
Een taaie koek met de smaak van speculaas. Of toch van pepernoten? We hebben het hier over taaitaai. Maar wat is dat eigenlijk en waar komt het vandaan? Wij zochten het voor je uit!
Speculaas of pepernoot?
Je kent dit fenomeen vast wel. Vaak wordt het verkocht in de vorm van vrolijke figuren rondom Sinterklaas. De één kan er niet van afblijven, de ander deze lekkernij liever laat liggen. Qua smaak lijkt het een beetje speculaas, gecombineerd met anijs. Al vinden anderen het weer op pepernoten lijken. Het product is echter – zolang het vers is – niet bros zoals speculaas, maar letterlijk “taai”.
Deze typische lekkernij wordt al jaren gegeten in de periode rondom Sinterklaas. Nu denk je wellicht dat het daarom ook een typisch Nederlandse lekkernij is. Maar dat is niet helemaal waar…
Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?
Waar komt taaitaai vandaan?
De oorsprong van dit taaie koekje ligt namelijk niet in ons eigen land, maar in de Filipijnen. Het is vernoemd naar het Filipijnse gebied Taytay. In de 16e en 17e eeuw zijn de specerijen, die taaitaai zijn typische smaak geven, naar Nederland gekomen. Bovendien doet het verhaal de ronde dat de koeken die toen zijn meegenomen na maanden op zee taai werden.
Wat zit er in taaitaai?
De vrolijke figuren worden tegenwoordig gemaakt van roggebloem, wat zorgt voor de taaie structuur. Daarnaast zitten er ook speculaaskruiden en anijszaad in, deze twee ingrediënten zorgen voor dan ook voor de typische smaak zoals wij deze kennen in de taaitaai koeken.

Speculaaskruiden
Zelf je potje speculaaskruiden maken? Met een combinatie van de juiste specerijen kun jij straks je eigen speculaaskruiden gebruiken voor kruidnoten of een heerlijke kruidcake.
Onze tips

De lekkerste Sinterklaas hapjes en snacks

6x bakken met speculaaskruiden

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Wat is rabarber en wat kun je ermee?

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.