Bereiding

1. Verwarm voor de taart de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Laat het bladerdeeg wat ontdooien. Stapel of vouw het bladerdeeg op elkaar en rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot ca. ½ cm dik. Snijd een cirkel (ca. 26 cm Ø) uit het deeg en prik het meermaals in met een vork. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en zet in de koelkast.

2. Doe intussen voor de butterscotch de suiker en de boter in een pan en verhit op laag vuur tot de suiker is opgelost. Roer de slagroom erdoorheen. Zet het vuur hoger en kook ca. 2 minuten al roerend. Neem van het vuur en roer het vanille-extract en een snufje zeezoutvlokken erdoorheen.

3. Klop voor de frangipane de boter zacht. Klop de poedersuiker, het amandelmeel en de bloem erdoorheen. Voeg de eidooier toe en klop erdoorheen. Strijk de frangipane tot aan de randen over het bladerdeeg en zet terug in de koelkast.

4. Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in zo dun mogelijke partjes. Verdeel de appel vanuit
het midden dakpansgewijs en in spiraalvorm over de frangipane. Bedek de appel met bakpapier en zet er een tweede bakplaat bovenop om het geheel plat te houden.

5. Bak 15 minuten in de oven. Neem de bovenste bakplaat en het bakpapier eraf en bak ca. 30 minuten verder, tot het bladerdeeg knapperig is. Neem uit de oven. Bestrijk de appel met 3 el butterscotch. Bak nog ca. 5 minuten in de oven. Laat ca. 10 minuten afkoelen voor serveren. Serveer met de rest van de butterscotch.

*Vanille-extract is gemaakt van echte vanille. Verwar het dus niet met vanille-aroma, waaraan een chemische vanillesmaak is toegevoegd. Je kunt zelf vanille-extract maken door 100 ml wodka met 3 opengesneden vanillestokjes ca. 1 maand te laten staan. Je kunt in dit recept het vanille-aroma ook vervangen door het merg van 1 vanillestokje.

© olive Magazine/Immediate Media Foto’s: Ant Duncan, Getty Receptuur: Janine Ratcliffe Foodstyling: Sal Henley Styling: Rob Merrett