Advertentie
Zelf bladerdeeg maken
Wist je dat het helemaal niet moeilijk is om zelf bladerdeeg te maken? Haal de ingrediënten in huis en maak met ons stap voor stap je eigen bladerdeeg! Zo heb je komend weekend gegarandeerd warme, zelfgemaakte croissants bij het ontbijt.
Ingrediënten voor 700 g:
- 300 g bloem
- 6 g zout
- 150 ml water
- 250 g boter
Alles in huis? Dan gaan we nu zelf bladerdeeg maken!
1. Kneed van de bloem, het zout en 150 ml water in ca. 10 minuten een soepel deeg.
2. Vorm een bol van het deeg, wikkel het in vershoudfolie en laat ca. 30 minuten in de koelkast rusten.
3. Neem de boter uit de koelkast. Sla de boter met een deegroller uit tot een platte rechthoek van ca. 2 cm dik. Het deeg en de boter moeten uiteindelijk ongeveer dezelfde consistentie hebben.
4. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en snijd er een kruis in. Rol het deeg nu zo uit, dat je een kruis met vier uitstekende punten hebt. Het midden mag wat dikker blijven.
5. Leg de plak boter precies in het midden van het deeg.
6. Vouw de punten eroverheen zodat het geheel precies aansluit.
7. Rol het deeg nu uit tot een rechthoek die drie keer zo lang als breed is.
8. Vouw het deeg in drie delen op over de lange zijde. draai het een kwartslag en rol nogmaals uit tot een rechthoek die driemaal langer is dan breed. Vouw het deeg opnieuw op in drie delen en leg afgedekt 30 minuten in de koelkast. Herhaal het vouwen en rollen en laat het deeg opnieuw 30 minuten koelen. Herhaal het vouwen en rollen nogmaals. Na nogmaals 30 minuten in de koelkast is je bladerdeeg klaar om te gebruiken.
Foto’s, receptuur, foodstyling: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren
Klaar met zelf bladerdeeg maken? Maak ook eens zelf roggebrood.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Gnocchi koken: zo doe je dat
Knoflook snijden, kneuzen of persen: zo krijg je de sterkste smaak
Pico bello gnocchi: tips & tools
Zo kan je het beste boerenkool koken en bereiden
Zo decoreer je taart met de tools van Plate-it
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.