Wat is bladerdeeg?

Voor we beginnen met het toelichten van het verschil tussen bladerdeeg en filodeeg, is het goed om te weten wat de eigenschappen zijn van de twee soorten. Bladerdeeg ontstaat door een mix van bloem, water, een kleine hoeveelheid vetstof en zout. Nadat hier een deeg van is gekneed en het product is uitgerold, wordt er een plak roomboter bovenop gelegd. Vervolgens wordt het deeg heel vaak uitgerold en dubbelgevouwen, waardoor er laagjes ontstaan. Tijdens het bakken wordt het deeg heerlijk luchtig.

Lees ook: 4x bakken met bladerdeeg

Verschil tussen bladerdeeg en filodeeg

Verschil tussen bladerdeeg en filodeeg

Filodeeg wordt daarentegen gemaakt van bloem, water en olie. Het is flinterdun en, daar hebben we het eerste verschil tussen bladerdeeg en filodeeg al te pakken, bestaat niet uit verschillende laagjes. Ook rijst het deeg niet tijdens het bakken, maar wordt het wel lekker krokant. Wil je toch laagjes filodeeg creëren? Dat kan! Besmeer je vellen in dat geval met wat boter of olie en leg ze op elkaar.

Kun je bladerdeeg door filodeeg vervangen en andersom?

Ja, je kunt in de meeste gevallen bladerdeeg vervangen door filodeeg. Houd er wel rekening mee dat het eindresultaat dan ook afwijkt. Bladerdeeg is immers luchtiger en heeft meer volume, terwijl filodeeg dun en krokant is. De keuze is aan jou!

Turkse filodeeg flapjes

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.