Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Karamel-appelflappen

Appelflappen maken: zo doe je dat!

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Een echte klassieker onder de baksels: de appelflap. Vers van de bakker, de oliebollenkraam op de markt of gewoon zelfgemaakt. Het water loopt bij ons al in de mond. Wil je zelf appelflappen maken? Wij laten je zien dat dat helemaal niet moeilijk is!

Appelflappen maken

Verse appelflappen, net uit de oven én nog een beetje warm van binnen zijn het allerlekkerst. En zelf appelflappen maken is eigenlijk heel eenvoudig. Met diepvries (of koelvers) bladerdeeg, verse appels en veel specerijen. Mmm! Wij geven je een paar handige tips en recepten om zelf appelflappen te bakken.

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat zijn de beste appels voor appelflappen?

Voor appelflappen kun je meerdere soorten appels gebruiken, zolang ze maar niet te sappig en zompig worden bij het bakken. Kies bijvoorbeeld voor een friszure, stevige appel zoals Jonagold of Elstar. Ook de Goudreinet werkt goed in een appelflap. Heb je appels over of zijn er een aantal wat beurs? Gooi ze niet weg! Dit maak je namelijk met overgebleven beurse appels.

Welk deeg gebruik je voor appelflappen?

Appelflappen worden meestal gemaakt met bladerdeeg. Zowel uit de diepvries of koelvers bladerdeeg is geschikt. Gebruik je diepvriesdeeg? Haal de plakjes dan uit de vriezer om te ontdooien terwijl je de appels schilt en snijdt. Zo kun je meteen aan de slag als je appelvulling klaar is. Je kunt ook filodeeg gebruiken, wat je met wat gesmolten roomboter insmeert. Niet zo vet als bladerdeeg, maar minstens net zo knapperig.

Appelflappen maken: recepten

Een klassieke, ouderwetse appelflap is altijd goed. Maar wil je eens variëren? Probeer dan één van deze heerlijke appelflap recepten!

Appel-honingflapjes met pistachekruim

Appel-honingflapjes met pistachekruim

Deze flappen krijgen een oosters tintje door de honing en het knapperige pistachekruim.

Naar het recept
Karamel-appelflappen

Karamel-appelflappen

Appels en karamel, een gouden combinatie. Het filodeeg maakt hem zó lekker knapperig, dat je hem in één keer op wil eten!

Naar het recept

Hoe kun je appelflappen het beste bewaren?

Wij kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar heb je appelflappen over? Bewaar ze in een luchtdicht afgesloten trommel. Zo blijven ze ongeveer twee dagen goed. Laat ze eerst goed afkoelen voor je ze in een bak doet. Wil je ze langer bewaren? In de vriezer blijven ze zo’n drie maanden goed. Zorg er ook hierbij voor dat de appelflappen goed zijn afgekoeld voor je ze invriest.

Appelflap opwarmen

Zo’n bewaarde appelflap kun je natuurlijk zo eten, maar hij is het lekkerst wanneer je hem in de oven even opwarmt. Doe dit vijf minuten in het midden van een op 225°C voorverwarmde oven. Zo wordt ‘ie weer lekker knapperig.

Ons favoriete appelflap recept:

uitgelicht recept
Appel-honingflapjes met pistachekruim

Appel-honingflapjes met pistachekruim

Deze flappen krijgen een oosters tintje door de honing en het knapperige pistachekruim.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

4 stevige en friszure appels (bijv. goudrenet)
1 el citroensap
3 beschuiten
2 el honing
8 plakjes bladerdeeg (diepvries)
100 g pistachenoten
2 el suiker
2 eiwitten
bakpapier

Bereiding

  1. Schil de appels, verwijder het klokhuis en rasp het vruchtvlees grof. Meng de geraspte appel direct met het citroensap. Verkruimel de beschuiten en meng samen met de honing door de appel.

  2. Laat het bladerdeeg in ca. 10 minuten op kamertemperatuur komen. Verdeel het appelmengsel over de plakjes deeg. Bestrijk de randen van het deeg met wat water en vouw het deeg in een driehoek over de vulling. Druk de randen goed op elkaar. Leg de flapjes op een met bakpapier beklede schaal en zet ca. 15 minuten in de koelkast.

  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Maal de pistachenoten grof. Meng de pistachenoten met 2 el suiker en het eiwit. Leg de flapjes met het bakpapier op een bakplaat. Bestrijk ze met het pistachemengsel. Bak de flapjes in ca. 25 minuten goudbruin en gaar in de oven. Laat afkoelen op een rooster.

Foto’s: Stephan van Raay Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!