Advertentie
Sinterklaas is weer in het land! Dat betekent tijd voor chocoladeletters, kruidnoten en pepernoten. En wist je dat die laatste bijna hetzelfde zijn als taaitaai? Maar wat is taaitaai eigenlijk en waar komt het vandaan? Wij zochten het uit!
Wat is taaitaai?
Je kent taaitaai vast wel, vaak wordt het verkocht in de vorm van vrolijke figuren rondom Sinterklaas. De één kan er niet van afblijven, terwijl de ander deze lekkernij liever laat liggen. Qua smaak lijkt het een beetje speculaas, gecombineerd met anijs, al vinden anderen het weer op pepernoten lijken. Het product is echter – zolang het vers is – niet bros zoals speculaas, maar letterlijk “taai”.
Van oudsher stond taaitaai niet hoog op de lijst van lekkernijen, zo gaf een jongeman vroeger een hart van marsepein aan zijn geliefde rond Sinterklaas. Als hij zijn geliefde taaitaai gaf werd dat hem vaak niet in dank afgenomen. Tegenwoordig zijn we gelukkig niet meer zo kritisch, toch?
Deze typische lekkernij wordt al jaren gegeten in de periode rondom Sinterklaas en je denkt wellicht dat het daarom ook een typisch Nederlandse lekkernij is. Maar dat is niet helemaal waar…
Wil je ook iedere week de beste tips & recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar komt het vandaan?
De oorsprong van dit taaie koekje ligt namelijk niet in ons eigen land, maar helemaal in de Filipijnen. Het is vernoemd naar het Filipijnse gebied Taytay. In de 16e en 17e eeuw zijn de specerijen die taaitaai zijn typische smaak geven naar Nederland gekomen. Bovendien doet het verhaal de ronde dat er koeken zijn meegenomen, die na maanden op zee taai werden.
Wat zit er in taaitaai?
De vrolijke figuren worden tegenwoordig gemaakt van roggebloem, wat zorgt voor de taaie structuur. Daarnaast zitten er ook speculaaskruiden en anijszaad in, deze twee ingrediënten zorgen voor dan ook voor de typische smaak zoals wij deze kennen.
Taaitaai 2.0
Leuk nieuws voor de taaitaai-fans onder ons: toppatissier Frank Haasnoot heeft naar aanleiding van dit geschiedenisverhaal een luxe taaitaai ontwikkeld met een zoute karamel, op basis van de Filipijnse Don Papa Rum – waar ook heerlijke rum cocktails van te maken zijn – en een krakend laagje melkchocolade.
Lees ook:
Onze tips
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het + de lekkerste recepten
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Wat is havermout en wat kun je ermee?
Sriracha: wat is het voor saus en waar gebruik je het voor?
Wat is ricotta en wat kun je ermee?
Koolraap: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Shiitake: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Pandan: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Dashi: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maizena: wat is het en waar gebruik je het voor?
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Sumak: wat is het en waar gebruik je het voor?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.