Advertentie
Inmaken of wecken?
Inmaken wordt ook wel wecken genoemd, maar waarom eigenlijk? De originele weckpotjes zijn afkomstig van de firma Weck, die omstreeks 1900 begon met de productie ervan. Vandaar dat we ‘inmaken’ ook wel ‘wecken’ noemen. Het idee om levensmiddelen in te maken, kwam overigens niet van Weck. De Franse legerkok Nicolas Appert ontdekte het. Via via is de uitvinding toen aan de firma Weck verkocht. Door verhitting van de levensmiddelen en de potten, worden schadelijke bacteriën gedood en ontstaat er een vacuüm in de pot. Hierdoor blijft de inhoud jarenlang goed. Zelf proberen? Dit zijn onze tips & tricks voor inmaken!
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
1. Kies de juiste potjes
Waar je allereerst aandacht voor moet hebben zijn de potjes. Glazen potjes met metalen schroefdeksel of weckpotjes zijn voor ingemaakte groente en fruit het beste. Deze potjes moeten nog helemaal heel zijn en goed schoongemaakt worden. Gebruik daarvoor heet sodawater of leg de potjes in een pan met kokend water.
Zorg ervoor dat de potjes goed droog zijn voordat je ze gaat gebruiken. Om ervoor te zorgen dat ze écht goed droog zijn kun je ze even in de oven zetten, op 100 graden.
2. De juiste temperatuur
Bij het inmaken van warme producten moet het mengsel kokend heet in de potjes gegoten worden. Vul de potjes tot aan de rand, en sluit de potjes direct goed af terwijl ze nog heet zijn. Wanneer de dichte potjes langzaam afkoelen trekt de deksel vacuüm en kun je de ingemaakte producten langer bewaren. Zet de glazen potjes niet op een koud oppervlak, een te groot temperatuurverschil kan ervoor zorgen dat de potjes springen.
Koude producten inmaken kan ook. Vul de gesteriliseerde potten met de koude ingrediënten. Nu kook je niet de ingrediënten maar de dichte potten inclusief inhoud. Zorg ervoor dat de gevulde potten goed dicht zijn en leg ze in een pan met minimaal vijf centimeter lauwwarm water. Breng het water aan de kook en laat de potten er zo’n dertig minuten in koken. Haal de potten uit het water en zet ze op een theedoek zodat ze kunnen drogen en afkoelen.
3. Inmaken: goed bewaren
Voor een langere bewaartijd moet je de potjes niet meer openen, maar afgesloten bewaren op een koele, donkere en goed geventileerde plaats. Bonustip: Plak etiketten op de potjes waarop de inhoud van de pot beschreven is en de datum waarop het gemaakt is. Ingemaakte producten kunnen, wanneer er geen lucht bijgekomen is, over het algemeen zo’n negen maanden bewaard worden.
Lees ook:
Alles wat je moet weten over invriezen
Wanneer gebruik je welke azijn?
Smaakmaker: zo gebruik je ansjovis
Onze tips
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze lekker krokant
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso martini-tulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Spinazie opnieuw opwarmen: goed of gevaarlijk?
Column van Raghenie: de Surinaams-Chinese keuken
Slowcooker tips: zo maak je jouw gerechten nóg lekkerder
Pompoen uithollen en snijden voor Halloween: zo doe je dat
Wat zijn crumpets en hoe kun je ze zelf maken?
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Zelf kippenbouillon maken: zo doe je dat
Tomatensaus maken: de beste tips en recepten
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.