Lees verder onder de advertentie
Boterkaars maken
Lees verder onder de advertentie
Een schijfje (zelfgemaakte) boter op je hete biefstuk, dat ken je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat je van boter ook heel goed zelf kaarsen kunt maken? Stop er een lont aan en je hebt een uniek element op je eettafel! Dit is hoe je te werk gaat bij een boterkaars maken.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!
Ben je op zoek naar culinaire inspiratie, uitdaging én wil je graag meer lezen over koken?
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Boterkaars maken: dit is belangrijk
Is het zo eenvoudig als een lont in een stukje boter stoppen? Nee, dat niet. Om ervoor te zorgen dat je kaars goed tegen de hitte van de vlam kan en niet gaat spetteren (je wil wel figuurlijk, maar niet létterlijk vuurwerk aan tafel), moet je de boter klaren.
Geklaarde boter maak je door boter voor lange tijd op het vuur te zetten (minimaal 15 minuten). De melkbestanddelen in de boter drijven dan naar boven. Deze kun je met een lepel voorzichtig uit de boter scheppen. Wat overblijft is geklaarde boter.
Aan de slag!
- Smelt (voor 2 kleine kaarsjes) 100 g boter in een steelpan op laag vuur. Voeg hier kruiden of specerijen naar smaak aan toe. Ga bijvoorbeeld voor Italiaanse smaken zoals knoflook, rozemarijn, oregano, tijm, salie, citroenschil en zout. Snijd de kruiden niet, maar laat ze aan de takjes.
- Laat dit minstens 15 minuten pruttelen op heel laag vuur. Zorg dat de boter niet bruin wordt! Schep dan het witte schuim van de boter en gooi dit weg. Haal ook de kruiden uit de boter.
- Knoop 2 lonten (van de hobbywinkel) aan een eetstokje of vork. Dip de lonten kort in de boter en laat afkoelen. Zo ‘stijft’ de lont een beetje op. Plaats de lonten boven de glazen (leg het stokje of de vork dwars over de glazen) en giet de boter erin.
- Zet de boterkaarsen ca. 30 minuten in de vriezer om op te laten stijven. Haal ze vlak voor het serveren uit de vriezer. Dip de glazen even in een bak met heet water zodat de kaarsen los komen uit de glazen. Knip het lontje vlak boven de kaars af, ca. 2 cm boven de kaars.
Je hebt nu je eigen boterkaarsen gemaakt! Serveer ze op je borrelplank (zó maak je de perfecte borrelplank) of bij een lekker stuk gegrild vlees. Eet smakelijk!
Lees ook:
Zo stel je de perfecte borrelplank samen
Dit is waarom je de papieren verpakking van boter wil bewaren
4x kruidenboter maar dan anders
Onze tips
Wintersport in huis: 7x Oostenrijkse gerechten
It’s a wrap: 15x recepten met wraps
Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis
12x maaltijdsoep recepten die je vanavond nog wilt maken
Van sushi tot saté: dit zijn de lekkerste Aziatische streetfood recepten
Smoothie maken: 7x de lekkerste recepten
12x risotto recepten om van te genieten
Flammkuchen: 7x heerlijke recepten
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.
Lees verder onder de advertentie