Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
eetbare kerstcadeautjes: shortbread koekjes

Shortbread koekjes

  • Eenvoudig

  • 40 minuten bereidingstijd40 min. bereidingstijd

  • 10 minuten wachttijd10 min. wachttijd

Advertentie

Voor het deeg (4x 25 koekjes)

Voor de 4 variaties

Bereiding

  1. Kneed voor het deeg de boter, 300 g bloem, de basterdsuiker en het zout door elkaar tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in 4 porties. Rol iedere portie deeg op een met bloem
    bestoven werkblad ca. 6 mm dik uit.

  2. Steek met het uitsteekvormpje rondjes uit 1 portie deeg en leg ze voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk kuiltjes in het midden van de rondjes en schep in ieder kuiltje ½ tl jam. Steek met het uitsteekvormpje sterretjes uit de tweede portie deeg. Plak de restjes deeg aan elkaar en rol ze opnieuw uit voor meer rondjes, sterretjes, rechthoekjes of vierkantjes. Snij d rechthoekjes (4×2 cm) van de derde portie deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Kneus in een vijzel het venkel- en korianderzaad. Meng er het five-spicepoeder en de kristalsuiker doorheen. Bestrooi de rechthoekjes met het specerijenmengsel en druk lichtjes aan. Snijd vierkantjes (3×3 cm) uit de laatste portie deeg.

  3. Zet de bakplaat 10 minuten in de koelkast. Verwarm intussen de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bak de koekjes in ca. 15 minuten licht goudgeel. Laat afkoelen op een rooster. Bestuif de vierkantjes met poedersuiker. Bewaar de afgekoelde koekjes maximaal 1 week in een afgesloten trommel buiten de koelkast.

Receptuur & fotografie: Willem van Santen

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)