
Banketletters, gevulde speculaas en kerststollen: bij spijs denk je meteen aan de feestmaand december. Het is ook een feestelijk en rijk product, mits eerlijk en goed gemaakt (daarover straks meer). Niet iedereen houdt ervan, bij het kerstonbijt is er altijd wel iemand die zijn plakje stol om de spijs heen eet. Als je het ons vraagt is spijs van goede kwaliteit niet te versmaden, maar wat is spijs eigenlijk en wat kun je ermee?
Wat is spijs?
Je kent het vast uit diverse baksels, maar wat is spijs eigenlijk? Het wordt gemaakt van suiker en gemalen amandelen. Door aan dat mengsel vocht toe te voegen krijgt je een stevige, deegachtige massa. Dat vocht kan water zijn, of citroensap, of eiwit. Eiwit geeft iets meer structuur, maar maakt de spijs gevoeliger voor bederf. Citroensap geeft meer smaak, maar te veel gaat overheersen. Ideaal is daarom een combinatie van beide. Omdat amandelen duur zijn, wordt in veel goedkope producten spijs gebruikt die van bonen is gemaakt. Geen goede vervanging als je het ons vraagt.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Hoe smaakt spijs?
Nu we de vraag ‘wat is spijs?’ beantwoord hebben, wil je vast ook weten hoe het smaakt. Het smaakt over het algemeen rijk – het is zoet, het is smeuïg het heeft de kenmerkende lichtbittere bijsmaak van amandelen. Idealiter is spijs enerzijds zijdezacht van structuur, maar heeft ook nog net een beetje bite van de amandelen. Het is daarmee de ideale vulling voor vele deegsoorten – van brooddeeg tot bladerdeeg.

Hoe vervang je het?
Als je niet van spijs houdt, kan je het beter gewoon weglaten uit het recept. Maar stel dat je niet van amandelen houdt, dan kan je ook experimenteren met andere soorten noten. Van hazelnoten of walnoten kun je bijvoorbeeld ook spijs maken. De smaak is natuurlijk anders, en zelfs de structuur zal enigszins veranderen, maar het kan heerlijke varianten opleveren waarmee je verrassende taartvullingen of andere baksels mee kan maken.
Waar koop je het?
Je kunt het overal wel krijgen; de meeste supermarkten hebben het bij de bakproducten liggen. Let er wel op dat amandelen een prominente plek hebben in de ingrediëntenlijst. Ook bij de notenkraam op de markt, of bij de bakker, kan je vaak spijs van goede kwaliteit krijgen. Het leukste is het natuurlijk om amandelspijs zelf te maken – en helemaal niet moeilijk. Meer dan amandelen of amandelmeel, suiker en wat citroensap heb je niet nodig.
Wat kan je er allemaal mee?
De bekendste voorbeelden zijn al genoemd: banketletter, kerststol, gevulde speculaas of gevulde koeken. Maar er zijn veel meer toepassingen. Met amandelspijs als basis bak je ook heerlijke bitterkoekjes, of maak je frangipane. Ook leuk om te proberen: je kan dezelfde methode loslaten op andere noten. Denk aan walnotenspijs, of hazelnotenspijs: ideaal om je taarten nog rijker te maken. Nog een kleine baktip tot slot: roer de spijs voor je het verwerkt los met een beetje eidooier. Dat geeft een heerlijk smeuïg resultaat na het bakken!
Recepten met spijs:

Appeltjes met spijs uit de oven
Een heerlijke nagerecht, bijvoorbeeld voor aan het eind van een uitgebreid diner. De zoete en frisse smaak van appels past perfect bij amandelspijs. Maak van tevoren de spijs zelf om er een leuk weekendproject van te maken!

Focaccia met spijs en amandelen
Kerstbrood, maar dan nét even anders. Dit Italiaanse platbrood is oorspronkelijk hartig met olijfolie en kruiden als rozemarijn. Van deze zoete variant gaan we ook watertanden, probeer maar eens uit!

Gevulde speculaas recept
Zin in een leuke middag? Dan is gevulde speculaas bakken een echte aanrader. Het is even een werkje, maar dan kun je op pakjesavond wél het hele gezin verrassen met wat lekkers. Als ze tenminste zoet zijn geweest…
Onze tips

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.