Bereiding

Romig, knapperig, fruitig en zoet. Deze taart heeft alles. We hoeven je niet uit te leggen dat de combinatie van aardbeien er room geweldig is. Heb je nog nooit zelf room gemaakt? Dat is met het recept van deze taart niet lastig. Het moeilijkste aan deze taart? Wachten tot je ‘m kan aansnijden!

  1. Verwarm 100 ml melk tot lauwwarm en los de gist er in op. Maak een kuiltje in 200 g bloem en meng daarin de gistmelk met 2 el suiker, 30 g boter, een snufje zout en 1 eidooier met elkaar. Roer geleidelijk de bloem erdoorheen. Kneed het geheel tot een soepel deeg. Vorm het deeg tot een bal. Laat in een kom afgedekt met een vochtige theedoek ca. 30 minuten rijzen op een warme plek.
  2. Splijt het vanillestokje en schraap het merg eruit. Breng 250 ml melk met het vanillemerg aan de kook. Klop 3 eidooiers, 50 g suiker, 3 el melk en 25 g bloem door elkaar. Schenk er al kloppend in een dun straaltje de helft van de hete melk bij. Schenk het mengsel vervolgens bij de overige hete melk en breng al roerend aan de kook. Kook ca. 2 minuten. Dek de banketbakkersroom af met vershoudfolie en laat afkoelen.
  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 215°C / hetelucht: 200°C). Vet een vlaaivorm (22 cm Ø) in met boter en rol het vlaaideeg dun uit op een met bloem bestoven werkblad. Bekleed de vorm met het deeg, snijd de randjes af en prik met een vork gaatjes in de bodem. Vul de vorm met de banketbakkersroom en bak de vlaai in ca. 20 minuten gaar. Haal de vlaai uit de vorm en laat hem op een rooster afkoelen.
  4. Maak de aardbeien schoon en halveer ze. Leg ze in een spiraal op de vlaai. Verwarm de jam, wrijf hem door een zeef en bestrijk de aardbeien ermee. Laat de vlaai ca. 20 minuten opstijven in de koelkast.

Foto’s: Stephan van Raay (F&L) Foodstyling en receptuur: Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp