Advertentie
Gebak bewaren
Net je verjaardag gevierd en nog wat punten taart of vlaai over? Of zelf koekjes gebakken die je echt niet allemaal in een dag op krijgt? Geen nood! Het meeste gebak kun je gemakkelijk bewaren. Voor het gemak hebben wij een overzicht gemaakt hoelang je elke gebaksoort kunt bewaren.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Koekjes bewaren
Koekjes gebakken? Wanneer je ze goed in een afgesloten koektrommel bewaard, blijven ze ongeveer vier tot zes weken houdbaar. Het is aan te raden om maar één koeksoort in de trommel te bewaren. Wanneer je verschillende koekjes in dezelfde trommel bewaard, kunnen de verschillende smaken van de koekjes met elkaar mengen. En dat wil je niet.
Daarnaast kunnen de koekjes wat sneller taai worden doordat het ene koekje meer vocht dan het andere koekje bevat. Mochten de koekjes toch wat zacht geworden zijn dan kan je een stukje brood bij de koekjes in de trommel doen. Het brood neemt namelijk het vocht op waardoor de koekjes weer lekker krokant worden.
Shortbread koekjes
Naar het receptGrote koeken
Voor grotere koeken die je bij de bakker haalt, geldt een kortere bewaartijd. Denk aan gevulde koeken. Deze blijven ongeveer een week goed. Bewaar ze net als bij kleine koeken in een koektrommel die goed afsluit en bewaar ook hierbij niet meerdere soorten samen.
Ook zijn er verschillende koeksoorten die je gemakkelijk kunt invriezen. Dit is bij bijvoorbeeld eierkoek en ontbijtkoek het geval. In de vriezer blijven ze tot ongeveer drie maanden goed.
Sinaasappel-cranberry eierkoeken
Naar het receptCake
Niets zo lekker als (zelfgemaakte) cake. Om te zorgen dat ‘ie zo lang mogelijk houdbaar blijft, kun je de cake het beste in een folie bewaren. Dit voorkomt uitdroging. Verpak de cake luchtdicht in bijvoorbeeld plasticfolie of een afsluitbare zak of bak. Bewaar ‘m vervolgens het liefste buiten de koelkast, dan blijft de cake wel een week houdbaar.
Liever koel bewaren? In de koelkast droogt het gebak wat sneller uit en blijft een cake zo’n drie dagen goed. Invriezen kan ook. Zo blijft ‘ie het langste houdbaar; tot wel drie maanden.
Bloedsinaasappel-polentacake
Naar het receptTaart & gebak bewaren
Wil je een taart zo lang mogelijk vers houden? Zet ‘m dan gelijk na aankoop of bereiding in de koeling. Laat een zelfgebakken taart wel altijd volledig afkoelen voordat je ‘m in de koelkast zet. Het beste kun je de taart in een afsluitbare doos of bak in de koelkast zetten zodat er geen andere geuren of smaken bijkomen.
De meeste taarten en gebakjes kun je tot drie dagen in de koelkast bewaren. Wanneer je het gebak buiten de koeling bewaard, gaan de kwaliteit en smaak snel achteruit. Vooral bij gebak met slagroom is dit het geval.
Slagroomtaart kun je dus het beste op de dag zelf of de dag erna opeten. Het is ook niet aan te raden om deze gebakssoort in te vriezen omdat de slagroom wat korrelig en hard kan worden. Andere taartsoorten – zonder slagroom – kunnen in de vriezer. Zo houd je taart en gebak tot wel drie maanden goed.
Vlaai
Net als taart kun je vlaai bij voorkeur in een afgesloten doos in de koelkast bewaren. Zo blijft het tot drie dagen houdbaar. Wanneer je de vlaai zonder doos in de koelkast zet, kun je het nog een dag bewaren. Vlaaien kun je ook invriezen maar ook hierbij is het af te raden om vlaaien met slagroom in te vriezen.
Onze tips
15x de lekkerste mozzarella recepten
Koningsdag cocktails: deze drankjes wil je maken
11x recepten voor Koningsdag
5x het lekkerste asperge recept
The battle of the chefs: wie kan het beste asperges bereiden?
15x toetjes in een glaasje
9x recepten met aubergine die je meteen wil maken
7x de lekkerste recepten met groene asperges
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.