Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
sanne bakken

No waste: dit is hoelang je verschillende soorten gebak kunt bewaren

Advertentie

Wist je dat er in Nederland jaarlijks miljarden kilo's voedsel verloren gaan? Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Wij laten zien dat je echt nooit eten weg hoeft te gooien. Goed voor je portemonnee én het milieu. Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken.

Gebak bewaren

Net je verjaardag gevierd en nog wat punten taart of vlaai over? Of zelf koekjes gebakken die je echt niet allemaal in een dag op krijgt? Geen nood! Het meeste gebak kun je gemakkelijk bewaren. Voor het gemak hebben wij een overzicht gemaakt hoelang je elke gebaksoort kunt bewaren.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Koekjes bewaren

Koekjes gebakken? Wanneer je ze goed in een afgesloten koektrommel bewaard, blijven ze ongeveer vier tot zes weken houdbaar. Het is aan te raden om maar één koeksoort in de trommel te bewaren. Wanneer je verschillende koekjes in dezelfde trommel bewaard, kunnen de verschillende smaken van de koekjes met elkaar mengen. En dat wil je niet.

Daarnaast kunnen de koekjes wat sneller taai worden doordat het ene koekje meer vocht dan het andere koekje bevat. Mochten de koekjes toch wat zacht geworden zijn dan kan je een stukje brood bij de koekjes in de trommel doen. Het brood neemt namelijk het vocht op waardoor de koekjes weer lekker krokant worden.

Grote koeken

Voor grotere koeken die je bij de bakker haalt, geldt een kortere bewaartijd. Denk aan gevulde koeken. Deze blijven ongeveer een week goed. Bewaar ze net als bij kleine koeken in een koektrommel die goed afsluit en bewaar ook hierbij niet meerdere soorten samen.

Ook zijn er verschillende koeksoorten die je gemakkelijk kunt invriezen. Dit is bij bijvoorbeeld eierkoek en ontbijtkoek het geval. In de vriezer blijven ze tot ongeveer drie maanden goed.

Cake

Niets zo lekker als (zelfgemaakte) cake. Om te zorgen dat ‘ie zo lang mogelijk houdbaar blijft, kun je de cake het beste in een folie bewaren. Dit voorkomt uitdroging. Verpak de cake luchtdicht in bijvoorbeeld plasticfolie of een afsluitbare zak of bak. Bewaar ‘m vervolgens het liefste buiten de koelkast, dan blijft de cake wel een week houdbaar.

Liever koel bewaren? In de koelkast droogt het gebak wat sneller uit en blijft een cake zo’n drie dagen goed. Invriezen kan ook. Zo blijft ‘ie het langste houdbaar; tot wel drie maanden.

Taart & gebak bewaren

Wil je een taart zo lang mogelijk vers houden? Zet ‘m dan gelijk na aankoop of bereiding in de koeling. Laat een zelfgebakken taart wel altijd volledig afkoelen voordat je ‘m in de koelkast zet. Het beste kun je de taart in een afsluitbare doos of bak in de koelkast zetten zodat er geen andere geuren of smaken bijkomen.

De meeste taarten en gebakjes kun je tot drie dagen in de koelkast bewaren. Wanneer je het gebak buiten de koeling bewaard, gaan de kwaliteit en smaak snel achteruit. Vooral bij gebak met slagroom is dit het geval.

Slagroomtaart kun je dus het beste op de dag zelf of de dag erna opeten. Het is ook niet aan te raden om deze gebakssoort in te vriezen omdat de slagroom wat korrelig en hard kan worden. Andere taartsoorten – zonder slagroom – kunnen in de vriezer. Zo houd je taart en gebak tot wel drie maanden goed.

Vlaai

Net als taart kun je vlaai bij voorkeur in een afgesloten doos in de koelkast bewaren. Zo blijft het tot drie dagen houdbaar. Wanneer je de vlaai zonder doos in de koelkast zet, kun je het nog een dag bewaren. Vlaaien kun je ook invriezen maar ook hierbij is het af te raden om vlaaien met slagroom in te vriezen.

Aardbeien roomvlaai weekendbaksels

Aardbeien-roomvlaai

Romig, knapperig, fruitig & zoet. Deze vlaai heeft alles!

Naar het recept

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!