
Een echte klassieker onder de baksels: de appelflap. Vers van de bakker, de oliebollenkraam op de markt of gewoon zelfgemaakt. Het water loopt bij ons al in de mond. Wil je zelf appelflappen maken? Wij laten je zien dat dat helemaal niet moeilijk is!
Lees verder na de advertentie
Appelflappen maken
Verse appelflappen, net uit de oven én nog een beetje warm van binnen zijn het allerlekkerst. En zelf appelflappen maken is eigenlijk heel eenvoudig. Met diepvries (of koelvers) bladerdeeg, verse appels en veel specerijen. Mmm! Wij geven je een paar handige tips en recepten om zelf appelflappen te bakken.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Wat zijn de beste appels voor appelflappen?
Voor appelflappen kun je meerdere soorten appels gebruiken, zolang ze maar niet te sappig en zompig worden bij het bakken. Kies bijvoorbeeld voor een friszure, stevige appel zoals Jonagold of Elstar. Ook de Goudreinet werkt goed in een appelflap. Heb je appels over of zijn er een aantal wat beurs? Gooi ze niet weg! Dit maak je namelijk met overgebleven beurse appels.
Welk deeg gebruik je voor appelflappen?
Appelflappen worden meestal gemaakt met bladerdeeg. Zowel uit de diepvries of koelvers bladerdeeg is geschikt. Gebruik je diepvriesdeeg? Haal de plakjes dan uit de vriezer om te ontdooien terwijl je de appels schilt en snijdt. Zo kun je meteen aan de slag als je appelvulling klaar is. Je kunt ook filodeeg gebruiken, wat je met wat gesmolten roomboter insmeert. Niet zo vet als bladerdeeg, maar minstens net zo knapperig.
Appelflappen maken: recepten
Een klassieke, ouderwetse appelflap is altijd goed. Maar wil je eens variëren? Probeer dan één van deze heerlijke appelflap recepten!

Appelflappen maken met karamel en filodeeg
Appels en karamel, een gouden combinatie. Het filodeeg maakt hem zó lekker knapperig, dat je hem in één keer op wil eten!

Appel-honingflapjes met pistachekruim
Deze flappen krijgen een oosters tintje door de honing en het knapperige pistachekruim.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Hoe kun je appelflappen het beste bewaren?
Wij kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar heb je appelflappen over? Bewaar ze in een luchtdicht afgesloten trommel. Zo blijven ze ongeveer twee dagen goed. Laat ze eerst goed afkoelen voor je ze in een bak doet. Wil je ze langer bewaren? In de vriezer blijven ze zo’n drie maanden goed. Zorg er ook hierbij voor dat de appelflappen goed zijn afgekoeld voor je ze invriest.
Appelflap opwarmen
Zo’n bewaarde appelflap kun je natuurlijk zo eten, maar hij is het lekkerst wanneer je hem in de oven even opwarmt. Doe dit vijf minuten in het midden van een op 225°C voorverwarmde oven. Zo wordt ‘ie weer lekker knapperig.
Ons favoriete appelflap recept:

Appelflappen maken met karamel en filodeeg
Door het filodeeg zijn de appelflappen extra knapperig en de smeuïge karamelpasta brengt ze naar een next level.
Ingrediënten
Bereiding
1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Leg de vellen filodeeg op elkaar en knip of snijd ze in de lengte in 4 lange repen. Leg een reep filodeeg op een schoon werkblad met de korte kant naar jezelf toe. Bestrijk de onderste rand van het deeg met de boter, dezelfde lengte aan beide zijden omhoog en ertussen zodat je aan de onderkant een met boter bestreken vierkant krijgt.
2. Doe 1 tl karamelpasta rechtsonder op het beboterde vierkant, ongeveer 3 cm van de hoek. Bestrooi met een snufje zout en leg er ¼ van de appel op. Vouw de onderste rechterhoek van het deeg over de appel naar de andere kant van het deeg tot een driehoek. Druk de deegranden aan (de vulling zorgt er misschien voor dat het er niet perfect uitziet maar maak je geen zorgen). Blijf de driehoek vouwen tot het einde van de deegreep. Bestrijk de deegranden met boter en druk voorzichtig aan. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat met de mooiste kant naar boven.
3. Herhaal dit met de overige repen filodeeg. Bestrijk alle driehoeken met boter en bestrooi met de suiker. Bak de appelflappen in 15-20 minuten knapperig en goudbruin in de oven. Laat ca. 5 minuten afkoelen en serveer met de yoghurt.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Ed Smith Foto’s: Stuart Ovenden Styling: Morag Farquhar Foodstyling: Myles Williamson
Onze tips

11x de lekkerste appeltaart recepten om te bakken

5x bakken met amandelspijs

No waste: dit is hoelang je verschillende soorten gebak kunt bewaren

Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis

Zelf maken: glazuur voor cakes en koekjes

Juli op z’n best: dit zijn de groenten en fruit van het seizoen

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel

Dit is waarom je kersen nooit in de koelkast moet bewaren

Dit is de perfecte temperatuur voor de barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?