Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
bramen plukken

Dit moet je weten over bramen plukken: het is weer bramenseizoen!

Advertentie

De zomer is alweer in volle gang, en dat betekent ook dat het eindelijk bramenseizoen is. Ben je van plan om de sappige, blauwzwarte bessen zelf te gaan plukken? Lees dan eerst waar je op moet letten bij het plukken van bramen en laat je inspireren door de lekkerste recepten met dit heerlijke zomerfruit.

Bramen plukken

Bramen plukken is niet alleen leuk, ze zijn ook nog eens hartstikke lekker. Maar wist je ook dat bramen heel gezond zijn? Met 21 mg vitamine C per 100 gram zijn bramen echte vitaminebommetjes. Met een portie van 200 gram zit je al over de helft van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine! Daarnaast zijn bramen rijk aan vezels en bevatten ze maar weinig calorieën. Ook hoef je niet bang te zijn dat je te veel suiker binnenkrijgt, bramen bevatten namelijk in vergelijking met andere fruitsoorten maar weinig suiker. Voor een beter beeld: bosbessen bevatten wel twee keer zoveel suiker als bramen. Bramen plukken en uit het vuistje eten is dus een hele gezonde manier om te snoepen. Daarnaast kun je ze verwerken in heel veel heerlijke zoete recepten. Snel naar buiten om bramen te plukken dus!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten, verhalen en tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wanneer zijn bramen in het seizoen?

Bramen zijn over het algemeen rijp vanaf eind juli of begin augustus en hangen meestal aan de struiken tot begin oktober. Omdat het een natuurproduct is, is de oogst ieder jaar afhankelijk van het weer. In de winkel zijn bramen jaarrond beschikbaar, omdat ze geïmporteerd worden uit warmere landen of geteeld worden in een kas. Zongerijpte bramen smaken wel het allerlekkerst als je het ons vraagt.

Is bramen plukken verboden?

Dit is een heikel punt als het op bramen plukken aankomt. Want mag je überhaupt zomaar tijdens een wandeling bramen plukken en naar huis meenemen? Wildplukken is in Nederland verboden en bij een overtreding kun je een fikse boete krijgen. Máár een kleine hoeveelheid plukken voor eigen gebruik wordt meestal gedoogd. Pluk dus nooit meer dan ongeveer een champignonbakje vol per persoon en wees altijd respectvol voor de natuur. Stoor geen wilde dieren, loop niet buiten de aangegeven paden en laat geen rommel achter.

bramen plukken

Bramen plukken bij de boer

Wil je geen risico lopen? Veel boeren bieden de mogelijkheid aan om tegen betaling op hun terrein fruit zoals bramen, aardbeien of blauwe bessen te plukken. Zoek hier een boer bij jou in de buurt of bekijk hier de lijst met alle pluktuinen in Nederland. Ga je toch voor het wildplukken? Download de app van de Wildplukwijzer en zoek een locatie bij jou in de buurt.

Tips voor bramen plukken

Pluk alleen bramen die een donkere kleur hebben en makkelijk loslaten van het steeltje, anders zijn ze nog niet rijp. Pluk ook geen aangetaste of beschimmelde vruchten. De bramenplant heeft scherpe stekels, dus het is aan te raden om een oude trui met lange mouwen en eventueel tuinhandschoenen te dragen tijdens het plukken.

Bramen bewaren

Verse bramen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Verwijder geplette vruchten en laat de bramen eventueel eerst goed droog worden op keukenpapier, want vocht zorgt ervoor dat de bramen gaan schimmelen. Eet de bramen zo snel mogelijk, in ieder geval binnen drie dagen, of verwerk ze direct in een lekker recept. Je kunt bramen ook zelf invriezen. Verspreid de bramen over een schaal en zet ze ca. 2 uur in de vriezer. Leg de bramen dan in een afsluitbare bak of zak in de vriezer. Op die manier gaan ze niet aan elkaar plakken en zijn ze wel 9 tot 12 maanden houdbaar bij -18 graden.

Lekkerste recepten met bramen

Kun je niet wachten om met dit heerlijke fruit aan de slag te gaan? Dat snappen we helemaal. We hebben dan ook de lekkerste recepten met bramen voor je op een rijtje gezet! Welke ga jij maken?

Bramencruffins

Heb je weleens gehoord van een cruffin? Dit is de combinatie van een croissant en een muffin. Klinkt goed hè?! Probeer maar eens uit met dit onweerstaanbare recept voor bramencruffins…

> naar het recept: bramencruffins

bramencruffins cruffins

Tompouce met bramen

We kennen allemaal wel de klassiek tompouce. Zelf maken is misschien nog wel veel lekkerder, zeker als je het glazuur maakt met bramen zoals in dit recept.

> naar het recept: tompouce met bramen

Bramentompouche weekendbaksels

Mascarpone-bramentartelette

Een simpele tartelette die snel op tafel staat én heel erg lekker is? Dan zit je goed met dit recept. De bramen combineren erg goed met het knapperige deeg en de romige mascarpone. Eet smakelijk!

> naar het recept: mascarpone-bramentartelette

mascarpone-bramentartelette

Genoeg over bramen plukken? Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!