Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Pepernoten

Weet jij waar pepernoten vandaan komen? Zo zit het!

Advertentie

We vullen er onze (kinder)schoenen mee, smikkelen ze op en bakken ze zelf. Deze kleine rondje koekjes zijn een echte Nederlandse lekkernij. Zodra Sinterklaas in het land is, liggen de supermarkten er mee vol. Maar waar komen pepernoten eigenlijk vandaan? Waarom eten wij deze lekkernij alleen tijdens het Sinterklaasfeest? En wat is het verschil tussen peper- en kruidnoten? Wij zoeken het voor je uit!

Oorsprong pepernoten

Het eten van pepernoten is een echte Nederlandse traditie. De oorsprong van het eten van pepernoten is dan ook al eeuwen oud. Al in de 16e eeuw kregen kinderen snoepgoed tijdens het Sinterklaasfeest. Want wie zoet is, krijgt lekkers.

Maar waarom wordt deze lekkernij alleen rond het Sinterklaasfeest gegeten? Daar kunnen we kort over zijn: traditie. Vroeger waren pepernoten een gangbaar tussendoortje maar sinds het Sinterklaasfeest een ware traditie is, is het eten van pepernoten iets wat tot deze feestelijke tijd behoort. Het strooien van pepernoten zou symbool staan voor vruchtbaarheid en voor het gulle karakter de Sint. Maar wist je dat er eigenlijk vaak met kruidnoten gestrooid wordt?

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Verschil kruidnoten & pepernoten

Veel mensen denken dat pepernoten en kruidnoten hetzelfde zijn. Maar dit is niet het geval. De twee verschillen van elkaar in structuur en grootte. Kruidnoten zijn wat kleiner en harder dan pepernoten. Dit maakt ze dan ook erg geschikt om mee te strooien. Ook bevatten kruidnoten, zoals de naam al doet vermoeden, meer kruiden dan pepernoten. Kruidnoten worden gemaakt van speculaaskruiden (kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper).

Pepernoten bevatten minder specerijen en zijn daarom wat anders van smaak. Pepernoten lijken meer op de lekkernijen die vroeger werden gegeten. Ze zijn wat groter van stuk en lijken wat op taaitaai. Daarnaast zijn pepernoten niet rond van vorm. Omdat pepernoten van oorsprong worden gemaakt van deegresten van peper- en kruidkoek, zijn ze meer vierkant. Pepernoten en kruidnoten zijn dus echt wat anders! Welke vind jij het lekkerst?

> naar het recept: kruidnoten

oorsprong pepernoten

Lees ook: Dit zijn de beste kruidnoten uit de supermarkt

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!