
No waste: overgebleven appelschillen
Lees verder na de advertentie
Voor appelmoes, appeltaart en andere lekkernijen met appels heb je meestal geschilde appels nodig. Dat betekent dat je een hoop appelschillen overhoudt. De appelschillen zijn lekker knapperig en zitten vol smaak, vitamines en vezels; zonde om weg te gooien toch? Dat dachten wij ook. Daarom hebben we de beste tips om overgebleven appelschillen te verwerken voor je op een rijtje gezet!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Overgebleven appelschillen bewaren
Verwerk je je overgebleven appelschillen niet direct? Stop ze dan in een diepvrieszak en bewaar ze luchtdicht afgesloten in de vriezer.
Op een boterham met pindakaas
Een boterham met pindakaas kent vele variaties. De een combineert hem het liefst met hagelslag, de ander belegt hem liever met plakjes komkommer. Maar wat dacht je van een lekker friszure variant met appel? Appelschillen zijn lekker sappig, crunchy en bevatten veel vezels en vitaminen. Beleg de volgende keer je boterham met pindakaas ermee, wie weet wordt dit je nieuwe favoriet!
In smoothies
Gooi je overgebleven appelschillen in de blender de volgende keer als je een smoothie maakt. Zo geef je je smoothie een lekker frisse boost en voeg je er extra vezels aan toe.

Appelchips van overgebleven appelschillen
Tover je appelschillen makkelijk om in een lekkere en gezonde snack. Verdeel hiervoor de appelschillen in een enkele laag over een met bakpapier beklede bakplaat. Meng 3 el suiker met 1 tl kaneelpoeder, bestrooi de appelschillen ermee en hussel alles goed door elkaar. Bak ca. 30 minuten op 150°C (heteluchtoven) tot de appelschillen lekker knapperig zijn, schep af en toe om. Je kunt de afgekoelde appelchips in een afgesloten bak of trommel bewaren.
Appelschillen in de thee
Je kunt van verse of gedroogde appelschillen een heerlijk fruitige thee trekken.
Thee van verse appelschillen
Doe 1 liter water, de schillen van 4-6 appels, 1 kaneelstokje en 2-3 kruidnagels in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat ca. 45 minuten heel zachtjes borrelen. Zet het vuur uit en laat afgedekt nog ca. 15 minuten trekken. Zeef de thee en breng voor het serveren op smaak met honing.
Thee van gedroogde appelschillen
Doe de appelschillen op een schone theedoek en dep ze goed droog. Verdeel de appelschillen in een enkele laag over een bakplaat en droog ze op lage temperatuur (ca. 60°C) in de oven of gebruik een voedseldroger. Hak de gedroogde appelschillen kleiner en bewaar ze in een gesloten bak of trommel. Doe voor de thee een handvol appelschillen samen met hele specerijen naar smaak (kaneel, kardemom, kruidnagel, steranijs) of een zakje thee in een theepot. Giet er kokend water overheen en laat trekken.

In salades
Snijd de appelschillen in stukjes en meng ze door verschillende salades voor een lekker fruitige, frisse smaak en een heerlijke crunch.
Appelazijn van appelschillen
Wist je dat je van appelschillen (en eventueel klokhuizen) een heerlijke appelazijn kunt maken? Lees in onze blog hoe je dit doet en ga snel aan de slag!

In muffins, cake en pannenkoeken
Snijd de schillen in kleinere stukjes en meng ze door het beslag voor muffins, cake of pannenkoeken. Zo geef je meer smaak en textuur aan je baksels, maar maak je ze ook een stukje gezonder.
Lees ook:
Onze tips

Kerntemperatuur kip: zo check je of hij gaar is zonder te snijden

Spaanse sangria maken: tips & recepten

Juli op z’n best: dit zijn de groenten en fruit van het seizoen

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel

Dit is waarom je kersen nooit in de koelkast moet bewaren

Dit is de perfecte temperatuur voor de barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Zuid-Amerikaanse klassieker: dit moet je weten over ceviche

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?

Spinazie koken: zo doe je dat

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.