Kruidnoten (pepernoten)
Eenvoudig
45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd
Bereiding
Klop de boter met een handmixer wit en romig. Voeg het bakmeel, de basterdsuiker, de melk, de speculaaskruiden en een snufje zout samen in een grote kom en meng goed.
Kneed vervolgens het geheel tot een soepel deeg. Dit kun je met behulp van een handmixer doen of door het met je handen te kneden. Dit laatste is stiekem wel het leukste. Een beetje knoeien mag natuurlijk!
Wanneer het een soepel deeg is, draai je er een grote bal van en verpak je deze in vershoudfolie. Laat hem 20 minuten in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3).
Na de 20 minuten kun je kleine stukjes deeg tot balletjes rollen van gelijke grootte. Leg ze stuk voor stuk op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze een beetje plat.
Bak de kruidnoten af in de oven voor 15 minuten.
De lekkerste kruidnoten
Bij Foodies geloven we dat zelfgemaakt altijd het lekkerst is. Kruidnoten gaan er in december echter in zulke hoeveelheden doorheen: daar valt niet tegen op te bakken. Maar wat zijn nu de beste? Wij hebben verschillende soorten uit de supermarkt getest zodat jij meteen de juiste keuze kan maken. Benieuwd? Ga snel naar onze test om de lekkerste kruidnoten te ontdekken.
Pepernoten of kruidnoten?
Het strooigoed van de Sint is bij jong en oud geliefd. Maar hoe lekker iedereen het ook vindt, veel mensen weten niet eens het verschil tussen pepernoten en kruidnoten. Dat is niet zo gek, want het strooigoed lijkt ontzettend veel op elkaar.
In het kort: pepernoten en kruidnoten verschillen in structuur en grootte. Kruidnoten zijn wat kleiner van stuk en harder dan pepernoten. Dit maakt ze dan ook erg geschikt om mee te strooien. Pepernoten zijn in vergelijking een stuk zachter en taaier. Je zult ze dan ook minder snel als strooigoed zien.