grove tapenade heeft.
  3. Meng de overige ingrediënten voor de burgers, afgezien van de olie, in een kom. Voeg het paddenstoelenmengsel toe en kneed alles door elkaar tot een los deeg. Kneed ca. 5 minuten door. Het deeg moet redelijk vochtig zijn.
  4. Vul een pan voor de helft met heet water en zet er een stoommandje op. Je kunt ook een elektrische stoomkoker gebruiken. Verdeel het deeg in 5 porties en vorm er voorzichtig burgers van. Verpak iedere burger in bakpapier, dat zorg ervoor dat de vorm goed blijft. Wikkel ieder pakketje nog in een laag vershoudfolie. Leg de pakketjes in het stoommandje, zet een deksel op de pan en stoom de burgers 1 uur.
  5. Pak de burgers voorzichtig uit als ze gaar zijn. Bestrijk ze met wat olie en gril ze op een hete barbecue of in een grillpan kort aan beide zijden tot ze grillstrepen krijgen. Serveer de burgers op de broodjes met een flinke lepel kimchi-mayo, de sla, de tomaat en de vegan kaas.

*Tarwegluten wordt gebruikt om seitan te maken. Het is tarwebloem met een zeer hoog eiwitgehalte en weinig zetmeel. Als je het mengt met water wordt het een stevig mengsel met een vleesachtige structuur. Het is online en in natuurwinkels verkrijgbaar.

Per portie: ca. 246 kcal
13 g eiwit | 13 g vet | 19 g koolhydraten

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Richard Makin Foto’s: Ant Duncan Styling: Olivia Wardle Foodstyling: Lottie Covell