Apple pie met speculaas en pruimen
Gemiddeld
ca. 2 uur bereidingstijdca. 2 u. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Kneed 340 g bloem en de boter in een keukenmachine met kneedmes tot een kruimelig deeg. Meng er 120 g suiker doorheen. Voeg het ei en 1 el melk toe en kneed kort tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel nog 1 el melk toe. Verdeel het deeg in 2 stukken. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat ca. 1 uur rusten in de koelkast.
Was de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen. Doe de speculaasjes in de keukenmachine en hak ze grof. Neem het speculaas uit de machine en houd apart. Hak nu de gedroogde pruimen grof. Neem het mes uit de kom en plaats de plakjesschijf. Doe de appels in de keukenmachine en snijd ze in plakjes – deze handeling kun je ook met de hand doen, kost wat meer tijd en precisie. Meng de appel met de pruim en 2 el suiker.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Vet een springvorm (ca. 24 cm Ø) in met boter. Rol 2⁄3 van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde plak van ca. ½ cm dik. Bekleed de springvorm met het deeg en laat het deeg over de rand van de vorm hangen. Bestrooi de bodem met de speculaaskruimels. Verdeel het appelmengsel erover.
Rol het overige deeg dun uit en leg het over de taart. Druk de randen van het deeg op elkaar. Snijd het overhangende deeg weg. Rol het overige deeg opnieuw dun uit op een met bloem bestoven werkblad. Steek met de uitsteekvorm vormpjes uit het deeg.
Kluts de eidooier met 1 el koud water en bestrijk er de bovenkant van de apple pie mee. Leg de deegvormpjes erop en bestrijk ze met de overige eidooier. Snijd in het midden van de taart een klein kruisje in het deeg om stoom te laten ontsnappen.
Bak de apple pie in 50-55 minuten goudbruin in de oven. Laat de taart afkoelen. Lekker met vanille-ijs.