Advertentie
Of Sinterklaas al in het land is of nog niet, bij een bezoekje aan de supermarkt nemen wij steevast gevulde speculaas mee. Van de Hema tot aan de Lidl: ze liggen overal in het schap. Maar welke winkel verkoopt nou de lekkerste? Foodies test het uit!
Zijdezachte spijs omhuld door een kruidige koek: gevulde speculaas is een ware traktatie. Er zijn maar weinig mensen die deze Sinterklaas lekkernij kunnen weerstaan maar wat de meesten niet weten dat er nogal een verschil zit tussen de verschillende soorten in het schap. Niet alleen de speculaaskruiden verschillen, maar ook over de vulling valt te twisten. Zo bevat de ene variant veel meer spijs dan de ander en bevatten niet eens alle soorten gevulde speculaas échte amandelspijs. Spoiler alert: de best geteste gevulde speculaas bevat banketspijs!
Kun jij niet wachten op de uitslag? Scroll dan gelijk naar het einde van dit artikel: daar vind je de uitslag van Foodies’ grote gevulde speculaastest!
Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Test: gevulde speculaas
Om erachter te komen welke gevulde speculaas het beste uit de test komt, vulden wij ons mandje bij verschillende winkels: Albert Heijn, Coop/Plus, Lidl, Jumbo, Aldi., Hema en de Dirk van de Broek. Om de test zo eerlijk mogelijk te houden, hebben we geen gevulde speculaas bij de bakker (of bakkerij in de supermarkt) gehaald omdat dit een ander soort product is. In totaal kochten we acht verschillende soorten.
Wat ons bij het bekijken van de verpakkingen gelijk opvalt is dat er slechts één van de gekochte gevulde speculaas echte amandelspijs bevat. Daarmee is de eerste indruk het beste wat betreft de gevulde speculaas van de Aldi. Alle anderen uit de test worden namelijk niet met amandel- maar banketspijs gemaakt. Maar in hoeverre beïnvloed dat nou echt de smaak?
Amandelspijs of banketspijs in de lekkerste gevulde speculaas?
Al voeren we onze tests altijd uit met een groot testpanel, over smaak valt natuurlijk te twisten. Daarom leggen we je eerst graag uit wat het verschil precies is tussen amandel- en banketspijs, zodat jij je eigen mening kan vormen.
Het zit zo: spijs wordt traditioneel gemaakt van amandelen, suiker, citroensap en eiwit. Omdat amandelen behoorlijk aan de prijs zijn vind je regelmatig banketspijs in producten uit de supermarkt. Denk bijvoorbeeld aan gevulde speculaas maar ook kerststollen. Banketspijs heeft een vergelijkbare smaak en textuur als amandelspijs maar is toch echt een ander product. Het wordt namelijk gemaakt van gemalen abrikozenpitten of gekookte witte bonen. Door dit te mengen met citroensap, suiker, eieren en amandelextract, krijg je een spijs die lijkt op de traditionele variant, maar waar geen amandelen aan te pas zijn gekomen. Wie er zeker van wil zijn dat de gevulde speculaas echt met amandelspijs is gemaakt, doet er goed aan om het etiket te checken. Hierop kun je vinden welke ingrediënten het product specifiek bevat.
De lekkerste gevulde speculaas getest
Tijd voor de test, want wat vinden wij nou eigenlijk van al die gevulde speculaas? Heerlijk! Waar we als redactie van Foodies graag zo veel mogelijk collega’s van de uitgeverij bij onze tests betrekken, durven ze het niet altijd aan. Waar ze zich liever niet waagden aan de beste mayonaise test of mozzarella uit de supermarkt test, zijn de bordjes met gevulde speculaas leeg voordat we het weten. Natuurlijk niet zonder een formulier in te vullen en daarmee komt er al snel een duidelijke winnaar uit de bus.
De lekkerste gevulde speculaas is volgens het testpanel duidelijk die van de Gulden Krakeling met een 7,7 als eindcijfer. Dit merk is bij verschillende winkels te koop, waaronder Jumbo. Door bijna alle testpanelleden wordt het omschreven als “gewoon heel erg lekker” met daarbij onderbouwingen als “bevat het meeste speculaassmaak”, “ziet er ambachtelijk uit” en “goede verhouding koek en vulling”. De tweede plaats is voor het huismerk van Albert Heijn met een 7,4, gevolgd door het huismerk van Lidl met een 7,3.
Lusten wij geen amandelspijs meer?
Opvallend is de enige onvoldoende en daarmee verliezer van de test: de gevulde speculaas van Aldi. Huh?! Dit was de enige met amandelspijs! Wat blijkt? Waar in theorie de gevulde speculaas met amandelspijs de winnaar van het stel zou moeten zijn, blijkt het bij een blinde proeverij niet als beste uit de test te komen. Beoordelingen als “smaakt zuur en naar zeep”, “klef” en “vlak van smaak” onderbouwen dit. Zijn wij vergeten hoe de echte amandelspijs smaakt? Of komt het bij een product uit de supermarkt gewoonweg niet zo goed tot zijn recht en behoort de ambachtelijke vulling tot de bakkers? Ontdek het zelf door het eens thuis te maken:
Zelf amandelspijs maken in drie simpele stappen
Zelf amandelspijs maken is eigenlijk is verrassend makkelijk. Leer de smaken kennen door het eens zelf te maken!
De lekkerste gevulde speculaas: een overzicht
Wil jij nou weten welke gevulde speculaas je het beste in huis kan halen? Dit is het totaaloverzicht van de acht verschillende soorten die we getest hebben. Doe er je voordeel mee!
- De Gulden Krakeling (o.a. te koop bij Jumbo voor € 2,19 voor 300 gram) – 7,7
- Albert Heijn (€ 1,79 voor 2,75 gram) – 7,4
- Lidl Favorina (€ 1,99 voor 275 gram) – 7,3
- Dirk (€ 1,29 voor 275 gram): 6,5
- Plus (€ 1,79 voor 275 gram) – 6,2
- Koppejan (o.a. te koop bij Jumbo voor € 2,89 voor 400 gram): 6,1
- Hema (€ 1,59 voor 275 gram): 6,0
- Aldi (€ 2,49 voor 500 gram): 5,3
Het ultieme recept voor gevulde speculaas
Liever zelf aan de slag? Ga dan eens aan de slag met ons heerlijke recept voor gevulde speculaas:
Gevulde speculaas recept
Zin in een leuke middag? Dan is gevulde speculaas bakken een echte aanrader. Het is even een werkje, maar dan kun je wel iedereen in jouw omgeving trakteren op deze zoete lekkernij.
Ingrediënten
- 150 g koude boter
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 150 g bruine suiker
- 1 el speculaaskruiden
- 3 el melk
- zout
- 250 g amandelspijs
- 1 ei
- 50 g blanke amandelen
- 1 eidooier
Bereiding
Snijd de koude boter in blokjes. Kneed van het bakmeel, de basterdsuiker, de boter, de speculaaskruiden, 2 eetlepels melk en een snuf zout een soepel deeg. Vorm twee ballen van het deeg en laat ze afgedekt ca. 1 uur in de koelkast rusten.
Verkruimel het amandelspijs en meng het met het ei tot een gladde massa. Verwarm de oven voor (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C / gas: stand 2).
Rol het deeg uit tot 2 rechthoekige plakken. Bekleed een ingevette en met bloem bestoven bakblik met 1 van de plakken. Verdeel het amandelspijs over het deeg en druk het goed aan. Leg de andere plak deeg erbovenop, druk hem voorzichtig aan en snijd de randen netjes bij.
Druk de blanke amandelen in het deeg. Meng de eidooier met 1 eetlepel melk en bestrijk de bovenkant van de speculaas met dit mengsel. Bak de speculaas 40-45 minuten in de oven.
Onze tips
Speculaaskruiden: de lekkerste recepten voor Pakjesavond
6x bakken met speculaaskruiden
Wat eten we met Sinterklaas? 5x recepten voor pakjesavond
Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat
WIN Foodies kerstcadeautjes: 3x borrelset van Bowls and Dishes
Getest: de beste worstenbroodjes uit de supermarkt
Getest: dit zijn de beste roomboter kerstkransjes
WIN Foodies kerstcadeautjes: airfryer van Princess
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.