
Wil jij thuis koffie zetten als een echte Italiaan? Dat doe je het beste met een percolator. Je hebt deze kleine metalen kannetjes vast wel eens op het fornuis zien staan pruttelen. Het ziet er misschien ingewikkeld uit maar vergis je niet. Koffie zetten met een percolator is verrassend eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is het Italiaanse koffiekannetje, gemalen koffie, water en geduld.
Lees verder na de advertentie
Wil je iedere week handige kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Koffie zetten met percolator
Wie het metalen kannetje eens goed heeft bekeken, weet dat het bestaat uit verschillende onderdelen: een waterreservoir, een filter waar de gemalen koffie ingaat, het filterplaatje en de uitschenkkan. Elk van deze onderdelen heeft zijn eigen functie. Je vult het waterreservoir met – je raad het al – water en verwarmt deze door een warmtebron. Denk aan een gaspit, inductie of elektrische kookplaat. Zodra het water begint te koken, wordt dit onder druk door een hol buisje naar boven geduwd. Het water sijpelt via het filterzeefje langs de koffie naar de uitschenkkan. Op deze manier neemt het water de aroma’s en smaken van de koffie op. Dit proces heet percoleren. Nu snap je gelijk waar de naam van het koffiekannetje vandaan komt.
Zelf aan de slag met een perculator?
Wil je zelf koffie zetten met een percolator en vind je de techniek van percoleren stiekem best ingewikkeld klinken? Volg dan simpelweg deze stappen op om koffie te zetten met het kannetje.
1. Vul het waterreservoir.
Het onderste gedeelte van de percolator is het waterreservoir. Om deze te vullen draai je het simpelweg los van de rest van het kannetje. Vul vervolgens het waterreservoir met water tot aan het ventiel aan de binnenkant. Vul hem nooit verder, dan loop de percolator over.
2. Vul de filter met gemalen koffie
Vervolgens vul je de filter met gemalen koffie. Het is de bedoeling dat de filter tot aan de rand toe gevuld is. Let er wel op dat je de koffie niet te hard aandrukt. Er moet namelijk genoeg ruimte voor het water zijn om door heen te sijpelen. Wanneer het water te weinig ruimte krijgt, bouwt er te veel druk op waardoor je een bittere smaak en stomend ventiel krijgt.
3. Zet de percolator op een warmtebron
Plaats de gevulde filter in het waterreservoir en draai de uitschenkkan op het waterreservoir. Zodra je de percolator in elkaar hebt gezet, kan je hem op een warmtebron naar keuze plaatsen. Verwarm de percolator constant op gematigde temperatuur.
4. Wachten
Dan is het een kwestie van geduld. Het is niet voor niet slow coffee en percoleren kost tijd. Zodra je gepruttel hoort, weet je dat het de goede kant op gaat.
5. Haal de percolator van de warmtebron
De koffie is klaar zodra er geen nieuwe koffie meer door het buisje stroomt. Haal dan de percolator van de warmtebron af.
7. Koffie uitschenken en genieten maar!
Lees ook: Zo geniet je van koffie als een Italiaan
Onze tips

Airfryer voorverwarmen: moet dat en hoe doe je het?

Zo maak je zelf oranjebitter, proost!

Paaseitjes over? Dit maak je ermee!

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!

Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken

Waarom je nooit je kruiden bij de supermarkt moet kopen

Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata?

Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in april

Paasbrood bakken: zo doe je dat

Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.