
Amandelspijs smaakt rijk – het is zoet, het is smeuïg het heeft de kenmerkende lichtbittere bijsmaak van amandelen. Dat smaakt heerlijk in heel veel baksels. Bekijk onze recepten met amandelspijs maar eens!
Lees verder na de advertentie
Bakken met amandelspijs
Amandelspijs smaakt heerlijk. Enerzijds is het zijdezacht van structuur, maar heeft ook nog net een beetje bite van de amandelen. Het is daarmee de ideale vulling voor vele deegsoorten – van brooddeeg tot bladerdeeg. Ter inspiratie delen wij de lekkerste recepten om te bakken met amandelspijs.
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Zelf amandelspijs maken
Maar voordat we deze recepten met amandelspijs met je delen, leggen we eerst uit hoe je de vulling zelf kunt maken. Want zelf amandelspijs maken is alleen leuk om te doen, het maakt jouw gevulde speculaas, bitterkoekje of gevulde koek ook aanzienlijk lekkerder. Aangezien deze veelzijdige vulling minstens een week in de koelkast moet rijpen, is het verstandig om op tijd te beginnen wanneer je wilt bakken met amandelspijs.

Zelf amandelspijs maken in drie simpele stappen
Met amandelspijs als basis bak je ook heerlijke bitterkoekjes, of maak je frangipane. Ook leuk om te proberen: je kan dezelfde methode loslaten op andere noten. Denk aan walnotenspijs, of hazelnotenspijs: ideaal om je taarten nog rijker te maken.
Ingrediënten
Bereiding
Was de citroen, dep hem droog en rasp de schil ervan af. Maal de amandelen met de citroenschil fijn in een keukenmachine.
Voeg de suiker toe en maal het geheel nogmaals fijn. Knijp het sap uit de citroen en voeg zoveel toe aan de spijs zodat er een dikke, maar gladde massa ontstaat.
Doe je zelfgemaakte amandelspijs in een schone bak en laat hem goed afgedekt minimaal één week rijpen in de koelkast.
Recepten met amandelspijs
Van gevulde speculaas tot het bekende koekje de Weesper mop: dit zijn onze favoriete recepten om te bakken met amandelspijs:

Appelgalette met spijs
Staan er onverwachts gasten voor de deur? Deze appelgalette met spijs is een stuk eenvoudiger om te maken dan de klassieke appeltaart. Bijkomend voordeel: het hele huis zal gelijk heerlijk geuren naar kaneel en appeltjes.

Focaccia met spijs en amandelen
Dit Italiaanse platbrood is oorspronkelijk hartig met olijfolie en kruiden als rozemarijn. Maar ook van de zoete variant gaan we watertanden. Bakken met spijs smaakte nog nooit zo goed!

Amandeltaart
De amandeltaart is de ultieme taart voor knusse herfstavonden. Delen mag, maar hoeft natuurlijk niet. We begrijpen het als je de hele taart het liefste voor jezelf houdt. Comfort food ten top.

Weesper mop
De Weesper mop is weliswaar een klein koekje, maar wel eentje met heel veel smaak. Ze worden gekenmerkt door de toevoeging van amandel in de vorm van amandelspijs en losse noten. Heerlijk voor bij de koffie, heus niet alleen als je uit de regio komt.

Gevulde speculaas
Zin in een leuke middag? Dan is gevulde speculaas bakken een echte aanrader. Het is even een werkje, maar dan kan je wél het hele gezin verrassen met wat lekkers. Als ze tenminste zoet zijn geweest…
Onze tips

Vegan ontbijt: 7x de lekkerste recepten

13x recepten met eieren: van omelet tot quiche

Zo bak je de ultieme moelleux au chocolat

Marokkaanse gerechten: deze recepten wil je proberen

Vier Wereld Nutella Dag met de lekkerste recepten

Crêpes maken: 9x de lekkerste recepten

Turkse gerechten: de rijke smaken van Turks eten

Duits eten: deze Duitse gerechten wil je proberen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.