Advertentie
Perfecte havermoutpap
Een lekkere havermoutpap is lekker warm, niet droog maar ook niet waterig. Lekker romig, zacht en vol lekkere smaak. Hoe maak je een perfecte havermoutpap? Lees in ons eerdere artikel hoe je de perfecte havermout bereidt. Daarin staan algemene tips vermeld hoe je havermout moet koken zodat hij lekker romig wordt. Als je deze basis onder de knie hebt, kun je door naar de next level – de lekkerste havermoutpapvariaties. We geven je de beste recepten voor havermoutpap die stuk voor stuk makkelijk te bereiden, gezond én natuurlijk heel lekker zijn. Welke havermoutpap maak jij morgen bij je ontbijt?
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
De lekkerste toppings voor havermoutpap
Havermout met verschillende toppings ziet er niet alleen leuk uit, het maakt je ontbijt ook lekkerder en voedzamer. Vergeet dus niet wat toppings toe te voegen. Hierbij ideeën voor lekkere en gezonde toppings:
- geraspte kokos
- pindakaas of notenpasta
- honing, agavesiroop of ahornsiroop
- noten (cashewnoten, amandelen, walnoten, macadamia’s, pistachenoten, pecannoten)
- Ouderwets zelfgemaakte appelmoes
- pinda’s
- gehakte pure chocolade
- cacaopoeder
- zaadjes (chiazaad, lijnzaad, sesamzaad)
- pitten (zonnebloempitten, pompoenpitten)
- vers fruit (bessen, appel, ananas, mango, banaan, kiwi, sinaasappel, etc.)
- gedroogd fruit (dadels, vijgen, rozijnen, krenten, cranberry’s, abrikozen, pruimen, bananenchips, kokosvlokken)
- specerijen (kaneel, kardemom, nootmuskaat, chai-kruiden, speculaaskruiden)
- jam, confiture en marmelade (naar keuze)
Havermoutpap met carrot cake-smaak
Doe in een steelpan 200 ml water, 1 fijngeraspte wortel en een snuf zout en breng aan de kook. Voeg 3 el havermout, 3 el rozijnen en een snuf speculaaskruiden toe en kook 4-6 minuten tot de granen bijna zacht zijn. Voeg een handje gehakte walnoten, een scheut melk en honing naar smaak toe en kook nog 1-2 minuten. Laat afgedekt nog ca. 5 minuten staan. Drizzle eventueel meer honing over je havermout en garneer met extra noten.
Blueberry muffin-havermoutpap
Doe 3 el havermout met 1 geprakte banaan, 200 ml melk, een snuf zout en een snuf kaneelpoeder in een steelpan en breng aan de kook. Kook 4-6 minuten tot de granen bijna zacht zijn. Roer 1 el blauwe-bessenjam en een handvol blauwe bessen (vers of diepvries) erdoorheen en verwarm nog 1-2 minuten. Laat afgedekt nog ca. 5 minuten staan. Drizzle eventueel honing over je havermout en garneer met extra bessen.
Appeltaart-havermoutpap
Schil 1 appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes. Doe 3 el havermout met de appel, 200 ml melk, een handje rozijnen, een snuf zout en een snuf kaneelpoeder in een steelpan en breng aan de kook. Kook 4-6 minuten tot de granen bijna zacht zijn. Roer honing naar smaak erdoorheen en laat de havermout afgedekt nog ca. 5 minuten staan. Bestuif voor het serveren met extra kaneel.
Havermoutpap met kokos en frambozen
Doe 3 el havermout met 1 geprakte banaan, 200 ml melk, 3 el geraspte kokos en een snuf zout in een steelpan en breng aan de kook. Kook 4-6 minuten tot de granen bijna zacht zijn. Roer een handvol frambozen (vers of diepvries) erdoorheen en verwarm nog 1-2 minuten. Laat afgedekt nog ca. 5 minuten staan. Drizzle eventueel honing over je havermout en garneer met extra frambozen.
Citroen-maanzaadhavermoutpap
Doe 3 el havermout met 200 ml melk en een snuf zout in een steelpan en breng aan de kook. Kook 4-6 minuten tot de granen bijna zacht zijn. Roer 2 el citroensap, 1 tl citroenrasp,2 tl maanzaad en honing naar smaak erdoorheen en verwarm nog 1-2 minuten. Laat afgedekt nog ca. 5 minuten staan. Drizzle eventueel meer honing over je havermout en garneer met wat extra maanzaad en citroenrasp.
Snickers-havermoutpap
Doe 3 el havermout met 200 ml melk, ½ el cacaopoeder en een snuf zout in een steelpan en breng aan de kook. Kook 4-6 minuten tot de granen bijna zacht zijn. Roer 1 el pindakaas en honing naar smaak erdoorheen en verwarm nog 1-2 minuten. Laat afgedekt nog ca. 5 minuten staan. Drizzle eventueel meer honing over je havermout en garneer met fijngehakte pinda’s (ongezouten) en gehakte pure chocolade.
Chai-havermoutpap
Zet 200 ml sterke chai met kant-en-klare of zelfgemaakte chai-mix. Zeef de thee. Doe 3 el havermout met de chai, 1 tl vanille-extract en een snuf zout in een steelpan en breng aan de kook. Kook 4-6 minuten tot de granen bijna zacht zijn. Roer een scheut melk en honing naar smaak erdoorheen en verwarm nog 1-2 minuten. Laat afgedekt nog ca. 5 minuten staan. Drizzle eventueel meer honing over je havermout en garneer met kaneelpoeder.
Lees ook:
Onze tips
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Gnocchi koken: zo doe je dat
Knoflook snijden, kneuzen of persen: zo krijg je de sterkste smaak
Pico bello gnocchi: tips & tools
Zo kan je het beste boerenkool koken en bereiden
Zo decoreer je taart met de tools van Plate-it
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.