Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
zelf bladerdeeg maken: Verschil tussen bladerdeeg en filodeeg

Zelf bladerdeeg maken? Dat doe je zo!

Advertentie

De ‘duizend’ laagjes boter in het deeg maken het tegelijkertijd luchtig en lekker vet. En dat gaat samen met bijna alles. Wat je ook doet, met bladerdeeg komt het goed! Vandaag halen we echter geen pakje uit de diepvries, maar gaan we stap voor stap zelf bladerdeeg maken!

Zelf bladerdeeg maken

Wist je dat het helemaal niet moeilijk is om zelf bladerdeeg te maken? Haal de ingrediënten in huis en maak met ons stap voor stap je eigen bladerdeeg! Zo heb je komend weekend gegarandeerd warme, zelfgemaakte croissants bij het ontbijt.

Ingrediënten voor 700 g:

  • 300 g bloem
  • 6 g zout
  • 150 ml water
  • 250 g boter

Alles in huis? Dan gaan we nu zelf bladerdeeg maken!

zelf bladerdeeg maken

1. Kneed van de bloem, het zout en 150 ml water in ca. 10 minuten een soepel deeg.

zelf bladerdeeg maken

2. Vorm een bol van het deeg, wikkel het in vershoudfolie en laat ca. 30 minuten in de koelkast rusten.

3. Neem de boter uit de koelkast. Sla de boter met een deegroller uit tot een platte rechthoek van ca. 2 cm dik. Het deeg en de boter moeten uiteindelijk ongeveer dezelfde consistentie hebben.

4. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en snijd er een kruis in. Rol het deeg nu zo uit, dat je een kruis met vier uitstekende punten hebt. Het midden mag wat dikker blijven.

zelf bladerdeeg maken

5. Leg de plak boter precies in het midden van het deeg.

6. Vouw de punten eroverheen zodat het geheel precies aansluit.

zelf bladerdeeg maken

7. Rol het deeg nu uit tot een rechthoek die drie keer zo lang als breed is.

zelf bladerdeeg maken

8. Vouw het deeg in drie delen op over de lange zijde. draai het een kwartslag en rol nogmaals uit tot een rechthoek die driemaal langer is dan breed. Vouw het deeg opnieuw op in drie delen en leg afgedekt 30 minuten in de koelkast. Herhaal het vouwen en rollen en laat het deeg opnieuw 30 minuten koelen. Herhaal het vouwen en rollen nogmaals. Na nogmaals 30 minuten in de koelkast is je bladerdeeg klaar om te gebruiken.

Foto’s, receptuur, foodstyling: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren

Klaar met zelf bladerdeeg maken? Maak ook eens zelf roggebrood.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograaf

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!