Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
wintertijd: amandeltaart

5x bakken met amandelspijs

Amandelspijs smaakt rijk – het is zoet, het is smeuïg het heeft de kenmerkende lichtbittere bijsmaak van amandelen. Dat smaakt heerlijk in heel veel baksels. Bekijk onze recepten met amandelspijs maar eens!

Lees verder na de advertentie

Bakken met amandelspijs

Amandelspijs smaakt heerlijk. Enerzijds is het zijdezacht van structuur, maar heeft ook nog net een beetje bite van de amandelen. Het is daarmee de ideale vulling voor vele deegsoorten – van brooddeeg tot bladerdeeg. Ter inspiratie delen wij de lekkerste recepten om te bakken met amandelspijs.

Tip!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zelf amandelspijs maken

Maar voordat we deze recepten met amandelspijs met je delen, leggen we eerst uit hoe je de vulling zelf kunt maken. Want zelf amandelspijs maken is alleen leuk om te doen, het maakt jouw gevulde speculaas, bitterkoekje of gevulde koek ook aanzienlijk lekkerder. Aangezien deze veelzijdige vulling minstens een week in de koelkast moet rijpen, is het verstandig om op tijd te beginnen wanneer je wilt bakken met amandelspijs.

zelf amandelspijs maken

Zelf amandelspijs maken in drie simpele stappen

Met amandelspijs als basis bak je ook heerlijke bitterkoekjes, of maak je frangipane. Ook leuk om te proberen: je kan dezelfde methode loslaten op andere noten. Denk aan walnotenspijs, of hazelnotenspijs: ideaal om je taarten nog rijker te maken.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

1 citroen (liefst biologisch)
250g blanke amandelen
250g suiker
extra nodig: keukenmachine

Bereiding

  1. Was de citroen, dep hem droog en rasp de schil ervan af. Maal de amandelen met de citroenschil fijn in een keukenmachine.

  2. Voeg de suiker toe en maal het geheel nogmaals fijn. Knijp het sap uit de citroen en voeg zoveel toe aan de spijs zodat er een dikke, maar gladde massa ontstaat.

  3. Doe je zelfgemaakte amandelspijs in een schone bak en laat hem goed afgedekt minimaal één week rijpen in de koelkast.

Recepten met amandelspijs

Van gevulde speculaas tot het bekende koekje de Weesper mop: dit zijn onze favoriete recepten om te bakken met amandelspijs:

Appelgalette met spijs

Appelgalette met spijs

Staan er onverwachts gasten voor de deur? Deze appelgalette met spijs is een stuk eenvoudiger om te maken dan de klassieke appeltaart. Bijkomend voordeel: het hele huis zal gelijk heerlijk geuren naar kaneel en appeltjes.

Naar het recept
Wat is spijs?

Focaccia met spijs en amandelen

Dit Italiaanse platbrood is oorspronkelijk hartig met olijfolie en kruiden als rozemarijn. Maar ook van de zoete variant gaan we watertanden. Bakken met spijs smaakte nog nooit zo goed!

Naar het recept
Amandeltaart

Amandeltaart

De amandeltaart is de ultieme taart voor knusse herfstavonden. Delen mag, maar hoeft natuurlijk niet. We begrijpen het als je de hele taart het liefste voor jezelf houdt. Comfort food ten top.

Naar het recept
Koekje weespermoppen

Weesper mop

De Weesper mop is weliswaar een klein koekje, maar wel eentje met heel veel smaak. Ze worden gekenmerkt door de toevoeging van amandel in de vorm van amandelspijs en losse noten. Heerlijk voor bij de koffie, heus niet alleen als je uit de regio komt.

Naar het recept
gevulde speculaas bakken recept

Gevulde speculaas

Zin in een leuke middag? Dan is gevulde speculaas bakken een echte aanrader. Het is even een werkje, maar dan kan je wél het hele gezin verrassen met wat lekkers. Als ze tenminste zoet zijn geweest…

Naar het recept

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!