Foodies 03/2025: Airfryer
Crispy comfort
Airfryer cover
Baklava met gezouten-honingsiroop

Wat is filodeeg en wat kun je ermee?

Bladerdeeg wordt door de meeste foodies regelmatig gebruikt. Filodeeg daarentegen wordt vaak vergeten. Zonde! Daarom vertellen we je vandaag alles over dit ingrediënt. Want wat is filodeeg precies en welke recepten maak je ermee?

Wat is filodeeg?

Filodeeg is een flinterdun deeg gemaakt van bloem, water en olie. Het komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en wordt voor soortgelijke toepassingen als bladerdeeg gebruikt. Toch is er verschil tussen bladerdeeg en filodeeg. Zo is filodeeg na het bakken opvallend knapperig. Dat komt doordat het deeg uit slechts één laag bestaat die niet rijst. Hierin verschilt het tevens van bladerdeeg, dat uit meerdere lagen bestaat. Het vetpercentage van filodeeg (6%) is hierdoor ook een stuk lager dan bladerdeeg (23%). Hierdoor is filodeeg erg dun en delicaat.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Filodeeg wordt steeds breder verkrijgbaar. Je kunt het tegenwoordig in de meeste supermarkten wel kopen. Je vind het vaak in het vriesvak, meestal in de vorm van dunne vellen die opgerold of gevouwen zijn. Sommige bakkers of Turkse winkels verkopen ook vers deeg. Deze moet je thuis met een vochtige doek afdekken, om uitdroging te voorkomen.

Hoe smaakt filodeeg?

Het deeg heeft een neutrale smaak. Hierdoor is het breed toepasbaar is in zowel hartige als zoete gerechten. De textuur van het deeg is kenmerkend: delicaat, dun en lekker knapperig.

Wat kun je er allemaal mee?

Door zijn neutrale smaak, kun je er alle kanten mee op. Het deeg is erg veelzijdig en wordt veelal gebruikt voor het maken van hartige taarten, zoete desserts en knapperige hapjes. Omdat het deeg oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt, wordt het in veel gerechten uit deze keuken gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan börek en baklava, maar ook internationale gerechten als apfelstrudel en loempia’s.

Hoe vervang je filodeeg?

Filo- en bladerdeeg worden door elkaar gehaald. Niet zonder reden, want de twee lijken ook wat op elkaar. Hierdoor kun je ze ook door elkaar vervangen. Houd er wel rekening mee dat het eindresultaat dan ook afwijkt. Bladerdeeg is immers luchtiger en heeft meer volume, terwijl filodeeg dun en krokant is.

Recepten met filodeeg

Trek gekregen? Dat snappen wij helemaal! Wat denk je van de onderstaande recepten?

Cover voor

Dragonyoghurt en frambozen in filodeeg

Superknapperig korstje met een smaakvolle vulling. Wat wil je nog meer? Met goede ingrediënten heb je maar weinig nodig. Zo maak je dit lekkere dessert met slechts een handjevol ingrediënten. Zie je hoe handig het is om altijd filodeeg in huis te hebben?

Naar het recept
Baklava met gezouten-honingsiroop

Baklava met gezouten-honingsiroop

Het deeg wordt traditioneel in de Midden-Oosterse lekkernij baklava gebruikt. Dit recept geven we echter onze eigen twist door gezouten-honingsiroop te gebruiken. Dit is net als salted caramel onweerstaanbaar door de combinatie van zoet en zout.

Naar het recept
filodeegtaart geitenkaas

Filodeegtaartje met geitenkaas en munt

Doordat het deeg zo mooi knapperig wordt, is het perfect te gebruiken voor hartige taarten. De opties voor de vulling zijn eindeloos, al is deze versie met geitenkaas en munt bij ons favoriet.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!