Advertentie
Producten die niet vegan zijn
Wanneer je veganistisch gaat eten is het best een hele klus om uit te zoeken welke producten geheel plantaardig zijn en welke niet. Dat de kleurstof van roze koeken gemaakt wordt van luizen (E120 oftewel cochenille of karmijn) wist je waarschijnlijk wel. Zo is roze koek dus allesbehalve vegan. Maar had je ook in de gaten dat deze verrassende producten niet vegan zijn?
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Satésaus
Wist je dat in je favoriete pindasaus een klein visje met een sterke smaak verstopt zit? Aan veel satésauzen wordt ansjovis toegevoegd. Wil je zeker weten dat je satésaus vegan is, check dat altijd goed de lijst met ingrediënten op de verpakking en kies een product zonder toegevoegde ansjovis. Of maak het gewoon lekker zelf:
Satésaus maken
Wij hebben het beste recept voor de allerlekkerste Indonesische satésaus. Lekker snel gemaakt met pindakaas. Jummie!
Chips
We hate to break it to you, maar chips is niet altijd plantaardig. Al wordt chips gemaakt van aardappelen, het product is verrassend genoeg niet vegan. Aan veel chips wordt namelijk weipoeder toegevoegd. Wei is het water wat overblijft bij de kaasbereiding door het stremmen van melk en daardoor niet veganistisch. Gelukkig is er veel chips verkrijgbaar waaraan geen weipoeder is toegevoegd. bijvoorbeeld die van het merk Croky.
Kruidenpasta’s en woksauzen
Wat ons betreft leent de Aziatische keuken zich het beste voor het veganistisch dieet. Met de hartige umamismaak van miso, sojasaus of tamarindepasta mis je sowieso geen vlees en er wordt weinig gebruik gemaakt van zuivelproducten. Maar als je graag kant-en-klare kruidenpasta’s en woksauzen koopt voor je nasi goreng, curry of noedels, kan het zomaar dat je maaltijd toch niet 100% plantaardig is. In veel van deze producten zit namelijk vissaus – een smaakmaker van gefermenteerde vis – en trassi, oftewel garnalenpasta. Deze informatie vind je gelukkig altijd op de verpakking.
Rivella & Taksi
Deze verrassende producten zijn helemaal niet vegan. Raar maar waar: Rivella en Taksi worden gemaakt met bijproducten van melk. Het recept van Rivella is geheim. Maar wat wel bekend is, is dat Rivella op basis van melkserum wordt gemaakt. Dit is een ingrediënt vol voedingsstoffen maar helaas niet plantaardig. Ook Taksi wordt gemaakt met dierlijke producten. Het drankje wordt namelijk gemaakt met vruchtensap en zuivel.
Paneermeel
Dat crispy laagje om je schnitzel en het krokante jasje van je kroket heb je allemaal te danken aan paneermeel. Maar wist je dat een pak paneermeel uit de supermarkt niet altijd vegan is? Soms wordt er ei(poeder) aan toegevoegd. Wil je zeker zijn er geen dierlijke producten in het paneermeel zitten? Check dan altijd goed het etiket. Of misschien wel makkelijker: maak zelf paneermeel door oud brood of crackers te verkruimelen. Of probeer deze heerlijke alternateiven voor paneermeel eens.
Bier en wijn
De meest verrassende producten op ons lijstje hebben we maar tot slot bewaard. Bijna niemand die aan een glas wijn of bier zit, bedenkt dat hier dierlijke producten aan te pas zijn gekomen. In de basis zijn wijn en bier natuurlijk wel gewoon plantaardige producten. Maar na de fermentatie blijven er kleine zwevende deeltjes achter en deze worden er vaak uitgefilterd door middel van – je ziet het al aankomen – dierlijke eiwitten. Dit hoeft niet vermeld te worden op het etiket, maar zeker bij wijn wordt het steeds vaker op de verpakking benadrukt wanneer het geschikt is voor vegetariërs en vegans. Wel zo fijn!
Onze tips
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.