Advertentie
Een echte klassieker onder de baksels: de appelflap. Vers van de bakker, de oliebollenkraam op de markt of gewoon zelfgemaakt. Het water loopt bij ons al in de mond. Wil je zelf appelflappen maken? Wij laten je zien dat dat helemaal niet moeilijk is!
Appelflappen maken
Verse appelflappen, net uit de oven én nog een beetje warm van binnen zijn het allerlekkerst. En zelf appelflappen maken is eigenlijk heel eenvoudig. Met diepvries (of koelvers) bladerdeeg, verse appels en veel specerijen. Mmm! Wij geven je een paar handige tips om zelf appelflappen te bakken.
Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat zijn de beste appels voor appelflappen?
Voor appelflappen kun je meerdere soorten appels gebruiken, zolang ze maar niet te sappig en zompig worden bij het bakken. Kies bijvoorbeeld voor een friszure, stevige appel zoals Jonagold of Elstar. Ook de Goudreinet werkt goed in een appelflap. Heb je appels over of zijn er een aantal wat beurs? Gooi ze niet weg! Dit maak je namelijk met overgebleven beurse appels.
Welk deeg gebruik je voor appelflappen?
Appelflappen worden meestal gemaakt met bladerdeeg. Zowel uit de diepvries of koelvers bladerdeeg is geschikt. Gebruik je diepvriesdeeg? Haal de plakjes dan uit de vriezer om te ontdooien terwijl je de appels schilt en snijdt. Zo kun je meteen aan de slag als je appelvulling klaar is. Je kunt ook filodeeg gebruiken, wat je met wat gesmolten roomboter insmeert. Niet zo vet als bladerdeeg, maar minstens net zo knapperig.
Hoe kun je appelflappen het beste bewaren?
Wij kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar heb je appelflappen over? Bewaar ze in een luchtdicht afgesloten trommel. Zo blijven ze ongeveer twee dagen goed. Laat ze eerst goed afkoelen voor je ze in een bak doet. Wil je ze langer bewaren? In de vriezer blijven ze zo’n drie maanden goed. Zorg er ook hierbij voor dat de appelflappen goed zijn afgekoeld voor je ze invriest.
Een krokante appelflap
Zo’n bewaarde appelflap kun je natuurlijk zo eten, maar hij is het lekkerst wanneer je hem in de oven even opwarmt. Doe dit vijf minuten in het midden van een op 225°C voorverwarmde oven. Zo wordt ‘ie weer lekker knapperig.
Appelflap recepten
Een klassieke, ouderwetse appelflap is altijd goed. Maar wil je eens variëren? Probeer dan één van deze heerlijke appelflap recepten!
Appel-honingflapjes met pistachekruim
Deze flappen krijgen een oosters tintje door de honing en het knapperige pistachekruim.
Karamel-appelflappen
Appels en karamel, een gouden combinatie. Het filodeeg maakt hem zó lekker knapperig, dat je hem in één keer op wil eten!
Onze tips
11x de lekkerste recepten voor appeltaart bakken
15x leuke recepten voor deze herfst
Appel-kaneelmuffins
5x bakken met amandelspijs
No waste: dit is hoelang je verschillende soorten gebak kunt bewaren
Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis
Zelf maken: glazuur voor cakes en koekjes
Appel-pecancake met appelglazuur
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?