Advertentie
Zuurdesembrood, briochebolletjes en krentenbrood worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over een kerststol. Want wat is een kerststol eigenlijk en wat kun je ermee?
Wat is een kerststol?
Kerststollen, luxe feeststollen, gevulde stollen; rondom Kerstmis liggen de supermarkten er vol mee. Maar wat is een kerststol eigenlijk? Misschien vind je ze verdacht veel lijken op een paasstol, maar is er wel degelijk verschil. Een kerststol is een luxe krentenbrood gevuld met amandelspijs en bestrooid met poedersuiker. Ruim 650 jaar geleden ontstond deze luxe stol doordat kruisridders amandelen, oranjesnippers en sukade meenamen van hun tochten.
Volgens verschillende verhalen kan de langwerpige vorm van een kerststol gezien worden als een symbool voor een wikkelkind, oftewel een kerstkind. Of dit ook daadwerkelijk klopt weten we niet zeker, maar het is uiteraard een mooi verhaal.
Daar waar een kerststol alleen bestaat uit krentenbrood met amandelspijs en poedersuiker is een paasstol vaak net iets rijkelijker gevuld. Een paasstol bestaat uit spijs, rozijnen, krenten, sukade en sinaasappelsnippers. Die laatste – de sinaasappelsnippers – zijn kenmerkend voor een paasstol en ontbreken in een kerststol.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je het?
Natuurlijk kun je zelf de keuken induiken, al is het best bewerkelijk om er zelf een te maken. In de weken voor Kerstmis vind je ze overal. Vaak zijn ze in no-time uitverkocht bij de bakker, gelukkig vind je er nog genoeg in de supermarkt. Zo gingen wij aan de slag met de luxe feeststol van Coop Supermarkten, het recept vind je onderaan het artikel. Deze koop je niet alleen in de winkel zelf, maar bestel je ook gemakkelijk online.
Hoe smaakt een kerststol?
Je kent de smaak vast. Het is een heerlijk zacht en luchtig brood, gevuld met krenten en smaakvol amandelspijs. Vaak smaakt het brood lekker zoet door de royale laag poedersuiker bovenop. Wij vinden het heerlijk om eerst een laagje roomboter op een plakje van de stol te smeren, om vervolgens de spijs eroverheen te verdelen. Al zijn de meningen daarover verdeeld, niet iedereen houdt van spijs.
Hoe kan je het vervangen?
Het simpele antwoord is dat je natuurlijk ook een luxe stol of paasstol in huis kunt halen. Maar goed, die laatste is alleen rondom Pasen verkrijgbaar. Is er geen kerststol meer te vinden? Kies dan bijvoorbeeld voor krentenbrood en maak er zelf een feestje van met wat spijs, roomboter en poedersuiker.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Net als bij de meeste soorten brood droogt een stol vrij snel uit. Bewaar de stol in een droge en donkere omgeving. Bijvoorbeeld in een broodtrommel of luchtdichte bak. De houdbaarheid kan wisselen, kijk daarom altijd goed op de verpakking naar de uiterste houdbaarheidsdatum. Heb je de verpakking eenmaal geopend? Vaak is het brood zo’n twee tot drie dagen lekker om te eten. Gelukkig kun je ook genoeg maken met de restjes; wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke broodpudding?
Wat kun je er allemaal mee?
Het simpelste – en misschien wel het lekkerste – is natuurlijk gewoon zo opeten met wat roomboter. De kerststol mag niet ontbreken op tafel tijdens het ontbijt of de brunch rond de feestdagen. Wil je eens iets anders maken met een stol? Dat kan! Denk bijvoorbeeld eens aan een broodpudding of wentelteefjes. Zeker als je kerststol over hebt of het ligt al een paar dagen in de broodtrommel zijn dit soort ideeën erg smakelijk.
Recepten met een kerststol:
Natuurlijk kun je de kerststol gewoon opeten bij het ontbijt met een beetje boter, maar je kunt er ook een tosti of broodpudding van maken. Ideaal als je nog een stukje kerststol over hebt!
Kerststol
Bak je eigen kerststol helemaal zelf voor de feestdagen! Zo heb jij elke dag een heerlijk brood op tafel.
Broodpudding van feeststol met vanille en sinaasappel
Broodpudding ook wel bodding genoemd wordt al eeuwen lang gegeten in Nederland. Zet deze kerst een broodpudding op tafel met je overgebleven feeststol. Heerlijk als toetje of zelfs bij de brunch!
Kerstbroodtosti met appeltjes en kaneel
Met dit recept hoop je stiekem dat er nog wat kerstbrood over blijft, haal het tosti-ijzer maar alvast uit de kast. Deze zoete tosti’s smaken overigens ook heerlijk als toetje!
Drie lekkere kerststolboters
Natuurlijk kun je de kerststol gewoon met roomboter op tafel zetten, maar wil je dit jaar net even iets anders? Probeer dan eens deze drie kerststolboters als verrassende topping!
> naar het recept: drie lekkere kerststolboters
Onze tips
Kerst met Coop Supermarkten: feestelijk driegangenmenu
Kerstbrood bakken: 3x lekkere recepten
Wat is spijs en wat kun je ermee?
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.