Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Gevulde flespompoen met noten en champignons

Gevulde flespompoen met noten en champignons

Dit is toch een plaatje? Deze gevulde flespompoen is rijk van smaak en super gezond. Dankzij de noten krijg je een goede bite en kun je dit als hoofdgerecht serveren.
In samenwerking met WÜSTHOF
  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 6

Ingrediënten

Bereiding

  1. Hak de champignons fijn met een groot mes of in een keukenmachine. Doe dit in porties, zodat het mooi gelijkmatig gaat. Verhit de olie en de boter in een bakpan en voeg de champignons en de ui toe. Bak de paddenstoelen ca. 15 minuten op matig vuur tot het meeste vocht verdampt is en je een soort paddenstoelenpasta overhoudt. Voeg de spinazie toe en verwarm mee tot hij geslonken is. Neem van het vuur. Meng de walnoten, de zongedroogde tomaatjes, de tijm en het broodkruim erdoorheen. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

  2. Schil de pompoen en halveer hem in de lengte. Dit gaat het makkelijkst met een gekarteld broodmes. Schep de pitten eruit en hol het smalle stuk ook enigszins uit met een lepel, zodat je de pompoen over de hele lengte kunt vullen.

  3. Snijd de buitenkant  van de pompoenhelften kruislings in met een scherp mes. Bestrooi de binnenkant van de pompoen met een beetje zout. Vul beide helften royaal met de vulling, het mag er een beetje bovenuit steken. Leg beide helften op elkaar en druk stevig aan, zodat de vulling een beetje naar buiten gedrukt wordt.

  4. Bind beide helften met wat stukjes keukengaren strak op elkaar en leg het geheel in een braadslede. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bestrijk de pompoen rondom met wat olie en bestrooi met zout en peper. Rooster de gevulde pompoen ca. 1 uur in de oven. De pompoen moet mooi goudbruin en zacht zijn geworden. Snijd de pompoen met een scherp mes voorzichtig in mooie plakken en serveer met bijvoorbeeld truffel-roomsaus en wat verse kruiden.

Per portie: 338 kcal | 15 g koolhydraten | 9 g eiwit | 26 g vet

Foto’s & receptuur: Willem van Santen

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (4 stemmen)

Verschillende soorten en maten

Bij een pompoen denken mensen vaak al snel aan de bekende oranje soort, maar er zijn veel meer verschillende soorten op de wereld te vinden. Maar niet elke pompoen is lekker en ook niet elke pompoen is bedoeld om te eten. Om zeker te weten of je de juiste pompoen in handen hebt voor je pompoen recepten, kun je dus maar beter eerst even checken welke verschillende soorten pompoen er zijn en welke eetbaar is.

Wist je dat je naast het vruchtvlees ook gebruik kunt maken van de pompoenpitten? Je kunt deze roosteren en gebruiken als topping over je salades of ontbijt. Super gezond en lekker!