Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
boterkaars maken

Boterkaars maken: zo doe je dat

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Het is hélemaal hot op het moment: een boterkaars maken. Een kaars gemaakt van boter die je dus helemaal op kunt eten. Een leuk element op je borrelplank of bij je biefstuk! Wij vertellen je hoe je zelf zo'n boterkaars maakt.

Boterkaars maken

Een schijfje (zelfgemaakte) boter op je hete biefstuk, dat ken je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat je van boter ook heel goed zelf kaarsen kunt maken? Stop er een lont aan en je hebt een uniek element op je eettafel! Dit is hoe je te werk gaat bij een boterkaars maken.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Boterkaars maken: dit is belangrijk

Is het zo eenvoudig als een lont in een stukje boter stoppen? Nee, dat niet. Om ervoor te zorgen dat je kaars goed tegen de hitte van de vlam kan en niet gaat spetteren (je wil wel figuurlijk, maar niet létterlijk vuurwerk aan tafel), moet je de boter klaren.

Geklaarde boter maak je door boter voor lange tijd op het vuur te zetten (minimaal 15 minuten). De melkbestanddelen in de boter drijven dan naar boven. Deze kun je met een lepel voorzichtig uit de boter scheppen. Wat overblijft is geklaarde boter.

Aan de slag!

  1. Smelt (voor 2 kleine kaarsjes) 100 g boter in een steelpan op laag vuur. Voeg hier kruiden of specerijen naar smaak aan toe. Ga bijvoorbeeld voor Italiaanse smaken zoals knoflook, rozemarijn, oregano, tijm, salie, citroenschil en zout. Snijd de kruiden niet, maar laat ze aan de takjes.
  2. Laat dit minstens 15 minuten pruttelen op heel laag vuur. Zorg dat de boter niet bruin wordt! Schep dan het witte schuim van de boter en gooi dit weg. Haal ook de kruiden uit de boter.
  3. Knoop 2 lonten (van de hobbywinkel) aan een eetstokje of vork. Dip de lonten kort in de boter en laat afkoelen. Zo ‘stijft’ de lont een beetje op. Plaats de lonten boven de glazen (leg het stokje of de vork dwars over de glazen) en giet de boter erin.
  4. Zet de boterkaarsen ca. 30 minuten in de vriezer om op te laten stijven. Haal ze vlak voor het serveren uit de vriezer. Dip de glazen even in een bak met heet water zodat de kaarsen los komen uit de glazen. Knip het lontje vlak boven de kaars af, ca. 2 cm boven de kaars.

Je hebt nu je eigen boterkaarsen gemaakt! Serveer ze op je borrelplank (zó maak je de perfecte borrelplank) of bij een lekker stuk gegrild vlees. Eet smakelijk!

boterkaars maken

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!