Advertentie
Een van de meest bekende koekjes: speculaas. Of was het nou speculoos? De koekjes lijken op elkaar, zowel qua smaak als qua kleur en structuur, maar wist je dat ze niet helemaal hetzelfde zijn? Wij leggen je het verschil tussen speculoos en speculaas eens haarfijn uit.
Allebei dezelfde bruine kleur, lekker knapperig en een beetje kruidig. Speculoos en speculaas lijken erg op elkaar. In recepten voor cheesecake of kwarktaart kom je beide regelmatig tegen en je kunt ze dan ook goed vervangen. Maar wat is nu precies het verschil tussen speculoos en speculaas?
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Het verschil tussen speculoos en speculaas
In speculaas zitten speculaaskruiden (een mengsel van onder andere kaneel, nootmuskaat, gember en kardemom) die de koekjes de herkenbare smaak geven. Het koekje is typisch Nederlands en wordt met name gegeten in de periode rond Sinterklaas. Maar eigenlijk is het koekje het hele jaar door lekker! Speculoos is van oudsher de goedkopere variant, waarin geen ‘dure’ speculaaskruiden verwerkt worden. Het koekje krijgt de specifieke smaak door gekaramelliseerde suiker of kandijstroop, en soms wat kaneel.
Bakken met speculoos en speculaas
Speculoos en speculaas is lekker om zo te eten, maar de koekjes worden ook vaak verkruimeld tot bodem van kwarktaarten of cheesecakes. En de welbekende speculoospasta kun je ook goed verwerken in de vulling van een taart (als je het potje nog niet leeggelepeld hebt). Wij zochten alvast een aantal recepten voor je uit. Je kunt de koekjes in deze taarten ook vervangen door speculaasjes. En datzelfde geldt natuurlijk andersom.
Speculaas-cheesecake
In deze cheesecake verwerk je speculoospasta door de room en gebruik je de koekjes voor de bodem. Dubbel zo lekker!
Speculaascakerol met Baileysroom
Speculoos is niet alleen lekker in een cheesecake, ook in deze cakerol maak je de room éxtra lekker met een paar lepels speculoospasta. En of je er nu wel of geen Baileys aan toevoegt, lekker is ‘ie sowieso!
MonChoutaart
Klassieker kan het niet. Deze MonChoutaart met kersen heeft een bodem van, jawel, speculooskoekjes. Zo vinden wij hem het allerlekkerst!
Speculaas-kwarktaart met mandarijn
Deze kwarktaart heeft oorspronkelijk een bodem van verkruimelde speculaasjes, maar die kun je net zo goed vervangen door speculaas. Welk koekje je ook kiest, deze taart is altijd een succes.
Koffie panna-cotta met speculaaskruimels
Speculaaskruimels in een toetje? Nou en of! Deze koffie panna-cotta maak je namelijk helemaal af met wat verkruimelde speculaasjes. Lekker crunchy!
Onze tips
11x de lekkerste appeltaart recepten om te bakken
De lekkerste Sinterklaas hapjes en snacks
3x kwarktaart recepten
6x bakken met speculaaskruiden
De beste temperaturen om wijn te serveren
4x glutenvrij bakken met kerst
Fiesta Mexicana! 7 overheerlijke Mexicaanse recepten
Amerikaans eten: dit zijn de klassiekers in Noord-Amerika
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?