
Appeltaartje met cognac
Gemiddeld
ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Meng voor het deeg de bloem, de suiker, het zout en de koude boter in een keukenmachine kort tot een kruimelig geheel. Stort op een schoon werkblad en voeg ca. 2 el ijskoud water toe. Kneed het deeg kort tot het net een bal vormt, zorg dat je niet te lang door kneedt. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg in de koelkast.
Was de appel en schil hem als je daar zin in hebt. Snijd de appel in 5 schijven van ca. 1 cm dik. Je kan het klokhuis verwijderen, ik vind het mooier om het te laten zitten. Besprenkel de appelschijven met het citroensap. Doe de appelschijven in een kom en giet er de cognac overheen. Laat het geheel ca. 25 minuten staan.
Vet een taartvorm van ca. 15 cm Ø in en giet er zoveel ahornsiroop in dat de hele bodem bedekt is. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Leg de appelschijven in de siroop. Rol het deeg uit tot een cirkel, groot genoeg om de taartvorm te bedekken.
Leg het deeg op de appelschijven en druk het rondom bij de randen goed aan. Zet het geheel nog ca. 15 minuten in de koelkast of vriezer zodat de boter in het deeg goed opstijft.
Bak het taartje in ca. 30 minuten gaar in de oven. Neem uit de oven en laat ca. 8 minuten afkoelen. Stort het taartje op een schaal of bord; pas op want er zit redelijk wat hete siroop in de bakvorm. Strooi wat pistachenootjes over de taart. Ook lekker met wat crème fraîche.