Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
lekkerste en beste chocoladeletters

Getest: dit zijn de beste chocoladeletters van 2023

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

De lekkerste en beste chocoladeletters voor Sinterklaas? Daar waren we als redactie nieuwsgierig naar. Kortom; tijd om het winkelmandje vol te gooien met chocoladeletters en deze uitgebreid te testen. Benieuwd welke chocoladeletter wij het lekkerst vonden? Lees snel verder!

De beste chocoladeletters van 2023

Natuurlijk zijn we gek op chocolade bij Foodies, deze test vonden we dan ook absoluut geen straf om uit te voeren. Want zeg nou eerlijk; wie wil er niet elf verschillende soorten chocoladeletters testen om te ontdekken welke de beste chocoladeletters zijn?

Om de test zo eerlijk mogelijk te houden hebben we alleen ‘gewone’ chocoladeletters van melkchocolade getest. Geen luxe letters, geen aparte smaken en geen gefrituurde kroketletters. We kochten elf verschillende soorten, zowel bij diverse supermarkten als bij snoepwinkels.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De beste chocoladeletters uit de supermarkt getest

Daar waar je de eerste pepernoten al in augustus tegenkomt, liggen de chocoladeletters vaak net iets later in de winkels. Toch vind je ze al vrij snel na de zomer, de winkels liggen er vol mee. Sinterklaas komt dit jaar op 18 november aan in Nederland, tijd om op zoek te gaan naar de lekkerste chocoladeletters. Zo weet jij welke je het beste in huis kunt halen.

beste chocoladeletters getest

11x chocoladeletters getest: veel verschil

Samen met een testpanel besluiten we maar liefst elf verschillende chocoladeletters te testen, een flinke opgave. De meeste komen uit de supermarkt (Jumbo, COOP Supermarkten, Plus, Albert Heijn, Lidl en Aldi), maar we haalden ze ook bij andere ketens (Hema en Kruidvat) en snoepwinkels (Jamin).

Er staan elf genummerde bordjes op tafel, elk gevuld met stukjes chocoladeletter. Samen met het testpanel proeven we blind, zonder te weten waar de stukjes chocolade vandaan komen. Direct valt op dat sommige chocoladeletters donkerder zijn dan andere, terwijl we alleen melkchocolade hebben ingeslagen. De één is een stuk zachter dan de ander, ook qua smaak proef je duidelijk verschil.

de lekkerste chocoladeletters getest

De lekkerste chocoladeletters

Nadat er zorgvuldig is getest en alle formulieren zijn ingevuld komt er een duidelijke winnaar uit de bus. De lekkerste chocoladeletters zijn volgens het testpanel duidelijk die van Tony’s Chocolonely (€ 3,39 voor 180 gram) met een 7,6 als eindcijfer. Overigens liggen de scores relatief dichtbij elkaar, er scoort maar één letter een onvoldoende.

De tweede plaats is voor de chocoladeletters van Jumbo (€ 1,99 voor 160 gram), deze scoren een nette 7,1.

Eén van de goedkoopste chocoladeletters eindigt op de derde plaats en kreeg een 6,8 van het testpanel: de chocoladeletters van Aldi (€ 1,29 voor 135 gram).

De beste chocoladeletters getest

Benieuwd hoe de verschillende letters bij jou om de hoek scoren? Dit is het totaaloverzicht van de elf chocoladeletters die we getest hebben:

 1. Tony’s Chocolonely (€ 3,39 voor 180 g): 7,6
 2. Jumbo chocoladeletter (€ 1,99 voor 160 g): 7,1
 3. Aldi chocoladeletter (€ 1,29 voor 135 g): 6,8
 4. Lidl Favorina chocoladeletter (€ 1,29 voor 175 g): 6,7
 5. Jamin chocoladeletter (€ 4,- voor 135 g): 6,6
 6. Albert Heijn Delicata chocoladeletter (€ 2,39 voor 160 g): 6,5
 7. Hema chocoladeletter (€ 1,75 voor 140 g): 6,4
 8. Verkade chocoladeletter (€ 2,49 tot € 2,79 voor 135 g): 6,2
 9. Plus chocoladeletter (ook verkrijgbaar bij Coop: € 1,39 voor 135 g): 5,8
 10. Kruidvat (€ 1,19 voor 135 g): 5,7
 11. Albert Heijn chocoladeletter (€ 1,39 voor 135 g): 4,6

chocoladeletters

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!