
Om te bakken of voor op de boterham: iedereen heeft wel een pakje of kuipje boter in huis. Maar net wanneer je op zondagochtend op het punt staat om je croissantje te besmeren met een dikke laag roomboter, besef je dat deze nog in de koelkast staat. Resultaat: harde boter, waar je met het mes niet doorheen komt. Benieuwd hoe je boter weer snel smeerbaar maakt? Lees snel verder!
Lees verder na de advertentie
Boter smeerbaar maken
Wil jij harde boter snel smeerbaar maken? Dan zet je het toch gewoon even in de magnetron, zal je vast denken. Helaas is dat onverstandig. De buitenste laag van de boter smelt in de magnetron ironisch genoeg “te snel” voor de kern. Het resultaat? Een zachte buitenkant en een harde binnenkant. Je zult al snel zien dat er een blok boter in een plasje boter gaat drijven.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Boter raspen
Maar hoe maak je dan boter snel smeerbaar? Door het te raspen! Het lijkt misschien wat vreemd, maar het is eigenlijk heel logisch. Wanneer je de boter met een kaasrasp te lijf gaat, ontstaan er kleine sliertjes die samen een luchtig smeerbaar geheel vormen. Daarnaast creëert de wrijving van de boter tegen de rasp warmte waardoor je tafelgenoten vervolgens gewoon een mes kunnen gebruiken.
Recepten met boter
Is je boter goed smeerbaar? Pak het mes erbij en smeer een likje op je (zelfgebakken) boterham of gebruik het bij één van onderstaande heerlijke recepten!

Zuurdesemtoast met roze oesterzwammen en zeewierboter
Een likje boter is van zichzelf al ontzettend smaakvol. De boter wordt nog lekkerder wanneer je er wat kruiden en zeewier aan toevoegt. Probeer maar!

Lifehack: zo maak je harde boter snel smeerbaar
Roomboter en biefstuk zijn een gouden combinatie. Geef deze klassieke combinatie eens een verrassende twist door rozemarijnboter te maken.

Oma’s boterkoek
Stiekem hoeft de boter voor dit recept niet echt zacht te zijn. Toch wilden we je deze klassieker niet onthouden. Want dit gebakje is toch de ultieme ode aan boter?
Onze tips

4x kruidenboter maar dan anders

Alles over boter (en zo kun je het zelf maken)

Boterkaars maken: zo doe je dat

3x boterkoek bakken: dit zijn de lekkerste recepten

Dit is waarom je de papieren verpakking van boter wil bewaren

Airfryer voorverwarmen: moet dat en hoe doe je het?

Zo maak je zelf oranjebitter, proost!

Paaseitjes over? Dit maak je ermee!

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.