Bereiding

Appelcrumble, dat klinkt misschien een beetje winters, maar de varianten die in de loop der jaren uit mijn oven zijn gekomen, zijn zéker niet alleen geschikt voor de wintermaanden. Appel met framboos en crumble, aardbeien en appelcrumble, of proef hem met pruimen. Zie het als een makkelijke versie van een taart. Met veel fruit, lekker zomers. Of toch klassiek, met appel en kaneel.

  1. Verhit de slagroom met het kaneelpoeder in een pan en laat ca. 5 minuten trekken. Klop de eidooiers los met de suiker en roer er 1,5 el bloem doorheen.
  2. Giet de warme room al roerend bij het dooiermengsel. Giet het geheel terug in de pan en verwarm al roerend tot het kookpunt. Neem van het vuur en voeg een snuf zout en ½ el boter toe. Laat het mengsel afgedekt in de koelkast afkoelen.
  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 250°C / hetelucht: 225°C / gas: stand 5). Snijd de appels in kwarten en verwijder het klokhuis. Leg de appelparten op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze ca. 10 minuten in de oven.
  4. Kneed tussen je vingertoppen van 75 g bloem, de basterdsuiker, 50 g boter en een snuf zout een kruimelig deeg. Neem de appels uit de oven en verdeel ze over een ovenschaal. Verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Overgiet de appels met de custard en strooi er het kruimeldeeg over. Bak het geheel ca. 15 minuten in de oven.

Meer variaties op een crumble? Kijk hier voor de 6 foodies crumble variaties!