Speculaas-cheesecake
Gemiddeld
ca. 2 uur bereidingstijdca. 2 u. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C/ hetelucht: 180°C). Vet een taartvorm (23 cm Ø) in met boter en bekleed hem met bakpapier. Maal voor de bodem de speculooskoekjes (houd 2 koekjes achter voor de garnering) fijn in een keuken machine. Meng 85 g gesmolten boter erdoorheen. Verdeel het mengsel over de taartvorm en druk met de bolle kant van een lepel stevig aan (houd de lepel tussendoor onder de hete kraan om te voorkomen dat de koekkruimels aan de lepel blijven kleven). Druk de kruimels tegen de zijkanten een beetje omhoog. Bak de bodem in 10-15 minuten goudbruin in de oven. Laat afkoelen.
Klop alle ingrediënten voor de vulling met een handmixer romig. Giet de vulling in de cakevorm en dek de vorm af met vershoudfolie. Pak ook de zijkanten van de vorm goed in met folie. Zet de vorm in een diepe braadslee of grote braadpan en giet kokend water in de braadslee of pan tot de vorm voor de helft onderstaat.
Bak de cheesecake ca. 15 minuten in de oven. Verlaag daarna de oventemperatuur (elektrisch: 140°C / hetelucht: 120°C) en bak nog 1 uur en 15-20 minuten verder tot de cheesecake stevig is aan de randen, maar nog steeds een beetje zacht in het midden. Zet de oven uit en laat de cheesecake in de oven ca. 2 uur afkoelen. Haal de cake uit de oven en laat op kamtemperatuur verder afkoelen. Zet de volledig afgekoelde cake een hele nacht in de koelkast.
Verdeel voor het serveren de speculoospasta over de cheesecake. Klop voor de topping de slagroom met het vanille-extract tot zachte pieken. Spatel de zure room erdoorheen. Verdeel de room over de cheesecake. Verkruimel de achtergehouden koekjes en garneer de cake ermee.