Advertentie
Sinterklaas is natuurlijk op zich al een feestje. Maar dit wordt nóg leuker met overheerlijke, bijpassende Sinterklaas desserts. Wij delen hier de leukste en lekkerste recepten voor een heerlijk avondje.
Toetje van de Sint
Vanaf het moment dat Sinterklaas het land inkomt, worden en massaal pepernoten, kruidnoten, gevulde speculaas en taaitaai koeken en andere lekkernijen gegeten. Gelukkig bestaan er ook talloze recepten voor een echt Sinterklaas toetje. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke Sinterklaas tiramisu? Want om pakjesavond goed te beginnen, is er niets beter dan het avondmaal goed af te sluiten met een heerlijk Sinterklaas dessert.
Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Recepten Sinterklaas toetjes
Natuurlijk kun je ook kiezen om pakjesavond te vieren met Sinterklaas hapjes. Toch slaan wij het toetje niet graag over. Daarom delen wij graag deze recepten, zodat je lekker zelf aan de slag kunt gaan.
Speculaas-cheesecake
Cheesecake is perfect om een dag van tevoren te maken en verrassend lekker met speculoos. Zo wil iedereen nog wel even wachten met het uitpakken van de cadeautjes!
Ultieme tiramisu recept
Voor een speculaastiramisu vervang je de lange vingers in dit recept door speculaas en klaar ben je. Smullen!
Speculaascakerol met Baileysroom
Over geen enkel recept kregen we zoveel reacties als deze! In het originele recept in Foodies Magazine staat geen Baileys bij de ingrediënten. Dat klopt, door de overige ingrediënten krijgt de room een lichte Baileyssmaak. Zo is deze cakerol geschikt voor iedereen en alle leeftijden!
Apple pie met speculaas en pruimen
Gek op appeltaartjes bakken? Dan is deze variant helemaal pakjesavond proof! Je maakt indruk door zelf speculaaskruiden te maken van 3 kaneelstokjes, 2 tl gemberpoeder, 1 el korianderzaad, 1 el kruidnagels, ½ nootmuskaat, 1 el foelie en ½ el kardemompeulen.
Koffie panna-cotta met speculaaskruimels
Draait het bij jullie thuis niet meer zo zeer om de pakjes, maar vooral de gezelligheid en met z’n allen om tafel? Dan zullen je gasten heel erg blij zijn met dit toetje. Een panna-cotta met speculaaskruimels, helemaal in stijl.
Sinterklaastaart maken met witte chocolade pepernoten
The bigger, the better! Deze worteltaart met witte chocoladepepernoten is een echte blikvanger en daarom wat ons betreft perfect om als Sinterklaastaart te maken. Waarschuwing: het kan zo maar zijn dat de iedereen nog blijer is met deze prachtige taart dan met alle cadeaus. Het is niet voor niets een van onze favoriete Sinterklaasrecepten!
Speculaas-kwarktaart met mandarijn
Door de kwark en de mandarijn is deze taart super fris! En iedereen zegt ‘ja’ tegen een speculaasbodem, toch?
Dikke speculaas
Deze speculaas is het lekkerst met een beker warme melk. Breek hem in grote of kleine stukken, afhankelijk van hoeveel trek je hebt en hoe je het wilt serveren.
Speculaas-cheesecake
Bij alleen al het zien van de foto wil je dit recept toch gewoon uitproberen? Echt één van mijn favoriete desserts; de perfecte mix tussen speculaas en een cheesecake. Yum!
Voor de bodem
Voor de vulling
Voor de topping
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C/ hetelucht: 180°C). Vet een taartvorm (23 cm Ø) in met boter en bekleed hem met bakpapier. Maal voor de bodem de speculooskoekjes (houd 2 koekjes achter voor de garnering) fijn in een keuken machine. Meng 85 g gesmolten boter erdoorheen. Verdeel het mengsel over de taartvorm en druk met de bolle kant van een lepel stevig aan (houd de lepel tussendoor onder de hete kraan om te voorkomen dat de koekkruimels aan de lepel blijven kleven). Druk de kruimels tegen de zijkanten een beetje omhoog. Bak de bodem in 10-15 minuten goudbruin in de oven. Laat afkoelen.
Klop alle ingrediënten voor de vulling met een handmixer romig. Giet de vulling in de cakevorm en dek de vorm af met vershoudfolie. Pak ook de zijkanten van de vorm goed in met folie. Zet de vorm in een diepe braadslee of grote braadpan en giet kokend water in de braadslee of pan tot de vorm voor de helft onderstaat.
Bak de cheesecake ca. 15 minuten in de oven. Verlaag daarna de oventemperatuur (elektrisch: 140°C / hetelucht: 120°C) en bak nog 1 uur en 15-20 minuten verder tot de cheesecake stevig is aan de randen, maar nog steeds een beetje zacht in het midden. Zet de oven uit en laat de cheesecake in de oven ca. 2 uur afkoelen. Haal de cake uit de oven en laat op kamtemperatuur verder afkoelen. Zet de volledig afgekoelde cake een hele nacht in de koelkast.
Verdeel voor het serveren de speculoospasta over de cheesecake. Klop voor de topping de slagroom met het vanille-extract tot zachte pieken. Spatel de zure room erdoorheen. Verdeel de room over de cheesecake. Verkruimel de achtergehouden koekjes en garneer de cake ermee.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur en foodstyling: Edd Kimber Fotografie: Ant Duncan Styling: Tony Hutchinson
Onze tips
11x de lekkerste Sinterklaas recepten voor pakjesavond
De lekkerste Sinterklaas hapjes
Wat eten we met Sinterklaas? 5x recepten voor pakjesavond
5x bakken met speculaaskruiden
Dit is het verschil tussen speculoos en speculaas
Speculaaskruiden: de lekkerste recepten voor Pakjesavond
Halloweenhapjes: 5x griezelig genieten
Griezelige recepten voor Halloween
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.