Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
aziatische smaakmakers

Huh? Deze verrassende producten zijn helemaal niet vegan

Advertentie

Al ben je als vegan vast een pro in het ontcijferen van etiketten, in de supermarkt vind je veel verrassende producten die helemaal niet veganistisch zijn. Wij hebben de grootste instinkers voor je op een rijtje gezet.  

Producten die niet vegan zijn

Wanneer je veganistisch gaat eten is het best een hele klus om uit te zoeken welke producten geheel plantaardig zijn en welke niet. Dat de kleurstof van roze koeken gemaakt wordt van luizen (E120 oftewel cochenille of karmijn) wist je waarschijnlijk wel. Zo is roze koek dus allesbehalve vegan. Maar had je ook in de gaten dat deze verrassende producten niet vegan zijn?

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Satésaus

Wist je dat in je favoriete pindasaus een klein visje met een sterke smaak verstopt zit? Aan veel satésauzen wordt ansjovis toegevoegd. Wil je zeker weten dat je satésaus vegan is, check dat altijd goed de lijst met ingrediënten op de verpakking en kies een product zonder toegevoegde ansjovis. Of maak het gewoon lekker zelf:

satesaus

Satésaus

Met dit recept maak je ca. 400 ml saus

Naar het recept

Chips

We hate to break it to you, maar chips is niet altijd plantaardig. Al wordt chips gemaakt van aardappelen, het product is verrassend genoeg niet vegan. Aan veel chips wordt namelijk weipoeder toegevoegd. Wei is het water wat overblijft bij de kaasbereiding door het stremmen van melk en daardoor niet veganistisch. Gelukkig is er veel chips verkrijgbaar waaraan geen weipoeder is toegevoegd. bijvoorbeeld die van het merk Croky.

Kruidenpasta’s en woksauzen

Wat ons betreft leent de Aziatische keuken zich het beste voor het veganistisch dieet. Met de hartige umamismaak van miso, sojasaus of tamarindepasta mis je sowieso geen vlees en er wordt weinig gebruik gemaakt van zuivelproducten. Maar als je graag kant-en-klare kruidenpasta’s en woksauzen koopt voor je nasi goreng, curry of noedels, kan het zomaar dat je maaltijd toch niet 100% plantaardig is. In veel van deze producten zit namelijk vissaus – een smaakmaker van gefermenteerde vis – en trassi, oftewel garnalenpasta. Deze informatie vind je gelukkig altijd op de verpakking.

aziatische smaakmakers

Rivella & Taksi

Deze verrassende producten zijn helemaal niet vegan. Raar maar waar: Rivella en Taksi worden gemaakt met bijproducten van melk. Het recept van Rivella is geheim. Maar wat wel bekend is, is dat Rivella op basis van melkserum wordt gemaakt. Dit is een ingrediënt vol voedingsstoffen maar helaas niet plantaardig. Ook Taksi wordt gemaakt met dierlijke producten. Het drankje wordt namelijk gemaakt met vruchtensap en zuivel.

Paneermeel

Dat crispy laagje om je schnitzel en het krokante jasje van je kroket heb je allemaal te danken aan paneermeel. Maar wist je dat een pak paneermeel uit de supermarkt niet altijd vegan is? Soms wordt er ei(poeder) aan toegevoegd. Wil je zeker zijn er geen dierlijke producten in het paneermeel zitten? Check dan altijd goed het etiket. Of misschien wel makkelijker: maak zelf paneermeel door oud brood of crackers te verkruimelen. Of probeer deze heerlijke alternateiven voor paneermeel eens.

Alternatief voor paneermeel

Bier en wijn

De meest verrassende producten op ons lijstje hebben we maar tot slot bewaard. Bijna niemand die aan een glas wijn of bier zit, bedenkt dat hier dierlijke producten aan te pas zijn gekomen. In de basis zijn wijn en bier natuurlijk wel gewoon plantaardige producten. Maar na de fermentatie blijven er kleine zwevende deeltjes achter en deze worden er vaak uitgefilterd door middel van – je ziet het al aankomen – dierlijke eiwitten. Dit hoeft niet vermeld te worden op het etiket, maar zeker bij wijn wordt het steeds vaker op de verpakking benadrukt wanneer het geschikt is voor vegetariërs en vegans. Wel zo fijn!

Foodies Vega Special

€ 8,99
Foodies Vega Special
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!