
Verschil tussen bladerdeeg en filodeeg: wat is bladerdeeg?
Lees verder na de advertentie
Voor we beginnen met het toelichten van het verschil tussen bladerdeeg en filodeeg, is het goed om te weten wat de eigenschappen zijn van de twee soorten. Bladerdeeg ontstaat door een mix van bloem, water, een kleine hoeveelheid vetstof en zout. Nadat hier een deeg van is gekneed en het product is uitgerold, wordt er een plak roomboter bovenop gelegd. Vervolgens wordt het deeg heel vaak uitgerold en dubbelgevouwen, waardoor er laagjes ontstaan. Tijdens het bakken wordt het deeg heerlijk luchtig.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Verschil tussen bladerdeeg en filodeeg
Filodeeg wordt daarentegen gemaakt van bloem, water en olie. Het is flinterdun en, daar hebben we het eerste verschil tussen bladerdeeg en filodeeg al te pakken, bestaat niet uit verschillende laagjes. Ook rijst het deeg niet tijdens het bakken, maar wordt het wel lekker krokant. Wil je toch laagjes filodeeg creëren? Dat kan! Besmeer je vellen in dat geval met wat boter of olie en leg ze op elkaar.
Kun je bladerdeeg door filodeeg vervangen en andersom?
Ja, je kunt in de meeste gevallen bladerdeeg vervangen door filodeeg. Houd er wel rekening mee dat het eindresultaat dan ook afwijkt. Bladerdeeg is immers luchtiger en heeft meer volume, terwijl filodeeg dun en krokant is. De keuze is aan jou!
Lees ook:
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Bij de borrel: 5x bladerdeeghapjes
Zelf bladerdeeg maken? Dat doe je zo!
Onze tips

De ultieme chocolade-combinaties die je niet zag aankomen

Deze lekkere recepten maak je met de allerbeste tomaten van Mutti

Deze hoofdgerechten voor Pasen stelen de show

Zalm uit de oven: héél veel heerlijke recepten

Dit is hét ultieme paasmenu

Voorgerechten voor Pasen: 10x de lekkerste recepten

Pasta gorgonzola: 3x recepten met gnocchi

Dit zijn de lekkerste paastoetjes ooit
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.