Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Pepernoten

Pepernoten

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • ca. 24 uur wachttijdca. 24 u. wachttijd

Aantal personen
10

Ingrediënten

Benodigdheden

  • vershoudfolie
  • bakpapier
  • ronde springvorm
Om het nog even helder toe te lichten: pepernoten zijn taai en anijsachtig; kruidnoten zijn rond en knapperig. Deze verwarring daargelaten, moedigen we je aan om ook eens deze traditionele pepernoten te maken. Met dit recept zit je gebakken!

Bereiding

  1. Verwarm de honing in een steelpannetje op laag vuur, net tegen de kook aan. Doe intussen het roggemeel, de donkere basterdsuiker, het anijszaad, de gemalen kruidnagel en het zout in een mengkom. Schenk de warme honing voorzichtig erbij en roer door elkaar. Gebruik eerst een lepel en test daarna of de honing voldoende afgekoeld is om het deeg verder met je handen te kneden tot de ingrediënten goed verdeeld zijn.

  2. Het deeg is nu nog te droog, dat hoort zo. Voeg nu steeds een klein scheutje warm water toe en kneed dan opnieuw door, tot je een soepel, kneedbaar deeg hebt. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat ca. 24 uur rusten op kamertemperatuur.

  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 160⁰C / hetelucht: 140⁰C). Bekleed een ronde springvorm met bakpapier.  

  4. Bedek je handen met een laagje roggemeel en maak ronde pepernoten van ongeveer 1½ cm van het deeg. Leg deze in de springvorm tegen elkaar aan. Ze zullen naar elkaar toe bakken, dit hoort zo.

  5. Bak de pepernoten in 25-30 minuten goudbruin en gaar in de warme oven. Laat even afkoelen, breek ze in stukjes en serveer.

Per portie: 144 kcal | 34 g koolhydraten | 3 g eiwit

Fotografie en receptuur: Winnie Verswijvel

Wat vind jij van dit recept?

4.4 / 5.0 (7 stemmen)