Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Verschil tussen bladerdeeg en filodeeg

Wat is het verschil tussen bladerdeeg en filodeeg?

Advertentie

Met allebei de soorten deeg kun je de allerlekkerste zoete en hartige gerechten maken, maar ze zijn hartstikke verschillend. Benieuwd wat het verschil is tussen bladerdeeg en filodeeg en of je ze voor elkaar kunt vervangen? Wij leggen het je uit.

Verschil tussen bladerdeeg en filodeeg: wat is bladerdeeg?

Voor we beginnen met het toelichten van het verschil tussen bladerdeeg en filodeeg, is het goed om te weten wat de eigenschappen zijn van de twee soorten. Bladerdeeg ontstaat door een mix van bloem, water, een kleine hoeveelheid vetstof en zout. Nadat hier een deeg van is gekneed en het product is uitgerold, wordt er een plak roomboter bovenop gelegd. Vervolgens wordt het deeg heel vaak uitgerold en dubbelgevouwen, waardoor er laagjes ontstaan. Tijdens het bakken wordt het deeg heerlijk luchtig.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Verschil tussen bladerdeeg en filodeeg

Verschil tussen bladerdeeg en filodeeg

Filodeeg wordt daarentegen gemaakt van bloem, water en olie. Het is flinterdun en, daar hebben we het eerste verschil tussen bladerdeeg en filodeeg al te pakken, bestaat niet uit verschillende laagjes. Ook rijst het deeg niet tijdens het bakken, maar wordt het wel lekker krokant. Wil je toch laagjes filodeeg creëren? Dat kan! Besmeer je vellen in dat geval met wat boter of olie en leg ze op elkaar.

Kun je bladerdeeg door filodeeg vervangen en andersom?

Ja, je kunt in de meeste gevallen bladerdeeg vervangen door filodeeg. Houd er wel rekening mee dat het eindresultaat dan ook afwijkt. Bladerdeeg is immers luchtiger en heeft meer volume, terwijl filodeeg dun en krokant is. De keuze is aan jou!

Turkse filodeeg flapjes

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Willem van Santen

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!