Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
de lekkerste kruidnoten

Getest: dit zijn de lekkerste kruidnoten van 2023

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Natuurlijk, bij Foodies geloven we dat zelfgemaakt altijd het lekkerst is. Kruidnoten gaan er de komende weken echter in zulke hoeveelheden doorheen: daar valt niet tegen op te bakken. Maar wat zijn nu de lekkerste kruidnoten? Wij testten tien verschillende soorten uit de supermarkt, zodat jij meteen de juiste keuze kunt maken.

Lekkerste kruidnoten uit de supermarkt

In de zoektocht naar de lekkerste kruidnoten hebben we ons geconcentreerd op de ‘normale’ kruidnoten. Geen chocolade, geen spelt, geen glutenvrije kruidnoten en de gekke smaken testen we binnenkort in een aparte test. Een panel van 18 personen testte blind maar liefst tien verschillende kruidnoten uit de supermarkt. Benieuwd waarom we overigens kruidnoten hebben getest en geen pepernoten? Hieronder lees je het verschil.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Verschil kruidnoten & pepernoten

Veel mensen denken dat kruidnoten en pepernoten hetzelfde zijn, maar dit is niet het geval. Het verschil tussen pepernoten en kruidnoten zit ‘m onder andere in de structuur en de grootte. Kruidnoten zijn wat kleiner en harder dan pepernoten over het algemeen. Dit maakt ze dan ook erg geschikt om mee te strooien. Ook bevatten kruidnoten, zoals de naam al doet vermoeden, meer kruiden dan pepernoten. Kruidnoten worden gemaakt met speculaaskruiden. Voor deze test hebben we alleen kruidnoten uit de supermarkt getest.

Pepernoten bevatten minder specerijen en zijn daarom wat anders van smaak. Ze zijn wat groter van stuk en lijken wat op taaitaai. Daarnaast zijn pepernoten niet rond van vorm. Omdat pepernoten van oorsprong worden gemaakt van deegresten van peper- en kruidkoek, zijn ze meer vierkant.

Testresultaten lekkerste kruidnoten

Als de tien bakjes naast elkaar staan vallen er een paar meteen op. De kruidnoten die eruit springen zijn de bakkerskruidnootjes van Aldi. Niet alleen qua uiterlijk, het zijn verreweg de kleinste en ze zijn een stuk lichter van kleur, maar ook qua smaak. Deze doet veel panelleden denken aan taaitaai (“taaitaaismaak”, “deze smaken naar taaitaai, anijs”, “anders, anijs, zacht kruidig”, “heel lekker, richting anijs”).

Het oordeel erover is verdeeld. Zo vindt de één ze “de enige echte” en is groot fan (“jaaa favo”), waar de ander minder liefhebber is (“ouderwetse anijssmaak, vind ik vies”). De gemiddelde score? Een 7,1, waarmee deze bakkerskruidnootjes van Aldi op een gedeelde derde plaats eindigen. Niet slecht dus.

de beste kruidnoten test

Een andere kruidnoot die opviel was die van PLUS. Deze kruidnoten zagen er duidelijk wat fabrieksmatiger uit dan de rest.  Over het algemeen vond men dit “meer een koekje dan pepernoot”, “speculaas”, “smaakt gewoon naar een koekje”, “meer koffiekoekjes” en meerdere panelleden vonden hem wat aan de flauwe kant of zelfs “saai”, “gewoontjes” en “smaakloos”. Het was de minst scorende, eindigend op de zesde plek met een gemiddelde van een 6,5. Ondanks de minste, alsnog een dikke voldoende dus.

Dit zijn de lekkerste kruidnoten

Als lekkerste uit de test komen dit jaar de kruidnoten van Jumbo, met een 7,5. Ons panel benoemde met name de “lekkere smaak”, de speculaaskruiden waren goed te proeven. Een enkeling omschreef deze zelfs als “dit is voor mij dé pepernoot” en “precies wat je wilt”. Het panel was echter niet unaniem, een aantal vond deze variant namelijk enigszins saai: “basic pepernoot, niks mis mee, maar ook niet bijzonder”.

Echter scoren de Jumbo kruidnoten niet extreem veel hoger dan de nummers twee (Bolletje met een 7,2) en gedeelde drie (AH en Aldi bakkerskruidnoten met een 7,1).

de lekkerste kruidnoten testpanel

De lekkerste kruidnoten: groot prijsverschil

Er zijn dus geen enorme uitschieters: het verschil tussen de hoogst en de laagst scorende kruidnoten zit slechts een punt. Waar wél een groot verschil in zit is de prijs.

Neem de Bolletje kruidnoten, die bij uitstek het prijzigst zijn (€ 0,60 per 100 g), maar wel op een tweede plek eindigen, tegenover de (merkloze) kilozak die we bij Jumbo scoorden (€ 0,19 per 100 g) en een gedeelde vierde plek behaalt.

Benieuwd naar de volledige uitslag? Die vind je hier:

  1. Jumbo huismerk (€ 1,39 voor 500 g): 7,5
  2. Bolletje (€ 1,19 voor 200 g): 7,2
  3. AH huismerk (€ 0,79 voor 250 g) & Aldi bakkerskruidnoten (€ 1,69 voor 350 g): 7,1
  4. HEMA (€ 0,75 voor 200 g) & Jumbo 1kg zak, merkloos (€ 1,89 voor 1 kg): 6,9
  5. Trekpleister (€ 0,59 voor 225 g) & Van Delft (1,89 voor 350 g) & Lidl (€ 0,99 voor 350 g): 6,8
  6. PLUS (€ 0,79 voor 250 g): 6,5

Kortom, als het aan ons panel ligt kun je het beste de kruidnoten van het Jumbo huismerk in huis halen. En heb je geen Jumbo in de buurt? Dan zijn die van Bolletje een goede tweede keus.

Al weten we stiekem dat zelfgebakken nóg lekkerder is. Trek gekregen? Duik dan de keuken in met ons recept voor zelfgemaakte kruidnoten.

Zelf kruidnoten bakken

Wie ze niet van Sinterklaas krijgt (of ze niet in de supermarkt koopt) moet zijn kruidnoten zelf bakken. Met zelfgemaakte speculaaskruiden is dat zeker geen straf. Makkelijk én leuk om te maken!

> naar het recept: zelf kruidnoten bakken

sinterklaas kruidnoten

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Lees ook:

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!