Knafeh

Bas ging op bezoek bij Guy & Inbal om alles te leren over misschien wel het ultieme dessert: knafeh. Natuurlijk inclusief recept, zodat je thuis ook aan de slag kunt gaan.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Knafeh mag de wereld veroveren

Onderweg naar Amsterdam bedenken Willem en ik hoe het zal zijn om zelf knafeh te maken. Is het veel werk? Zal het moeilijk zijn? We zijn uitgenodigd door Guy & Inbal Katz, een koppel uit Tel Aviv. Sinds 2017 wonen ze in Amsterdam-Oost. Hun specialiteit? Het delen van ontzettend lekker eten. Dit doen ze door middel van foodtours, kookworkshops en het maken van knafeh. Een zoet dessert uit het Midden-Oosten dat wat mij betreft de wereld mag veroveren. Nee, herstel, de wereld móét veroveren.

We krijgen een heerlijk kopje koffie en bespreken ondertussen de tactiek voor in de keuken. “De kataifi staat al klaar op het aanrecht”, vertelt Guy. “Dit zijn eigenlijk dunne sliertjes filodeeg, ik laat ze iets op kamertemperatuur komen.” Ik heb zin om aan de slag te gaan en loop samen met Guy en Inbal naar de keuken.

knafeh Inbal & Bas

Aan de slag

“Je begint met het uit elkaar halen van de kataifi. Het is belangrijk dat er lucht tussen de sliertjes zit”, vertelt Inbal terwijl ze behoorlijk wat boter laat smelten in een pannetje. Terwijl de boter smelt giet ze ook flink wat suiker in een andere pan met water. “Dit wordt de siroop, daar gaat straks nog oranjebloesemwater doorheen”. Inbal laat me ruiken aan een flesje oranjebloesemwater.

Knafeh: kaas is baas

Als je een beetje goed zoekt, vind je verschillende varianten knafeh uit onder andere Turkije, Israël, Egypte en Libanon. Wees ook niet verrast als het opeens op de kaart staat als ‘künefe’. Een van de ingrediënten dat dit gerecht zo ontzettend aantrekkelijk maakt voor mij is kaas. Vaak gebruikt men milde, zoute kazen uit de regio. Vandaag maken we de knafeh met geraspte mozzarella. Ik meng met mijn handen de mozzarella met poedersuiker. Dit maakt de smaak meteen een stuk zoeter, terwijl de typische structuur van kaas behouden blijft.

Ondertussen pakt Inbal de pan met gesmolten boter en een lepel. Nadat de boter geklaard is, vertelt ze: “Telkens schep je een paar eetlepels boter over de kataifi en vervolgens masseer je de boter erdoorheen.” De sliertjes nemen de boter met gemak op, de geur doet me denken aan versgebakken koekjes.

We pakken een ronde bakvorm. “Eerst leg je een laag van de deegslierten op de bodem. Niet te zuinig, de bodem mag niet meer zichtbaar zijn”, vertelt Inbal. Ik duw de slierten iets naar beneden en maak een soort nestje. Daar mag de mozzarella in. Vervolgens pak je de kaas weer in met de sliertjes. We schuiven de knafeh de oven in. Een half uurtje op 200 graden is voldoende.

recept voor knafeh

Geduld

Inbal haalt de knafeh uit de oven. “De bovenkant is eigenlijk de bodem, je mag de knafeh voorzichtig omdraaien op een bord”, vertelt ze terwijl ik gretig naar het aanrecht stap. Ik leg het bord bovenop het bakje en draai het om. De knafeh glijdt soepel uit het bakje. Daar waar ik bij verse pizza of bitterballen steevast mijn gehemelte verbrand, heb ik me voorgenomen geduldig te zijn vandaag. In mijn enthousiasme vergeet ik dat we er nog niet zijn. De siroop mag er nog overheen. Terwijl ik met een soeplepel de siroop over de knafeh verdeel hoor je het knapperige deeg sissen. Tegelijkertijd vult mijn neus zich met onweerstaanbare geuren. De zoete oranjebloesem, nootachtige boter en het versgebakken deeg. Om het af te maken bestrooi ik de knafeh rijkelijk met pistachenootjes. Het oog wil ook wat, ik leg nog wat rozenknopjes in het midden.

Watertanden

Het is eindelijk zover; de knafeh is klaar. Wat ziet het er prachtig uit. Goudbruine sliertjes, groene pistachenootjes en de prachtige rozenknopjes. Stiekem ben ik best trots op mezelf. Ongeduldig kijk ik toe terwijl Inbal de knafeh aansnijdt. Ze tilt het gesneden puntje op, slierten gesmolten kaas hangen langs het stukje knafeh. De aroma’s die me tegemoetkomen doen me watertanden. Guy pakt snel wat gebaksbordjes uit de kast en vult er vier met een stuk knafeh. Terwijl Willem nog wat foto’s maakt gaan we naar de woonkamer.

“De knafeh is het lekkerste om direct te eten”, vertelt Inbal. “Als je te lang wacht verandert de consistentie van de kaas en verdwijnt de magie een beetje”. Dat laat ik me geen twee keer zeggen. Ik neem een hap en deze smelt direct weg op mijn tong. Het knapperige deeg, de zoete siroop, de zoute kaas en dan nog eens de milde pistachenootjes. Een geweldige en verslavende trip, beter kan ik het niet omschrijven. Willem knikt en bevestigt zonder woorden hoe ongelooflijk lekker knafeh is. Knafeh heeft alles wat we lekker vinden. Zout, vet, suiker en koolhydraten. Tel daar het mondgevoel van knapperig deeg en gesmolten kaas bij op en je hebt de perfecte combinatie voor een nieuwe verslaving.

knafeh

Het recept voor knafeh

Bij hoge uitzondering mochten we het recept van Guy & Inbal met jullie delen. Maak nu zelf dit geweldige dessert en verras iedereen aan tafel. Eet smakelijk!

> naar het recept: knafeh

knapperige knafeh

Lees ook: