Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
speculoos cheesecake

Sinterklaas toetje: de lekkerste recepten

Profielfoto van JulieJulie van den Berg

Advertentie

Sinterklaas is natuurlijk op zich al een feestje. Maar dit wordt nóg leuker met overheerlijke, bijpassende Sinterklaas desserts. Wij delen hier de leukste en lekkerste recepten voor een heerlijk avondje.

Toetje van de Sint

Vanaf het moment dat Sinterklaas het land inkomt, worden en massaal pepernoten, kruidnoten, gevulde speculaas en taaitaai koeken en andere lekkernijen gegeten. Gelukkig bestaan er ook talloze recepten voor een echt Sinterklaas toetje. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke Sinterklaas tiramisu? Want om pakjesavond goed te beginnen, is er niets beter dan het avondmaal goed af te sluiten met een heerlijk Sinterklaas dessert.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten Sinterklaas toetjes

Natuurlijk kun je ook kiezen om pakjesavond te vieren met Sinterklaas hapjes. Toch slaan wij het toetje niet graag over. Daarom delen wij graag deze recepten, zodat je lekker zelf aan de slag kunt gaan.

speculoos cheesecake

Speculaas-cheesecake

Cheesecake is perfect om een dag van tevoren te maken en verrassend lekker met speculoos. Zo wil iedereen nog wel even wachten met het uitpakken van de cadeautjes!

Naar het recept
tiramisu

Ultieme tiramisu recept

Voor een speculaastiramisu vervang je de lange vingers in dit recept door speculaas en klaar ben je. Smullen!

Naar het recept
Bakken met kerst: speculaascakerol met Baileysroom

Speculaascakerol met Baileysroom

Over geen enkel recept kregen we zoveel reacties als deze! In het originele recept in Foodies Magazine staat geen Baileys bij de ingrediënten. Dat klopt, door de overige ingrediënten krijgt de room een lichte Baileyssmaak. Zo is deze cakerol geschikt voor iedereen en alle leeftijden!

Naar het recept
apple pie

Apple pie met speculaas en pruimen

Gek op appeltaartjes bakken? Dan is deze variant helemaal pakjesavond proof! Je maakt indruk door zelf speculaaskruiden te maken van 3 kaneelstokjes, 2 tl gemberpoeder, 1 el korianderzaad, 1 el kruidnagels, ½ nootmuskaat, 1 el foelie en ½ el kardemompeulen.

Naar het recept
speculaas panna cotta

Koffie panna-cotta met speculaaskruimels

Draait het bij jullie thuis niet meer zo zeer om de pakjes, maar vooral de gezelligheid en met z’n allen om tafel? Dan zullen je gasten heel erg blij zijn met dit toetje. Een panna-cotta met speculaaskruimels, helemaal in stijl.

Naar het recept
sinterklaastaart met pepernoten

Sinterklaastaart maken met witte chocolade pepernoten

The bigger, the better! Deze worteltaart met witte chocoladepepernoten is een echte blikvanger en daarom wat ons betreft perfect om als Sinterklaastaart te maken. Waarschuwing: het kan zo maar zijn dat de iedereen nog blijer is met deze prachtige taart dan met alle cadeaus. Het is niet voor niets een van onze favoriete Sinterklaasrecepten!

Naar het recept
speculaas kwarktaart

Speculaas-kwarktaart met mandarijn

Door de kwark en de mandarijn is deze taart super fris! En iedereen zegt ‘ja’ tegen een speculaasbodem, toch?

Naar het recept
Dikke speculaas

Dikke speculaas

Deze speculaas is het lekkerst met een beker warme melk. Breek hem in grote of kleine stukken, afhankelijk van hoeveel trek je hebt en hoe je het wilt serveren.

Naar het recept
FAVORIET VAN JULIE
speculoos cheesecake

Speculaas-cheesecake

Bij alleen al het zien van de foto wil je dit recept toch gewoon uitproberen? Echt één van mijn favoriete desserts; de perfecte mix tussen speculaas en een cheesecake. Yum!

Bekijk volledige recept

Voor de bodem

250 g speculooskoekjes (bijv. Lotus)
85 g + extra boter (gesmolten)
bakpapier

Voor de vulling

840 g volle roomkaas (op kamertemperatuur)
150 ml zure room (op kamertemperatuur)
300 g suiker
3 el maïzena
3 eieren (op kamertemperatuur)
1 tl vanille-extract
1 citroen (schil geraspt)

Voor de topping

3 el speculoospasta (bijv. Lotus)
400 ml slagroom
1 tl vanille-extract
50 ml zure room

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C/ hetelucht: 180°C). Vet een taartvorm (23 cm Ø) in met boter en bekleed hem met bakpapier. Maal voor de bodem de speculooskoekjes (houd 2 koekjes achter voor de garnering) fijn in een keuken machine. Meng 85 g gesmolten boter erdoorheen. Verdeel het mengsel over de taartvorm en druk met de bolle kant van een lepel stevig aan (houd de lepel tussendoor onder de hete kraan om te voorkomen dat de koekkruimels aan de lepel blijven kleven). Druk de kruimels tegen de zijkanten een beetje omhoog. Bak de bodem in 10-15 minuten goudbruin in de oven. Laat afkoelen.

  2. Klop alle ingrediënten voor de vulling met een handmixer romig. Giet de vulling in de cakevorm en dek de vorm af met vershoudfolie. Pak ook de zijkanten van de vorm goed in met folie. Zet de vorm in een diepe braadslee of grote braadpan en giet kokend water in de braadslee of pan tot de vorm voor de helft onderstaat.

  3. Bak de cheesecake ca. 15 minuten in de oven. Verlaag daarna de oventemperatuur (elektrisch: 140°C / hetelucht: 120°C) en bak nog 1 uur en 15-20 minuten verder tot de cheesecake stevig is aan de randen, maar nog steeds een beetje zacht in het midden. Zet de oven uit en laat de cheesecake in de oven ca. 2 uur afkoelen. Haal de cake uit de oven en laat op kamtemperatuur verder afkoelen. Zet de volledig afgekoelde cake een hele nacht in de koelkast.

  4. Verdeel voor het serveren de speculoospasta over de cheesecake. Klop voor de topping de slagroom met het vanille-extract tot zachte pieken. Spatel de zure room erdoorheen. Verdeel de room over de cheesecake. Verkruimel de achtergehouden koekjes en garneer de cake ermee.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur en foodstyling: Edd Kimber Fotografie: Ant Duncan Styling: Tony Hutchinson

Onze tips

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!