Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Baklava met gezouten-honingsiroop

Baklava met gezouten-honingsiroop

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

Advertentie

Voor de vulling

Voor de siroop

Net als salted caramel is gezouten honing onweerstaanbaar door de combinatie van zoet en zout. Proef maar!

Bereiding

  1. 1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Verhit voor de siroop de boter met de suiker in een steelpan tot de suiker opgelost is. Voeg de honing toe en kook enkele minuten. Voeg 250 ml water toe, de geraspte citroenschil, het citroensap, 1 tl zeezoutvlokken, de geraspte sinaasappelschil en het sinaasappelsap toe. Breng het geheel aan de kook en kook 15-20 minuten tot de siroop iets ingedikt is.

  2. 2. Doe voor de vulling de gehakte noten, het amandelmeel, de kaneel, de kardemom en 50 g gesmolten boter in een kom en roer goed door elkaar.

  3. 3. Vet een diepe ovenschaal (30×20 cm) in met gesmolten boter. Bestrijk 4 filodeegvellen met gesmolten boter en leg ze op elkaar in de ovenschaal. Verdeel er ⅓ van de vulling over. Herhaal dit met 4 beboterde filodeegvellen en ⅓ van de vulling. Leg hier weer 4 beboterde filodeegvellen op en verdeel er de rest van de vulling over. Eindig met 4 beboterde filodeegvellen.

  4. 4. Snijd met een scherp mes een ruitvormig baklava-patroon in het deeg tot aan de bodem. Bak in 40-45 minuten goudbruin en knapperig in de oven. Haal de baklava uit de oven, besprenkel met de siroop en zet nog ca. 5 minuten in de oven. Bestrooi met wat extra zeezoutvlokken en laat afkoelen.

Per portie: 285 kcal | 29 g koolhydraten | 6 g eiwit | 16 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Amanda James & Janine Ratcliffe Foto’s: Mike English Styling: Olivia Wardle Foodstyling: Adam Bush

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)